På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bodelning

Bodelning innebär att ni som är gifta med varandra delar upp egendom mellan er. Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det.

 • Om ni gör en bodelning för att ni ska skiljas ska ni först lämna in en ansökan om skilsmässa till Tingsrätten.
 • Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ni först skicka in en anmälan till Skatteverket.
 • Oavsett om ni bodelar för att ni ska skiljas eller under äktenskapet, kan ni själva välja om ni vill registrera bodelningshandlingen hos Skatteverket eller inte.

Skatteverket ansvarar för att registrera bodelningshandlingar och anmälningar om bodelning. Behöver ni hjälp med att upprätta själva bodelningshandlingen eller en anmälan om bodelning, kan ni vända er till en jurist.

Bodela för att ni ska skiljas

Om ni bodelar för att ni ska skiljas ska ni lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till Tingsrätten innan ni skriver bodelningshandlingen.

Bodela under äktenskapet

Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen.

Gör så här för att anmäla bodelningen:

 1. Skriv en anmälan till Skatteverket om att ni vill bodela under äktenskapet. Det finns ingen särskild blankett för det.
 2. Skriv era personnummer på anmälan så att Skatteverket kan identifiera er.
 3. Underteckna anmälan båda två.
 4. Betala avgiften för anmälan på 275 kronor till Skatteverkets bankgiro 227-5782. Ange bara personnummer som betalningsreferens.
 5. Om du betalar från ett utländskt bankkonto ska du använda nedanstående kontouppgifter. Som referens för betalningen anger du personnummer och namn, eller om du saknar svenskt personnummer, födelsetid och namn.
  IBAN: SE4912000000012810121915
  BIC/Swift-kod: DABASESX
  Bank:
  Danske Bank
  Norrmalmstorg 1
  S-103 92 Stockholm
  Betalningsmottagare/Payee:
  Skatteverket
  SE-831 87 Östersund
 6. Skicka anmälan i original till 
  Skatteverket
  Äktenskapsregistret
  871 87 Härnösand

När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.

Registrera bodelningshandlingen

Oavsett varför ni bodelat kan ni om ni vill lämna bodelningshandlingen till Skatteverket för registrering.

Gör så här om ni vill registrera er bodelningshandling:

 1. Skriv bodelningshandlingen.
 2. Underteckna bodelningshandlingen båda två.
 3. Betala avgiften för ansökan om registrering av bodelningshandlingen på 275 kronor till Skatteverkets bankgiro 227-5782. Ange bara personnummer som betalningsreferens.
 4. Om du betalar från ett utländskt bankkonto ska du använda nedanstående kontouppgifter. Som referens för betalningen anger du personnummer och namn, eller om du saknar svenskt personnummer, födelsetid och namn.
  IBAN: SE4912000000012810121915
  BIC/Swift-kod: DABASESX
  Bank:
  Danske Bank
  Norrmalmstorg 1
  S-103 92 Stockholm
  Betalningsmottagare/Payee:
  Skatteverket
  SE-831 87 Östersund
 5. Skicka bodelningshandlingen i original till 
  Skatteverket
  Äktenskapsregistret
  871 87 Härnösand

När Skatteverket har tagit emot bodelningshandlingen och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.

Skatteverket

Till toppen