Här får du information om alkoholskatt när du som privatperson köper alkohol från andra EU-länder, exempelvis via internet.
Vem som ska betala alkoholskatten beror på vem som ordnar med transporten av alkoholen till Sverige.
Om du själv anlitar någon som transporterar varorna till dig, exempelvis ett transportföretag eller en vän, ska du betala skatten. Detta sätt att föra in alkohol brukar vi kalla för privatinförsel.
Om det är säljaren som ordnar med transporten av alkoholen till dig från det andra EU-landet rör det sig om distansförsäljning. Då ska säljaren registrera sig i Sverige och betala den svenska alkoholskatten. Om du köper alkohol från en distansförsäljare som inte har registrerat sig i Sverige blir det dock du som ska betala skatten.
Är alkoholen inte för ditt eget eller din familjs personliga bruk gäller istället bestämmelserna för företag.
Kontakta Tullverket om du tänker köpa alkohol från länder utanför EU.
Bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker
Tänk på att det finns alkoholbestämmelser som säger att bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker till Sverige.
Även om du följer skattebestämmelserna kan det alltså i vissa fall vara otillåtet att föra in alkohol till Sverige. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.
Du behöver inte betala alkoholskatt i Sverige för alkohol som du själv tar med dig under en resa från ett annat EU-land. Detta sätt att föra in alkohol brukar vi kalla för resandeinförsel.
Undantaget från skatt gäller bara om alkoholen är för ditt eller din familjs personliga bruk. Flera omständigheter spelar roll när vi bedömer om alkohol ska anses vara för ditt eller din familjs personliga bruk. När vi kontrollerar din införsel tittar vi bland annat på varför du för in alkoholen, sättet du transporterar den, vilken typ av alkoholvaror det är och om du är företagare med mera.
Även mängden alkohol är av stor betydelse. Om mängden överskrider vissa EU-gemensamma referensnivåer behöver du bevisa för Skatteverket eller Tullverket att varorna verkligen är för ditt eller din familjs personliga bruk.
Referensnivåerna för alkohol är
Referensnivåerna används bara som hjälp vid vår bedömning. Det är alltså inte frågan om att du alltid kan föra in dessa mängder utan att betala skatt. Även mängder under nivåerna kan beskattas om det finns andra omständigheter som talar för att alkoholen inte är för ditt eller din familjs personliga bruk. I så fall ska du betala alkoholskatt för hela den mängd alkohol som du har fört in till Sverige.
Å andra sidan kan mängder över referensnivåerna anses vara för personligt bruk och därmed undantagna från skatt om det finns omständigheter som talar för det. Eftersom referensnivåerna för alkohol är höga behöver du i så fall ha starka bevis för att alkoholen är för ditt eller din familjs personliga bruk.
Det finns även undantag från alkoholskatt i andra situationer än resandeinförsel.