På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Så får du det färdiga id-kortet

Normalt tar det cirka två veckor innan id-kortet är färdigt. Om något i din ansökan måste utredas närmare kan det ta längre tid.

När kortet är färdigt får du ett meddelande via brev eller sms från Skatteverket. I meddelandet står det att ditt id-kort finns att hämta på servicekontoret. Du måste hämta ditt id-kort personligen.

Ansökte du om id-kort före den 1 september 2017 ska du ta med dig aviseringsbrevet när du hämtar kortet. Aviseringsbrevet innehåller två delar: själva aviseringsmeddelandet och ett brev med pin- och puk-koder. Dessa koder ska du inte ta med när du hämtar ut ditt id-kort. Förvara aldrig koderna ihop med id-kortet. Koderna ska förvaras som en värdehandling.

Så här ser aviseringsbrevet från Skatteverket ut:

Exempel på brev från Skatteverket

Om du har ansökt om id-kort efter den 1 september 2017 ska du ta med dig ”Kvittensen för ansökan om id-kort med e-legitimation” som du fick när du ansökte.

Så här ser kvittensen ut som du får vid ansökningstillfället:

Om du inte kan hämta ditt id-kort inom två månader behöver du kontakta Skatteverket.

Du kommer även få ett brev med pin- och puk-koder till den e-legitimation som finns med på ditt nya id-kort. Dessa koder ska du inte ta med när du hämtar ut ditt id-kort. Förvara aldrig koderna ihop med id-kortet. Koderna ska förvaras som en värdehandling.

Så här ser pin- och puk-brevet ut:

Om du undrar varför du inte fått något brev, ring Skatteupplysningen som kan berätta varför det dröjer.

Tänk på att alltid göra en flyttanmälan hos Skatteverket om du flyttar, så att ditt brev kommer fram till dig.

Id-kortets giltighetstid

Id-kortet är giltigt i fem år (om det inte spärras innan dess för att det till exempel blir stulet). Tänk på att ansöka om nytt id-kort i god tid innan kortet slutar att vara giltigt.

Om du ändrar namn eller personnummer

Det är viktigt att id-kortet innehåller dina rätta personuppgifter, det vill säga de uppgifter som finns i vårt folkbokföringsregister. Du måste själv ansöka om ett nytt id-kort om du ändrar dina personuppgifter. Skatteverket skickar ingen påminnelse.

Skatteverket

Till toppen