På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Gåva mellan makar

Ni som är gifta kan ge varandra gåvor som vilka andra personer som helst. Ibland kan det dock vara svårt att uppfylla de formella krav som ställs för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Då kan det vara bra om ni registrerar gåvan hos Skatteverket.

En annan orsak att registrera en gåva är att den ska bli giltig i förhållande till givarens borgenärer (långivare).

När du ska ge bort en del av din fastighet till din make eller maka ska gåvohandlingen vara registrerad hos Skatteverket innan du skickar din ansökan om lagfart till Lantmäteriet. Gåvogivarens namnteckning ska vara bevittnad av två personer för att den registrerade handlingen ska godkännas av Lantmäteriet.

Läs mer om gåvor i form av fastigheter med mera på Lantmäteriets webbplats:

Registrera gåva mellan makar

Du som vill ge bort en gåva till din make gör så här för att registrera den hos Skatteverket:

 1. Formulera en gåvohandling. En gåvohandling kan vara ett gåvobrev, det vill säga ett avtal om vad som ska ges bort. Ett sådant behövs när du t.ex. ska ge bort en fastighet. Det kan se ut på olika sätt, och därför finns ingen särskild blankett. Kontakta gärna en jurist för att få hjälp att formulera det. En gåvohandling kan också vara en skriftlig beskrivning av vad du har givit bort. I beskrivningen ska det tydligt framgå vad gåvan består av.
 2. Ange era personnummer i gåvohandlingen, så kan Skatteverket kontrollera era folkbokföringsuppgifter.
 3. Underteckna gåvohandlingen bägge två.
 4. Betala in en ansökningsavgift på 275 kronor till Skatteverkets bankgiro 227-5782. Ange namn, personnummer och att det gäller en gåvohandling. (Använd meddelande- eller informationsfältet om du betalar via Internet.)
 5. Om du betalar från ett utländskt bankkonto ska du använda nedanstående kontouppgifter. Som referens för betalningen anger du personnummer och namn, eller om du saknar svenskt personnummer, födelsetid och namn.
  IBAN: SE4912000000012810121915
  BIC/Swift-kod: DABASESX
  Bank:
  Danske Bank
  Norrmalmstorg 1
  S-103 92 Stockholm
  Betalningsmottagare/Payee:
  Skatteverket
  SE-831 87 Östersund
 6. Skicka in gåvohandlingen i original till Skatteverket. Du ska inte skicka in några kopior eftersom du får tillbaka ditt original när Skatteverket har registrerat ditt gåvobrev. Skicka anmälan till följande adress:
  Skatteverket
  Äktenskapsregistret 
  871 87 Härnösand

Efter att ha beslutat om registrering för Skatteverket in uppgiften om gåvan i äktenskapsregistret. Därefter kungör (annonserar) vi den i Post- och Inrikes Tidningar. En tidsfrist börjar också löpa. Under tidsfristen kan företag eller personer som du har skulder till under vissa förutsättningar begära att gåvan i stället kommer dina eventuella fordringsägare till del, dvs. dem du är skyldig pengar.

Skatteverket

Till toppen