På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kvarskrivning

Kvarskrivning fungerar som ett adresskydd när du har flyttat till annan, hemlig adress. I praktiken innebär det att din nya, verkliga bostadsort inte framgår av folkbokföringsregistret och därmed inte heller sprids till andra myndigheter.

Din gamla adress tas bort och du registreras som "på kommunen skriven" i din gamla folkbokföringsort. Skattekontorets adress anges som en särskild postadress. En markering om att du har skyddade personuppgifter meddelas ut till andra myndigheter tillsammans med adressen till skattekontoret.

Din post går till ett regionalt skattekontor där särskilda handläggare har din nya adress manuellt förvarad och kan vidarebefordra din post. Du kan få kvarskrivning på din gamla folkbokföringsort i högst tre år i taget efter att du har flyttat.

Kravet för att få bli kvarskriven är att du av särskilda skäl kan antas bli utsatt för brott, förföljelser eller andra allvarliga trakasserier. Omständigheterna ska i princip motsvara de som gäller för meddelande av kontaktförbud enligt lagen (1988:688) om kontaktförbud. 

I september 2014 fanns det 2012 personer kvarskrivna i Sverige. En anledning till att det är så pass få, är att det kan vara besvärligt att ta del av samhällsservicen om du är folkbokförd någon annanstans än där du bor. Folkbokföringen har betydelse för exempelvis tillgång till förskoleplats, skolgång eller bostadsbidrag. Dessutom är beskattning och rösträtt knutet till var du är folkbokförd.

Kontakt

Via Skatteupplysningen kan du nå dem som handlägger ärenden om skydd av personuppgifter i den region du är folkbokförd i eller tänker flytta till. Ring 0771-567 567 och säg att du vill tala med växeln i vårt talsvar.

Skicka din ansökan till ditt närmaste skattekontor som handlägger ärenden om skyddade personuppgifter (sekretessmarkering/kvarskrivning).

Skatteverket

Till toppen