På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Flytta till Sverige

Du som har flyttat till Sverige från utlandet och som planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer och registreras som bosatt på en fastighet och en adress. Dessutom registreras ditt civilstånd och din eventuella relation till maka eller make, barn och förälder.

För att kunna bli folkbokförd måste du anmäla att du vill flytta till Sverige. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. Vad du ska ha med beror på vilket medborgarskap du har.

» Hitta ditt närmaste servicekontor

Ditt medborgarskap

Välj vad som passar in på dig och ditt medborgarskap eller om du kommer som familjemedlem:

» Du är svensk medborgare

» Du är nordisk medborgare

» Du är medborgare från EU eller EES

» Du är medborgare i ett land utanför EU eller EES eller statslös

» Du tillhör en familj som bor eller ska flytta till Sverige

Du som söker asyl i Sverige

För att bli folkbokförd i Sverige måste du ha ett uppehållstillstånd. Du ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Om du har frågor kring din asylansökan och uppehållstillstånd ber vi dig kontakta Migrationsverket för mer information.

» Till Migrationsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att vara folkbokförd

Att vara folkbokförd i Sverige innebär att:

  • du får ett svenskt personnummer
  • du registreras som bosatt på en fastighet och en adress
  • det registreras även var du är född och vilket medborgarskap du har
  • ditt civiltillstånd och relation till eventuell make eller maka, barn och förälder registreras.

» Läs mer om folkbokföringssystemet

Personbevis

Vissa myndigheter eller organisationer kan begära att du visar ett personbevis när du ansöker om något hos dem. Personbevis är ett utdrag från folkbokföringsregistret som visar vilka uppgifter som finns om dig, till exempel namn, adress och civilstånd. Du kan beställa personbevis när du blivit folkbokförd i Sverige och när du fått ett personnummer. Du behöver bara beställa ett personbevis när någon begär det av dig.

Barn under 18 år

Alla vårdnadshavare behöver tillsammans göra en anmälan om att flytta till Sverige för barn under 18 år. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver han eller hon lämna ett skriftligt medgivande. I medgivandet måste det framgå att det gäller en anmälan om att flytta till en adress. Barn över 16 år kan göra en egen anmälan.

Om du har inkomster från ett annat land

Tänk på att när du flyttar till Sverige och blir folkbokförd kan du samtidigt bli skyldig att betala skatt i Sverige för dina inkomster från ett annat land. Kontakta Skatteverket om du har sådana inkomster.

» Mer om skyldighet att betala skatt

Skatteverket

Till toppen