I den här tjänsten kan du se om ett företag är godkänt för F-skatt, registrerat för moms och som arbetsgivare samt om företaget har uppgift om beslutade arbetsgivaravgifter de tre senaste månaderna.
Informationen kan du använda som underlag vid en upphandling eller när du ska anlita ett företag för exempelvis rot- och rutarbete.
Du kan söka information om ett företag åt gången. Du kan bara göra ett begränsat antal beställningar per tillfälle. För statliga och kommunala myndigheter erbjuder vi även tjänsten E-transport, där du kan söka information om flera företag åt gången.
Du som ska anlita ett företag eller bli anställd kan jämföra Skatteverkets uppgifter med uppgifter som du har fått från företaget eller har inhämtat på något annat vis. På så sätt kan du minska risken att anlita eller bli anställd av ett oseriöst företag. Det finns företag som utför svartjobb. Svartjobb innebär att löner betalas ut utan att arbetsgivaren betalar skatt eller sociala avgifter. Det kan vara ett skattebrott att inte betala skatt och sociala avgifter.
Du kan tipsa Skatteverket om du upplever att våra uppgifter om ett företag inte stämmer överens med dina uppgifter.
Du bör alltid kontrollera att företaget är godkänt för F-skatt när du köper tjänster från ett företag. Om företaget inte är godkänt för F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag. Du måste även betala arbetsgivaravgifter om företaget är en fysisk person. Eftersom du är skyldig att göra skatteavdrag när du betalar ut ersättning för arbete så ska du lämna en arbetsgivardeklaration. Om företaget är en juridisk person redovisar du den avdragna skatten i ruta 001 och ersättningen i ruta 131. Om företaget är en fysisk person redovisar du den avdragna skatten i ruta 001 och ersättningen i ruta 011.
Företag som säljer momspliktiga varor och tjänster till privatpersoner och företag i Sverige ska vara momsregistrerade och ta ut moms. Du som kund kan bli drabbad om företaget inte är momsregistrerat men borde vara det, och om momsen saknas på fakturan.
Den som ger ut ersättning för arbete i Sverige ska vanligtvis vara registrerad som arbetsgivare. Lön är ett exempel på en sådan ersättning. En enskild firma måste vara registrerad som arbetsgivare om företagaren betalar ut lön till någon annan än sig själv.
Om du ska ta anställning på ett företag som inte är registrerat som arbetsgivare, riskerar du att skatt och arbetsgivaravgifter inte betalas in korrekt.
Varje månad ska den som ger ut ersättning för arbete i Sverige vanligtvis redovisa och betala arbetsgivaravgifter. Lön är ett exempel på en sådan ersättning. Arbetsgivaravgifter ska redovisas och betalas på ersättningar som företaget har betalat ut till anställda för utfört arbete och på förmånsvärden.
Du kan få tre olika resultat när du får svar om beslutade arbetsgivaruppgifter. Det kan visas en summa, arbetsgivaravgiften kan vara noll kronor eller så saknas det uppgift om beslutade arbetsgivaravgifter.
Du kan räkna ut ungefär hur mycket ett företag betalar ut i löner eller i andra ersättningar per månad före skatt. Den beslutade arbetsgivaravgiften gånger tre ger en ungefärlig uppgift om vad företaget har betalat ut i ersättningar.
Arbetsgivaravgiften är 10 000 kronor i månaden. Lönen före skatt blir då cirka 30 000 kronor för all anställd personal. Jämför det beloppet med antalet anställda som företaget har uppgett att de har. Räcker den totala lönesumman till antalet anställda?
En förklaring till att arbetsgivaravgiften kanske är lägre än vad du upplever är rimligt kan vara att företaget hyr arbetskraft från andra företag. Då är det de andra företagen som ska redovisa arbetsgivaravgifterna till Skatteverket. Du kan i så fall fråga efter de andra företagens organisationsnummer och hämta företagsuppgifter om dem.
Ibland är den beslutade arbetsgivaravgiften noll kronor. Företag som är registrerade som arbetsgivare måste lämna en arbetsgivardeklaration även om de inte har betalat ut några ersättningar, exempelvis löner. Då ska företaget lämna uppgiften 0 kronor.
Det kan finnas flera förklaringar till att ett företag inte har betalat ut någon lön. Du som ska anlita ett företag kan fråga företaget om de har egen anställd personal som kan utföra arbetet.
En förklaring till att arbetsgivaravgiften är noll kronor kan vara att företaget hyr arbetskraft från andra företag. Då är det de andra företagen som ska redovisa arbetsgivaravgifterna till Skatteverket. Du kan i så fall fråga efter de andra företagens organisationsnummer och hämta företagsuppgifter om dem.
En annan förklaring till att beslutad arbetsgivaravgift uppgår till noll kronor kan vara företagets bolagsform. Företaget kan vara en enskild näringsidkare eller ett handelsbolag som inte har betalat ut ersättningar till sina anställda under aktuell period.
En enskild firma ska bara vara registrerad som arbetsgivare om företagaren betalar ut lön till någon annan än sig själv.
Delägare i handelsbolag är inte anställda.
Om du får resultatet "Uppgift saknas" innebär det att det inte finns några offentliga uppgifter att lämna ut om beslutade arbetsgivaruppgifter. Då kan du fråga företaget vad det beror på.
De här tre uppgifterna är inte offentliga uppgifter, och därför kan Skatteverket inte lämna ut dem:
Skatteverket beslutar om arbetsgivaravgifterna. Men uppgiften om beslutade arbetsgivaravgifter ger inte svar på om avgifterna är betalda. Skatteverket kan, på grund av sekretessregler, inte lämna ut uppgifter till dig om ett företags skattekonto. Däremot kan företaget visa dig att avgifterna är betalade genom att beställa kontouppgifterna på Skatteverkets e-tjänst Skattekonto.
Om du vill veta om företaget har restförda skatteskulder kan du kontakta Kronofogden.