-
Jag har fått ett betalningskrav, vad betyder det?
Det innebär att om du inte betalar din skuld överlämnas skulden till Kronofogden. När du fått ett betalningskrav måste du betala alla skatter och avgifter i tid – både betalningskravets belopp och övriga skatter och avgifter som förfaller under månaden.
-
Jag är ny företagare och kan inte betala min debiterade preliminärskatt i början av året eftersom en stor kund i slutet av året bidrar till största delen av överskottet. Hur ska jag göra?
I din preliminära inkomstdeklaration ska du fylla i ditt beräknade resultat för året. Eftersom den stora kunden kommer in så sent på året bör du lämna in en preliminär inkomstdeklaration först när du vet att affären blir av och då räkna med kunden i resultatet. Om det skulle hända att din kund köper av dig först efter årsskiftet har du annars betalat för hög debiterad preliminärskatt i år.
-
Hur gör jag om jag under året upptäcker att jag har fyllt i fel underlag i min preliminära inkomstdeklaration?
Du kan när som helst under året justera dina uppgifter genom att lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration, så att du betalar så "rätt" skatt som möjligt. Om du använder e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration för att lämna nya uppgifter kommer flera av uppgifterna upp automatiskt och handläggningstiden för ditt ärende blir även kortare, jämfört med om du i stället lämnar in en pappersblankett. En annan fördel med att använda e-tjänsten är att du kan se tidigare beslut och jämföra uppgifter du lämnat tidigare med de nya du lämnar.
-
När ska kvarskatten för inkomståret 2024 vara betald?
Av ditt slutskattebesked framgår hur mycket du ska betala och när pengarna senast ska finnas på ditt skattekonto.Får du ditt slutskattebesked i- april 2025, ska du ha betalat kvarskatten senast 14 juli 2025,
- juni 2025, ska du ha betalat kvarskatten senast 12 september 2025
- augusti 2025, ska du ha betalat kvarskatten senast 12 november 2025
- december 2025, ska du ha betalat kvarskatten senast 12 mars 2026.
Tänk på att om vi ändrar något i din deklaration eller har frågor om den, till exempel att vi behöver fler uppgifter för att kunna beräkna din slutliga skatt, får du ditt slutskattebesked när vi är klara med deklarationen. Eftersom kvarskatten alltid ska betalas inom 90 dagar från att vi fattat beslut om din slutliga skatt, kan förfallodatumet bli ett annat än det vi anger här.Om du vill undvika att behöva betala kostnadsränta
Du kan när som helst betala in pengar till ditt skattekonto. Betalar du in skatten före förfallodagen får du betala en lägre kostnadsränta än den som framgår av slutskattebeskedet. I bland kan också andra faktorer påverka kostnaden, till exempel att räntesatsen ändrats sedan vi gjorde den preliminära beräkningen, därför är det alltid bra att själv kontrollera vad räntan blir innan du betalar in skatten.Du kan själv beräkna din kostnadsränta i vår e-tjänst Skattekonto. Gör så här:- Logga in i e-tjänsten med din e-legitimation.
- Välj rubriken Inbetalning.
- Välj Belopp att betala och ange den dag du planerar att betala skatten.
- Klicka på Beräkna.
Har du ingen e-legitimation kan du kontakta Skatteupplysningen på 0771-567 567 så hjälper vi dig.
-
Kommer jag att få ett kontoutdrag från mitt skattekonto?
Skattekontot stäms av varje månad och kontoutdrag skapas om något annat än inbetalning eller ränta har bokförts på skattekontot, men kontoutdraget skickas ut automatiskt bara i någon av följande situationer:- Betalningsuppmaning eller betalningskrav framställs.
- Slutlig skatt bokförs på skattekontot.
- Utbetalning sker vid månadsavstämning.
- Skulden överlämnas för indrivning till Kronofogden eller att det har skett andra transaktioner mellan Kronofogden och skattekontot.
En betalningsuppmaning får du när underskottet på ditt skattekonto är minst 100 kronor när kontoutdrag skapas. För betalningskrav är beloppsgränsen 2 000 kronor (10 000 kronor för företag/arbetsgivare som ska lämna skattedeklaration eller har F-skatt). Av kontoutdraget framgår samtliga redovisningar och betalningar av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt, F-skatt, moms med mera. Det framgår också om det finns överskott eller underskott på kontot samt intäkts- respektive kostnadsränta.
Du kan logga in med din e-legitimation i e-tjänsten Skattekonto och se aktuellt saldo, bokförda transaktioner och eventuellt kommande transaktioner. I e-tjänsten kan du också beställa utskrift av kontohistoriken och även välja om den ska skickas till någon annan.
-
Kan jag få min överskjutande skatt insatt på mitt konto?
Om ditt slutskattebesked visar att du har ett överskott på skattekontot kan du få pengarna insatta direkt på ditt bank- eller plusgirokonto.Har du en e-legitimation kan du anmäla ditt bankkonto direkt i vår e-tjänst Skattekonto. Du kan även göra det i samband med att du deklarerar i någon av e-tjänsterna Inkomstdeklaration 1 (om du driver enskild näringsverksamhet) eller Inkomstdeklaration 2 (om det gäller ett aktiebolag eller en ekonomisk förening).Har du ingen e-legitimation kan du anmäla bankkonto eller bankgiro via Bankgirots webbplats (Tjänster/Övrigt/Överskjutande skatt). Banken meddelar sedan Skatteverket ditt kontonummer. Du ska alltså inte anmäla ditt kontonummer direkt till ditt skattekontor.Har du tidigare anmält att du vill ha din överskjutande skatt insatt på ditt bankkonto gäller det fortfarande. Vill du att pengarna ska betalas ut till ett annat konto än du tidigare anmält gör du bara en ny anmälan. Det senast anmälda kontot ersätter tidigare lämnade uppgifter.
-
Kan jag få förtidsåterbetalning av min skatt?
Du kan inte få förtidsåterbetalning av en debiterad preliminärskatt (F‑skatt eller SA-skatt). I stället får du begära att din debiterade preliminärskatt ska ändras och eventuellt få den sänkta delen återbetald. Det enklaste och snabbaste sättet att begära ändring av din debiterade preliminärskatt är att använda e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration.
-
Vad får jag för ränta på mitt skattekonto?
På skattekontot beräknas intäktsränta och kostnadsränta. Räntan räknas dag för dag på aktuellt saldo, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot.Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill.Räntorna på skattekontot knyts till en basränta som följer det allmänna ränteläget. Det gör att räntan kan ändras under året.
-
Jag tror att jag har betalat in för mycket preliminärskatt förra året. Vad händer med överskottet på mitt skattekonto?
Om det i samband med avstämning av slutlig skatt finns ett återbetalningsbart överskott på skattekontot betalar vi automatiskt ut det belopp som i normalfallet motsvarar skillnaden mellan den slutliga skatten och den preliminära skatten. Eventuellt återstående överskott behöver du ansöka om skriftligt att få utbetalt.Om du har anmält ett bankkonto till oss sätter vi in pengarna där. Insättning på konto är det snabbaste och tryggaste sättet att få tillbaka pengarna. Ditt bankkonto framgår av kontoutdraget du får vid avstämningen.Om du inte har anmält ett bankkonto står överskottet kvar på ditt skattekonto och kan användas för att betala kommande skatter och avgifter.Belopp under 100 kronor betalas inte ut. I stället finns pengarna kvar på skattekontot och ränteberäknas. En återbetalning görs inte heller om pengarna kan komma att behövas för att betala skatteskulder. Det innebär till exempel att överskott kan överföras till Kronofogden. Om det finns hinder mot återbetalning framgår det av utbetalningsspecifikationen i ditt kontoutdrag.Har du överskott på skattekontot kan du få intäktsränta. Intäktsräntan är skattefri.Information om aktuella räntesatser finns här:
-
Vad händer om jag får underskott på mitt skattekonto när ni fattat beslut om min slutliga skatt?
Har du betalat för lite skatt under 2024 och inte gjort någon extra inbetalning till ditt skattekonto får du ett underskott. På underskottet beräknas låg kostnadsränta fram till och med förfallodagen.Underskottet och kostnadsräntan framgår av kontoutdraget du får i samband med att vi skickar slutskattebeskedet. Kostnadsräntan betalar du in tillsammans med underskottet.I kontoutdraget finns uppgift om när din inbetalning senast ska vara bokförd (förfallodag). Om du betalar innan förfallodagen blir räntekostnaden lägre eftersom räntan beräknas dag för dag.Underskott på högst 30 000 kronor
På underskott som är högst 30 000 kronor beräknas kostnadsränta. Räntan beräknas från och med 6 maj 2025 till och med förfallodagen. För att inte behöva betala kostnadsränta ska din inbetalning vara bokförd på skattekontot senast 5 maj 2025.Underskott som är större än 30 000 kronor
Är underskottet större än 30 000 kronor beräknas kostnadsräntan i två steg:- På den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor beräknas kostnadsräntan från och med 13 februari fram till och med förfallodagen. För att inte behöva betala ränta ska din inbetalning av det överstigande beloppet vara bokförd på skattekontot senast 12 februari 2025.
- På resterande del av underskottet beräknas kostnadsränta från och med 6 maj 2025 fram till och med förfallodagen. För att inte behöva betala ränta ska din inbetalning av det resterande beloppet vara bokförd på skattekontot senast 5 maj 2025.
Räntenivåerna Räntenivåerna kan förändras under året eftersom räntan på skattekontot är knuten till basräntan. Här finns information om aktuella räntesatser:
Din inbetalning ska vara bokförd på skattekontot senast på förfallodagen. Om inbetalningen bokförs efter förfallodagen beräknas hög kostnadsränta på underskottet. Kostnadsränta är inte avdragsgill.Vad händer om du inte betalar?Om du inte betalar i tid när du fått ett betalningskrav och skuldbeloppet uppgår till vissa beloppsgränser, överlämnas ärendet till Kronofogden för indrivning. Det är underskottet på skattekontot som lämnas för indrivning – inte en viss obetald skatt, ränta eller avgift.Avgift och betalningsanmärkningNär en skuld överlämnas till Kronofogden tillkommer en avgift. Uppgift om aktuell avgift finns på Kronofogdens webbplats. Du riskerar också att få en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register. En sådan anmärkning kan till exempel leda till att du kan få svårt att låna pengar, skaffa lägenhet eller telefonabonnemang.
-
Jag driver näringsverksamhet. Hur kommer mitt slutskattebesked att se ut och när får jag det?
Du som redovisar enskild näringsverksamhet i inkomstdeklarationen får ditt slutskattebesked senast 15 december. Samma gäller om du är delägare eller företagsledare i fåmansföretag.Avstämning av ditt skattekonto görs i samband med att Skatteverket fattar beslut om din slutliga skatt.Du som får kontoutdrag varje månad ser att din slutliga skatt och avdragna skatter har bokförts på ditt konto. Du ser också om du har överskott eller underskott på kontot.Om du har ett överskott betalar vi ut skillnaden mellan preliminär och slutlig skatt automatiskt om du har anmält ett bankkonto till oss. Om du inte har anmält bankkonto finns överskottet kvar på ditt skattekonto och kan användas för betalning av kommande skatter och avgifter.Om du har ett underskott ska du betala in underskottet tillsammans med kostnadsräntan. Av kontoutdraget framgår när din betalning ska finnas på skattekontot.Du som driver näringsverksamhet men inte får kontoutdrag varje månad får ett kontoutdrag först när skatten har förfallit till betalning.
-
Kan jag göra en extra inbetalning för att inte behöva betala kostnadsränta på kvarskatten?
Om du förväntar dig att få kvarskatt kan du göra en extra inbetalning, tidigare kallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto för att inte behöva betala kostnadsränta på skatten.Underskott på högst 30 000 kronor Är underskottet högst 30 000 kronor betalar du låg kostnadsränta. Räntan beräknas från och med 6 maj 2025 till och med förfallodagen. För att undvika kostnadsränta ska din betalning vara bokförd på skattekontot senast 5 maj 2025.Underskott som är större än 30 000 kronor Är underskottet större än 30 000 kronor beräknas kostnadsräntan i två steg:- På den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor beräknas räntan från och med 13 februari 2025 till och med förfallodagen. För att undvika kostnadsränta ska din betalning av den del som överstiger 30 000 kronor, vara bokförd på ditt skattekonto senast 12 februari 2025.
- På resterande 30 000 kronor beräknas räntan från och med 6 maj 2025 till och med förfallodagen. För att undvika kostnadsränta ska din betalning av beloppet vara bokförd på ditt skattekonto senast 5 maj 2025.
Så betalar du Du kan betala digitalt, till exempel med Swish, eller via Skatteverkets bankgiro. Betalar du digitalt ska du ange ett särskilt referensnummer (OCR-nummer). Du får fram ditt OCR-nummer i e-tjänsten OCR-beräkning.Du kan också betala via Skatteverkets inbetalningskort, som du beställer i vår e-tjänst Beställ blanketter. Det är viktigt att du inte använder gamla inbetalningskort eftersom de kan ha inaktuella betalningsuppgifter. Tänk på att om du har gjort en extra inbetalning till skattekontot kommer den inte med i den preliminära skatteuträkningen som du får tillsammans med din inkomstdeklaration.Har du som företagare gjort en inbetalning till skattekontot för att täcka kommande skatt kan den automatiska utbetalningen av överskott på kontot medföra att du får pengarna tillbaka. Genom att anmäla en utbetalningsspärr kan du undvika en oönskad återbetalning. Du begär en utbetalningsspärr i e-tjänsten Skattekonto eller på blanketten Begäran om utbetalningsspärr (SKV 4813).