Kan jag göra en extra inbetalning av skatt - fyllnadsinbetalning - för att undvika kvarskatt?
Du kan göra en egen inbetalning, tidigare kallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto för att inte få underskott och kostnadsränta.
Inbetalningen kan göras digitalt eller på särskilt inbetalningskort som du beställer via vår e-tjänst Beställ blanketter. Det är viktigt att du inte använder gamla inbetalningskort eftersom de kan ha inaktuella betalningsuppgifter. Du kan även betala med Swish.
Betalar du digitalt ska du ange ett särskilt referensnummer. Du får fram ditt referensnummer via e-tjänsten OCR-beräkning.
Tänk på att om du har gjort en egen inbetalning till skattekontot kommer den inte med på den preliminära skatteuträkningen som du får tillsammans med deklarationsblanketterna.
Du kan läsa mer om skattekontot i Skattekontobroschyren.
Har du som företagare gjort en inbetalning till skattekontot för att täcka kommande skatt kan den automatiska utbetalningen av överskott på kontot medföra att du får pengarna tillbaka. Genom att anmäla en utbetalningsspärr kan du undvika en oönskad återbetalning. Du begär en utbetalningsspärr via e-tjänsten Skattekonto eller på blanketten Begäran om utbetalningsspärr (SKV 4813).
Låt oss säga att du har sålt aktier med vinst under 2021 och du räknar med att få ett underskott på skattekontot som är större än 30 000 kronor. Betalar du in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att betalningen är bokförd på Skatteverkets bankgiro senast den 14 februari 2022 slipper du kostnadsränta. De resterande 30 000 kronorna ska du sedan betala så att de finns bokförda på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj 2022.
Har du betalat in för lite skatt och kommer att få ett underskott på skattekontot som är högst 30 000 kronor slipper du kostnadsränta om du betalar beloppet så att det är bokfört på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj 2022.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.