På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Villkor för att få ansöka om id-kort

För att ansöka om id-kort måste du vara folkbokförd i Sverige, ha fyllt 13 år och kunna visa vem du är (styrka din identitet). Om du är under 18 år måste du ha dina vårdnadshavares medgivande. Ansökningsavgiften är 400 kronor. Avgiften ska vara betald innan du ansöker om id-kort.

Du kan ansöka om kortet även om du eller din intygsgivare har skyddade personuppgifter. Kontakta i så fall din skyddshandläggare innan du ansöker.

Du kan inte använda Skatteverkets id-kort i stället för pass när du reser utomlands. Skatteverkets id-kort gäller bara i Sverige. Kontakta polisen om du vill ansöka om ett nationellt id-kort.

Bara vissa servicekontor utfärdar id-kort

Du måste personligen besöka ett av våra servicekontor för att kunna ansöka om id-kort. Tänk på att det bara är vissa servicekontor som utfärdar id-kort.

Checklista för att kunna ansöka om id-kort

Innan du besöker ett servicekontor för att ansöka om id-kort, måste du:

vara folkbokförd i Sverige

ha fyllt 13 år

betalat ansökningsavgiften på 400 kronor och kunna visa ett kvitto eller ett kontoutdrag som styrker att du har betalat

kunna visa vem du är (styrka din identitet). Ta med dig godkänd id-handling (t.ex. pass) eller giltigt uppehållstillstånd

ha dina vårdnadshavares godkännande, om du är under 18 år.

Du ska ha dina vårdnadshavares godkännande

Om du är under 18 år måste dina vårdnadshavare godkänna att du ansöker om id-kort. Det gör de genom att fylla i och underteckna blankett SKV 1502.

Alla vårdnadshavare måste ha skrivit under blanketten, men det räcker att en av dem är med vid besöket på servicekontoret.

Du ska vara folkbokförd i Sverige

För att kunna ansöka om id-kort måste du ha ett svenskt personnummer, vilket innebär att du måste vara folkbokförd i Sverige. Om du har ett samordningsnummer kan du alltså inte ansöka om id-kort hos Skatteverket.

Du behöver inget personbevis för att ansöka. När du besöker ett av våra servicekontor som utfärdar id-kort kontrollerar vi dina folkbokföringsuppgifter i våra system.

Du ska ha fyllt 13 år

För att kunna ansöka om ett id-kort måste du ha fyllt 13 år. Om du är under 18 år måste dina vårdnadshavare godkänna att du ansöker om id-kort.

Du ska kunna visa kvitto på att du har betalat

När du kommer till servicekontoret för att ansöka om ett id-kort måste du kunna visa upp ett kvitto på att du har betalat ansökningsavgiften på 400 kronor. Om du betalar via internet kan du skriva ut bekräftelsen på betalningen och ta med.

Betala i god tid

Betala i god tid så att vi har fått pengarna innan du besöker oss. Tänk på att det tar minst en bankdag innan pengarna kommer fram. Kom ihåg att ange ditt personnummer i meddelande- eller informationsfältet.

Betala för någon annan

Om du betalar för någon annan ska du uppge den personens personnummer i meddelande- eller informationsfältet.

Så här betalar du ansökningsavgiften

Betala ansökningsavgiften via bankgiro 389-0100 (Swedbank).

Du som betalar från ett annat land använder följande koder:

  1. IBAN (International Bank Account Number): SE55 1200 0000 0128 1012 1613
  2. Swift/BIC: DABASESX

Danske Bank
Norrmalmstorg 1
S-103 92 Stockholm

Glöm inte att uppge ditt personnummer som OCR eller meddelande om du betalar via internetbank. Om du använder dig av inbetalningskort eller om betalning sker på en kiosk eller liknande plats som har girobetalning, ska du uppge ditt personnummer vid betalning.

Avgiften betalas inte tillbaka

Avgiften du betalar är för att Skatteverket ska pröva din ansökan. Du får därför inte tillbaka pengarna om du får avslag på din ansökan.

Du måste kunna visa vem du är

För att kunna ansöka om id-kort måste du kunna visa vem du är, alltså styrka din identitet. Det innebär att du måste ha med dig något av följande när du besöker servicekontoret:

  • En godkänd id-handling.
  • Ett giltigt uppehållstillstånd i Sverige, så att vi kan jämföra dina personuppgifter med de uppgifter som finns registrerade om dig hos Migrationsverket.
  • En person som skriftligen kan intyga uppgifterna i din ansökan. En sådan person kallas intygsgivare. Intygsgivaren måste också kunna identifiera sig själv med en godkänd id-handling.
Skatteverket

Till toppen