Svar på vanliga frågor - Skatteavdrag, socialavgifter och A-SINK - utomlands bosatta artister med flera
Innehållsförteckning
Skatteavdrag och socialavgifter
När ska jag som arbetsgivare betala socialavgifter för mina anställda? Om du betalar ersättning för arbete med minst 1 000 kronor per år till en fysisk person med A-skatt ska du betala arbetsgivaravgifter.
Om personen däremot är godkänd för F-skatt ska du inte betala arbetsgivaravgifter på ersättningen.Information om registrering, arbetsgivaravgifter, inbetalning m.m. finns på sidan "Arbetsgivarregistrering".
Kan jag som arbetsgivare få värdena för olika förmåner justerade? Vid beräkning av arbetsgivaravgifter kan du som arbetsgivare få förmånsvärdena för kost, bil och bostad justerade. En förutsättning för justering av kost och bil är att det finns synnerliga skäl .Ansökan ska göras till ditt skattekontor. Förutsättningarna för justering på avgiftssidan är de samma som vid justering för den anställde vid inkomstbeskattningen.Ett beslut om justerat förmånsvärde gäller både vid beräkning av arbetsgivaravgifter och vid beräkning av skatteavdrag. Din möjlighet att få justering som arbetsgivare är helt oberoende av den anställdes möjlighet till justering. Har du fått ett beslut om justering av förmånsvärde ska du meddela den anställde detta.Mer information finns i broschyren Skatteavdrag och arbetsgivaravgifter (SKV 401) och på sidorna:
Några av mina anställda bor utomlands. Hur ska jag göra med skatten och avgifterna för dem? Om du betalar ut ersättning på grund av anställning för arbete utfört i Sverige till personer som bor utomlands ska du göra avdrag för särskild inkomstskatt. Skatten är 25 procent. Det gäller inte för de anställda som från sitt hemland har intyg på att de är gränsgångare. Gränsgångare betalar själv sin skatt.Du eller den anställda ska ansöka hos Skatteverket om beslut om särskild inkomstskatt för personer bosatta utomlands . Ansökan görs på en särskild blankett. När du gör utbetalningen ska du göra avdrag för skatten och betala in den till Skatteverket. Du redovisar i en arbetsgivardeklaration och lämnar uppgifter på betalningsmottagarnivå.För en person som bor utomlands och vistas stadigvarande i Sverige i mer än 6 månader gäller de vanliga reglerna för statlig och kommunal inkomstskatt. Det betyder att du ska göra skatteavdrag för denne enligt de vanliga reglerna.Om du betalar ut ersättning till en person som bor utomlands och arbetar i Sverige ska du betala arbetsgivaravgifter om ersättningen är 1 000 kr eller mer. I vissa fall kan en person som bor utomlands ha ett intyg som visar att personen tillhör sitt hemlands socialförsäkring. I de fallen ska du betala eventuella socialavgifter till personens hemland.
Du ska lämna arbetsgivardeklaration till Skatteverket en gång per månad. Har du ett beskattningsunderlag för moms på högst 40 miljoner kronor ska deklarationen ha kommit in senast den 12, i januari och augusti den 17. Betalningen ska också vara bokförd på Skatteverkets bankgirokonto senast vid samma tidpunkt.Om du har ett beskattningsunderlag för moms över 40 miljoner kronor ska både arbetsgivar- och momsdeklarationen ha kommit in senast den 26:e, i december den 27:e. Efter en särskild ansökan kan också ett företag med lägre beskattningsunderlag få möjlighet att lämna dessa deklarationer den 26. Betalningen av arbetsgivaravgifter och avdragen skatt ska även i fortsättningen vara bokförd på Skatteverkets bankgirokonto senast den 12, för januari den 17.Mer information om särskild inkomstskatt för personer som bor utomlands och om socialavgifter får du i broschyren Skatteavdrag och arbetsgivaravgifter (SKV 401).
Hur ska jag redovisa och betala skatter och avgifter för mina anställda? Om du har betalat ersättning till en fysisk person och är skyldig att göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.När du är registrerad som arbetsgivare ska du redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt varje månad. Du redovisar arbetsgivaravgifter i en arbetsgivardeklaration där du också redovisar gjorda skatteavdrag för varje anställd.Du ska lämna arbetsgivardeklaration och betala till Skatteverket en gång per månad vid förfallodagarna den 12:e, i januari och augusti den 17:e. Arbetsgivardeklarationen ska ha kommit in och betalningen ska vara bokförd på Skatteverkets konto senast på förfallodagen. Om du redovisar ett beskattningsunderlag för moms som överstiger 40 miljoner kronor gäller särskilda regler.Du kan i vissa speciella fall, efter ansökan hos Skatteverket, få anstånd med att lämna arbetsgivardeklaration och med att betala. Brist på pengar räcker inte som skäl för anstånd. Under anståndstiden betalar du ränta.
Jag ska betala socialavgifter för mina anställda och mig själv. Hur höga är avgifterna och vilket underlag ska jag utgå ifrån? Information om vilket underlag som ska ligga till grund för avgifterna samt aktuella procentsatser finns på sidorna ”Arbetsgivaravgifter” och ”Egenavgifter".
Jag har ett företag med anställd personal. Ibland anlitar jag till exempel konsulter. Hur mycket skatt ska jag dra på mina anställdas löner och på ersättningar till uppdragstagare? Om utbetalningen görs till en fysisk person med A-skatt och du är utbetalare av den huvudsakliga inkomsten för personen räknas du som huvudarbetsgivare. Du ska då göra skatteavdrag enligt skattetabell. Är utbetalningen en sidoinkomst för mottagaren gör du skatteavdrag med 30 procent av ersättningen. Skatteavdrag kan även ske enligt Skatteverkets beslut om sänkt eller höjt skatteavdrag.Vill du ha skattetabeller kan du ladda ner sådana via länken.
Om utbetalning görs till en juridisk person med A-skatt ska skatteavdrag göras med 30 procent av ersättningen exkl. moms.Den som bedriver näringsverksamhet kan bli godkänd för F-skatt. Om du betalar ut ersättning till en person som har F-skatt ska du inte göra avdrag för preliminär skatt. Om F-skatten åberopas i en uppenbar anställning är du som arbetsgivare skyldig att lämna en skriftlig anmälan till Skatteverket.Du kan skicka in en förfrågan mot centrala skatteregistret (Fråga om skatteavdrag) via internet. Då får du information om preliminärskatteuppgifterna för dina anställda. Du kan läsa mer om e-tjänsten via länken.
Jag driver ett företag och har anställd personal. Vad behöver jag tänka på som arbetsgivare? Om du har anställda eller avser att ha anställda måste du anmäla detta till Skatteverket för att bli registrerad som arbetsgivare. Anmälan gör du via verksamt.se eller genom att lämna en Företagsregistrering (SKV 4620). Du deklarerar enklast i tjänsten Arbetsgivardeklaration på Mina sidor. Du kan också ladda ner arbetsgivardeklarationer från skatteverket.se.Du ska göra skatteavdrag på utbetald ersättning och betala arbetsgivaravgifter om ersättningen är på 1 000 kronor eller mer under ett år till en person med A-skatt. Skatteavdrag och arbetsgivaravgifter redovisas i en arbetsgivardeklaration varje månad.Om betalningsmottagaren är godkänd för F-skatt ska du inte göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Mer information både om reglerna för skyldighet att göra skatteavdrag och att betala arbetsgivaravgifter finns i broschyren Skatteavdrag och arbetsgivaravgifter (SKV 401) och i broschyren Företagsregistrering finns information om hur du registrerar dig bl.a. som arbetsgivare.Läs mer på Verksamts webbplats.
Tas arbetsgivaravgifter ut för utländska artister och idrottsutövare? Arbetsgivaravgifter ska som regel betalas på utbetalda löner och ersättningarFöljande ersättningar är undantag och ska alltså inte räknas med i underlaget:
Ersättning för kostnader för nödvändig resa eller transport samt förmån av kost och logi i samband med artist- eller idrottsverksamhet om den betalas särskilt av arrangör eller utbetalare. Kostnaderna ska kunna styrkas genom kvitton.
Ersättning i annan form än kontanter om det sammanlagda värdet från en utbetalare under en redovisningsperiod är högst 0,03 prisbasbelopp.
Reglerna gäller endast ersättningar till fysiska personer. Om du betalar ut ersättning till ett utländskt bolag (juridisk person) som beskattas enligt A-SINK-lagen ska du inte betala arbetsgivaravgifter.Redovisa och betala arbetsgivaravgifterArbetsgivaravgifterna och ersättningens storlek ska redovisas i en arbetsgivardeklaration den 12e dagen i månaden efter utbetalningen (den 17e dagen i januari och augusti).Avgiftens storlek beror på mottagarens ålder. Deklarationen visar de olika avgiftssatserna och vilka åldersgrupper de gäller för. Betalningen av arbetsgivaravgifterna ska göras till utbetalarens skattekonto senast samma datum som redovisningen.Artister och idrottsutövare från annat EU/EES-landOm du anlitar artister och idrottsmän från ett annat EU/EES-land för kortvariga engagemang kan andra regler gälla för arbetsgivaravgifterna.Enligt en särskild EU-förordning ska en person som normalt arbetar åt flera företag eller arbetsgivare inom olika medlemsstater i vissa fall tillhöra socialförsäkringen i det land personen är bosatt i. Det innebär då också att socialavgifterna ska betalas i det landet. Om du exempelvis anlitar en artist från ett annat EU/EES‑land för enstaka uppträdanden och personen också arbetar som artist i sitt hemland eller i ett annat EU/ EES‑land ska du i de flesta fall inte betala arbetsgivaravgifter i Sverige. I tveksamma fall bör du begära att den du anlitar kan visa ett intyg (A1) om att hen tillhör det egna landets socialförsäkring.Eventuella förfrågningar ställs till Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567 (internationellt +46 8 564 851 60).
Vem ska redovisa artistskatten? På vilket sätt redovisas den? Om du betalar ut ersättning till en i utlandet bosatt artist eller idrottsutövare eller till ett utländskt artistföretag ska du göra skatteavdrag samt redovisa och betala in skatten.Artistskatten redovisas i en arbetsgivardeklaration på samma sätt som för vanligt anställda. Betalningen av artistskatten ska göras till utbetalarens skattekonto.Utländska arrangörer ska redovisa A-SINK-skatten på sina egna inkomster i en särskild skattedeklaration.
Vad gäller för resa, transport, kost och logi som betalas av arrangören? Ersättning för resa eller transport samt förmån av kost och logi som betalas av arrangören eller utbetalaren i samband med artist- eller idrottsverksamheten, ingår inte i den skattepliktiga inkomsten. Kostnaderna ska kunna styrkas med kvitton.
Vilka artister och idrottsutövare ska betala särskild inkomstskatt, så kallad artistskatt, A-SINK, och hur hög är skatten? Artister och idrottsutövare som skatterättsligt anses vara bosatta utomlands betalar artistskatt. Detsamma gäller utländska artistföretag och arrangörer. Skatten är 15 procent på den skattepliktiga inkomsten exklusive socialavgifter.