På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Du som har flyttat till Sverige från utlandet och som planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer och registreras som bosatt på en fastighet och en adress. Dessutom registreras ditt civilstånd och din eventuella relation till maka eller make, barn och förälder.
För att kunna bli folkbokförd måste du anmäla att du har flyttat till Sverige. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. Vad du ska ha med beror på vilket medborgarskap du har.
Läs mer under
Den 29 mars 2017 lämnade Storbritannien in en anmälan om utträde ur Europeiska Unionen (EU). Utträdet var till en början planerat att ske den 30 mars 2019.
Det Europeiska rådet har emellertid beslutat att förlänga fristen för utträdet. Beslutet om förlängning är flexibelt och innebär att Storbritannien, om det finns ett giltigt utträdesavtal, har möjlighet att träda ut ur EU den 1 juni 2019 eller annars den första dagen i vilken månad som helst fram till den 1 november 2019.
Det finns en risk för att Storbritannien lämnar EU utan giltigt utträdesavtal redan den 1 juni 2019. Detta blir aktuellt om det inte finns något godkänt utträdesavtal per den 22 maj 2019 och om Storbritannien underlåter att genomföra valen till Europaparlamentet,
Om Storbritannien skulle lämna EU utan giltigt utträdesavtal, finns beredskap i form av förslag på ny lagstiftning både inom EU och i Sverige för att mildra konsekvenserna av en sådan så kallad hård brexit. Lagstiftningen kommer att gälla vissa områden och under en begränsad tid.
På den här sidan hittar du information om hur brittiska medborgare och deras familjemedlemmar kan komma att påverkas av brexit när det gäller frågor om folkbokföring.
Brittiska medborgare har i dagsläget rätt att vistas i Sverige i upp till tre månader utan andra villkor än att personen ska ha giltigt pass eller nationellt id-kort. För att vistas i Sverige mer än tre månader krävs att den brittiske medborgaren antingen har ett uppehållstillstånd eller uppfyller kraven för uppehållsrätt.
Många av de brittiska medborgare som idag vistas och arbetar i Sverige gör det med stöd av reglerna om uppehållsrätt. En brittisk medborgare med uppehållsrätt som vill bli folkbokförd måste uppfylla de allmänna kraven för folkbokföring i 3 och 4 §§ folkbokföringslagen (1991:481), FOL. De allmänna kraven innebär att Skatteverket vid prövningen av en anmälan om flyttning till Sverige måste kunna anta att uppehållsrätten kommer att bestå under minst ett år.
Reglerna om uppehållsrätt gäller endast EES-medborgare, till vilka EU-medborgare räknas, och deras familjemedlemmar. Om Storbritannien träder ut ur EU kommer brittiska medborgare och deras familjemedlemmar alltså inte längre att omfattas av reglerna om uppehållsrätt. Eftersom uppehållsrätt kan vara ett krav för folkbokföring, kan detta få konsekvenser för dessa personers förutsättningar att bli folkbokförda i Sverige.
Det är för närvarande inte klart om eller när brittiska medborgare och deras familjemedlemmar inte längre kan stödja sig på reglerna om uppehållsrätt. Detta beror på om och i så fall på vilket sätt Storbritannien kommer att träda ut ur EU, dvs. om utträdet kommer att ske med eller utan ett utträdesavtal.
Om EU och Storbritannien ingår ett utträdesavtal innebär det sannolikt att det blir en övergångsperiod under viss tid efter tidpunkten från utträdet.
Under övergångsperioden kommer Storbritannien i praktisk mening att stanna kvar i EU-samarbetet och brittiska medborgare kommer i princip att ha samma rättigheter som tidigare. Det innebär bl.a. att brittiska medborgare och deras familjemedlemmar även fortsättningsvis kommer att omfattas av reglerna om uppehållsrätt. Folkbokföring av dessa personer kan därmed under övergångsperioden ske enligt samma regler som idag.
Efter övergångsperioden kommer utträdesavtalet träda i kraft. Närmare information om vad det innebär kan inte lämnas i nuläget.
Om Storbritannien lämnar EU utan något giltigt utträdesavtal kommer Storbritannien att betraktas som ett tredje land från och med tidpunkten för utträdet. Det innebär att brittiska medborgare, och samtidigt många av deras familjemedlemmar, som i dag vistas i Sverige kommer att förlora sin uppehållsrätt från en dag till en annan.
Om det blir en brexit utan utträdesavtal har regeringen föreslagit att det ska införas ny tillfällig lagstiftning för att mildra vissa av de konsekvenser som uppstår. Den nya tillfälliga lagstiftningen innebär bl.a. att brittiska medborgare och deras familjemedlemmar kommer att vara undantagna kraven på uppehålls- eller arbetstillstånd. Undantagen ska gälla under en övergångsperiod om ett år efter utträdet.
En hård brexit innebär att brittiska medborgare och deras familjemedlemmar som flyttar till Sverige efter utträdet inte längre kan stödja sig på reglerna om uppehållsrätt. Folkbokföring av dessa personer kommer därmed att förutsätta att de antingen har uppehållstillstånd eller omfattas av den nya lagstiftningen om ett tillfälligt undantag från kraven på uppehålls- och arbetstillstånd. Det måste också, på samma sätt som idag, kunna antas att deras rätt att vistas i Sverige kommer att uppgå till minst ett år, se 3 och 4 §§ FOL.
En hård brexit kommer inte att ha någon direkt påverkan på folkbokföringen för de brittiska medborgare och deras familjemedlemmar som redan är folkbokförda vid tidpunkten för utträdet. Den som är folkbokförd kan endast avregistreras från folkbokföringen med stöd av de allmänna bestämmelserna i 19 – 22 §§ FOL. Enbart den omständigheten att någon t.ex. förlorar sin uppehållsrätt eller vistas i landet på annan rättslig grund utgör inte skäl för avregistrering.
Barn som föds efter utträdet av en brittisk medborgare eller av hens make eller sambo kommer att ha rätt att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd om någon av föräldrarna har rätt att vistas i Sverige med stöd av den tillfälliga lagstiftningen. Detta gäller även barn under 18 år som flyttar till sin förälder i Sverige.
Om barnet föds i Sverige kan det folkbokföras från födseln om modern är folkbokförd eller om fadern är folkbokförd och vårdnadshavare, se 2 § FOL. I annat fall, t.ex. om barnet föds utomlands, kommer frågan om barnets folkbokföring att bedömas enligt de regler som gäller för den som flyttar till Sverige efter utträdet.
Den föreslagna tillfälliga lagstiftningen kommer tidigast att börja gälla vid tidpunkten för Storbritanniens utträde ur EU och under förutsättning att utträdet sker utan ett utträdesavtal.
Om tidsfristen för Storbritanniens utträde ur EU förlängs fortsätter landet att vara en del av EU-samarbetet fram till det nya datumet för utträde. Brittiska medborgare och deras familjemedlemmar kommer under denna period att ha samma rättigheter och folkbokföras enligt samma regler som idag.
Här har vi samlat länkar till andra webbplatser där du kan följa utvecklingen och hitta allmän information om brexit.
För att ditt besök på servicekontoret ska gå snabbt och smidigt, rekommenderar vi att du innan
besöket använder vår tjänst Flytta till Sverige. Det gäller både för dig själv och för dina eventuella barn. I tjänsten fyller du i personuppgifter och svarar på frågor om din planerade vistelse i Sverige. När du har gått igenom alla stegen i tjänsten får du ett antal sidor som du ska skriva ut och ta med dig till servicekontoret tillsammans med övriga handlingar.
Tjänsten är fortfarande under utveckling, vilket innebär att vi ser över och förbättrar den med hjälp av de synpunkter vi får från användarna.
Välj vad som passar in på dig och ditt medborgarskap eller om du kommer som familjemedlem:
» Du är medborgare från EU eller EES
» Du är medborgare i ett land utanför EU eller EES eller statslös
» Du tillhör en familj som bor eller ska flytta till Sverige
Du som söker asyl i Sverige
För att bli folkbokförd i Sverige måste du ha ett uppehållstillstånd. Du ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
Om du har frågor kring din asylansökan och uppehållstillstånd ber vi dig kontakta Migrationsverket för mer information.
Att vara folkbokförd i Sverige innebär att:
» Läs mer om folkbokföringssystemet
Du ska ha ditt namn på dörren och på post- eller fastighetsboxen i entrén. Det är viktigt för att din post ska kunna delas ut och gäller även för dig som är inneboende hos någon eller hyr bostad i andra hand.
Du ska inte skriva c/o i din anmälan om flytt till Sverige eftersom att Skatteverket inte registrerar c/o i din folkbokföringsadress.
Mer information om c/o finns hos Post- och telestyrelsen
Vissa myndigheter eller organisationer kan begära att du visar ett personbevis när du ansöker om något hos dem. Personbevis är ett utdrag från folkbokföringsregistret som visar vilka uppgifter som finns om dig, till exempel namn, adress och civilstånd. Du kan beställa personbevis när du blivit folkbokförd i Sverige och när du fått ett personnummer. Du behöver bara beställa ett personbevis när någon begär det av dig.
Alla vårdnadshavare behöver tillsammans göra en anmälan om att flytta till Sverige för barn under 18 år. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver han eller hon lämna ett skriftligt medgivande. I medgivandet måste det framgå att det gäller en anmälan om att flytta till en adress. Barn över 16 år kan göra en egen anmälan.
Om du har inkomster från ett annat land
Tänk på att när du flyttar till Sverige och blir folkbokförd kan du samtidigt bli skyldig att betala skatt i Sverige för dina inkomster från ett annat land. Kontakta Skatteverket om du har sådana inkomster.