Det finns regler om när en faktura ska utfärdas och vilka uppgifter den ska innehålla. Här informerar vi om bestämmelserna om faktura och fakturering i mervärdesskattelagen (momslagen).
De svenska reglerna om fakturering gäller normalt för beskattningsbara personer, till exempel företag, som säljer varor eller tjänster mot ersättning inom landet. I vissa fall kan det bli aktuellt för svenska säljare att använda utländska faktureringsregler och i vissa fall kan det bli aktuellt för utländska säljare att använda svenska faktureringsregler.
Huvudregeln är att säljaren ska utfärda en faktura vid försäljning av varor eller tjänster om köparen inte är en privatperson, till exempel ett annat företag eller en förening. Skyldigheten att utfärda en faktura gäller oavsett priset på varorna eller tjänsterna. Faktureringsskyldigheten gäller även för betalningar som säljaren tar emot i förskott och a conto.
Fakturan har stor betydelse i momssammanhang, bland annat för att den ligger till grund för köparens och säljarens redovisning i momsdeklarationen. Den är till exempel en del av dokumentationen som köparen behöver ha för att kunna visa sin rätt till avdrag för ingående moms. Fakturan ger också Skatteverket ett underlag för att kontrollera att säljaren har tagit ut rätt moms för varan eller tjänsten samt vem som är skyldig att redovisa och betala in momsen till Skatteverket.
Momslagen beskriver vilka uppgifter som måste finnas med i en handling för att den ska kunna definieras som en faktura. Det avgörande är inte namnet på handlingen, utan det viktiga är att den innehåller det som momslagen kräver. Det spelar alltså ingen roll om den exempelvis kallas faktura, kvitto eller inköpsnota.
Det är säljaren som är ansvarig för att en faktura utfärdas.
I följande fall finns inte något krav på att utfärda faktura:
I de flesta fall behöver säljaren inte utfärda en faktura om köparen av varorna eller tjänsterna är en privatperson. För tre slags försäljningar måste säljaren ändå utfärda faktura, även om köparen är en privatperson. Det gäller i följande fall:
Den som säljer varor eller tjänster ska normalt fakturera inom den tid som gäller enligt god affärssed. Vad som är god affärssed bestäms exempelvis av vad som gäller inom branschen. I följande situationer är säljaren däremot skyldig att utfärda en faktura vid en viss tidpunkt:
Köparen eller en tredje person kan utfärda fakturan om säljaren tillåter det. Ansvaret för att fakturan utfärdas och att den innehåller rätt uppgifter ligger hos säljaren även i sådana fall.
Självfakturering innebär att köparen ställer ut en faktura i säljarens namn och för säljarens räkning.
Självfakturering får användas om båda dessa förutsättningar är uppfyllda:
I en faktura som köparen ställer ut för säljarens räkning ska uppgiften ”Självfakturering” alltid stå med. Den som fakturerar i säljarens namn och för säljarens räkning, på grund av självfakturering, ska ha en separat löpande nummerserie för säljaren.
Någon annan än säljaren eller köparen, till exempel ett factoringföretag, kan utfärda en faktura i säljarens namn och för säljarens räkning om säljaren tillåter det. Detta kallas för utläggning av faktureringen till en tredje person.
Det finns inga hinder mot att fakturering görs för flera säljare i samma handling. Handlingen ses i så fall som en faktura som är utfärdad för respektive säljare. På en sådan handling ska samtliga fakturauppgifter finnas med för varje säljare. Uppgifterna för respektive säljare måste också vara klart åtskilda så att det inte finns några oklarheter om vilka uppgifter som avser en viss säljare. Den som fakturerar i säljarens namn och för säljarens räkning, på grund av utläggning av faktureringen, ska ha en separat löpande nummerserie för säljaren.
I momslagen står det vilka uppgifter som måste finnas med i en handling för att den ska vara en faktura. Kraven på vilka uppgifter en faktura ska innehålla är samma oavsett om säljaren utfärdar fakturan elektroniskt eller på papper.
Utöver nedanstående uppgifter ska en faktura i vissa situationer också innehålla en särskild hänvisning. Du kan läsa mer under rubriken Särskilda hänvisningar här nedanför.
Följande uppgifter ska finnas med på en fullständig faktura:
Om du köper något till din verksamhet är det viktigt att du får en fullständig faktura av säljaren. Om fakturan saknar en eller flera uppgifter kan det påverka din rätt att göra avdrag för ingående moms i momsdeklarationen. I vissa fall är det tillräckligt med en förenklad faktura.
Om fakturan saknar någon eller några av uppgifterna ovan kan den normalt rättas eller kompletteras i efterhand, men i vissa fall måste säljaren utfärda en helt ny faktura.
Normalt är säljaren skyldig att utfärda en fullständig faktura om köparen är någon annan än en privatperson. I vissa fall får säljaren utfärda en förenklad faktura, även om köparen till exempel är ett företag. En förenklad faktura innehåller färre uppgifter än en fullständig faktura och får utfärdas om minst ett av följande kriterier är uppfyllt:
Förenklade fakturor får inte användas vid gränsöverskridande transaktioner inom EU.
Dessa uppgifter måste finnas med i en förenklad faktura:
Om du gör ett inköp till din verksamhet som överstiger 4 000 kronor inklusive moms är det viktigt att du får en fullständig faktura från säljaren. Du har inte rätt till avdrag för ingående moms med en förenklad faktura som underlag om totalbeloppet i den överstiger 4 000 kronor inklusive moms. Du kan läsa mer om fullständig faktura under rubriken Fakturans innehåll här ovanför.
När du fakturerar försäljningen och momsen i en annan valuta, måste du ange momsen i svenska kronor också. Detta gäller bara i de fall du ska betala momsen på försäljningen i Sverige och ditt företag har sin redovisning i svenska kronor. Använd något av följande alternativ för att räkna om momsbeloppet till svenska kronor:
I de flesta fall ska du använda den senast kända kursen för dagen då du levererade varan, tillhandahöll tjänsten eller tog emot förskottsbetalningen.
Sök räntor och valutakurser (Sveriges Riksbank) Länk till annan webbplats.
Omräkning av mervärdesskattebeloppet (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
För vissa försäljningar måste säljaren skriva en särskild uppgift eller hänvisning i fakturan som förklaring till att moms inte har tagits ut. Detta är en extra uppgift utöver vad som normalt ska finnas med i en faktura som omfattas av faktureringsskyldigheten enligt momslagen.
Här nedanför hittar du exempel på olika situationer när en särskild uppgift ska finnas med i fakturan och hur den ska se ut. Det går bra att ange hänvisningarna på svenska, engelska eller på något av de andra officiella språken inom EU.
När köparen ställer ut fakturan för säljarens räkning ska uppgiften ”Självfakturering” anges i fakturan.
Här ger vi exempel på några vanliga situationer när säljaren måste skriva en särskild uppgift eller hänvisning på fakturan och vad det ska stå.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
Uppgifter om när transportmedlet, till exempel en personbil, lastbil eller motorcykel, togs i bruk första gången samt hur många kilometer det har körts.
Särskild uppgift i fakturan (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Här ger vi exempel på några vanliga situationer när säljaren måste skriva en särskild uppgift eller hänvisning på fakturan och vad det ska stå.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
Särskild uppgift i fakturan (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
”Omvänd betalningsskyldighet” eller ”Reverse charge”.
Vid undantag från momsplikt ska fakturan innehålla en hänvisning till ett av följande tre alternativ:
Vid undantag från momsplikt anser Skatteverket att det är tillräckligt att säljaren anger uppgiften ”undantag från momsplikt” i fakturan. Det måste alltså inte stå vilken av bestämmelserna i momslagen eller mervärdesskattedirektivet som undantaget framgår av. Tänk på att detta bara gäller för transaktioner som är undantagna från momsplikt men som omfattas av faktureringsskyldighet.
Om säljaren använder reglerna om vinstmarginalbeskattning vid en försäljning måste det finnas en uppgift om detta på fakturan. Nedan beskrivs vilken uppgift som ska finnas på fakturan beroende på vilken typ av vinstmarginalbeskattning som avses.
”Vinstmarginalbeskattning för begagnade varor” eller ”Margin scheme – Second-hand goods”.
”Vinstmarginalbeskattning för konstverk” eller ”Margin scheme – Works of art”.
"Vinstmarginalbeskattning för samlarföremål och antikviteter” eller ”Margin scheme – Collector’s items and antiques”.
”Vinstmarginalbeskattning för resebyråer” eller ”Margin scheme – Travel agents”.
Om säljaren exempelvis lämnar en kassarabatt, sätter ned priset i efterhand eller får en vara i retur behöver säljaren ställa ut en ändringsfaktura och skicka den till köparen. Med ändringsfaktura menar vi till exempel en kreditfaktura. Datumet på ändringsfakturan ska vara samma dag som den ställs ut till köparen.
Säljaren ska ställa ut en ändringsfaktura om det fanns en faktureringsskyldighet för den ursprungliga fakturan. Om säljaren sätter ned priset för en vara eller tjänst i efterhand kan säljaren och köparen avtala om att momsen inte ska ändras. I så fall ska säljaren inte ställa ut en ändringsfaktura.
Av ändringsfakturan ska ändringen av den ursprungliga fakturan framgå. Det ska också finnas en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan. Med det menar vi att det normalt ska finnas en hänvisning till ursprungsfakturans löpnummer. I övrigt ska en ändringsfaktura innehålla de uppgifter som krävs av en fullständig faktura eller en förenklad faktura. Du kan läsa om fullständig och förenklad faktura under rubriken Fakturans innehåll.
Ändringsfakturor ska hanteras som vanliga fakturor vid redovisning av utgående moms.
Mottagna ändringsfakturor ska behandlas som vanliga fakturor vid redovisningen av ingående moms. Om köparen har fått avdrag för ingående moms och i efterhand tar emot en ändringsfaktura av säljaren på grund av en sänkning av priset, ska köparen rätta momsen i enlighet med sin redovisningsmetod.
Momsen är felaktigt debiterad när ett belopp anges som moms på en faktura eller liknande handling utan att beloppet är moms enligt momslagen. Både momsregistrerade personer, till exempel företag, och personer som inte är momsregistrerade, till exempel privatpersoner, kan göra en felaktig debitering.
I momslagen finns regler för hur felaktigt debiterad moms ska rättas. Normalt krävs det att säljaren utfärdar en ändringsfaktura.
Ändringen ska göras i redovisningen för perioden då ändringsfakturan har utfärdats. Om det finns särskilda skäl ska Skatteverket efterge kravet på ändringsfaktura. Ändringen ska i så fall göras i redovisningsperioden då momsbeloppet ursprungligen redovisades.
Om du felaktigt har angett ett belopp som moms, i en faktura eller liknande handling, ska du betala beloppet till Skatteverket. Det ska du göra oavsett om du är momsregistrerad eller inte.
Om du är momsregistrerad ska du normalt redovisa den felaktigt debiterade momsen enligt reglerna för den redovisningsmetod du använder, alltså fakturerings- eller bokslutsmetoden. Om beloppet inte motsvaras av någon verklig försäljning ska du i stället redovisa det i den period som du utfärdade fakturan.
Om du inte är momsregistrerad ska du redovisa den felaktigt debiterade momsen i en särskild skattedeklaration. Den särskilda skattedeklarationen ska ha kommit in till Skatteverket senast den 26:e i månaden efter den månad då du felaktigt debiterade momsen i en faktura eller liknande handling.
Om du har fått en faktura med felaktigt debiterad moms har du inte rätt att dra av beloppet som ingående moms i momsdeklarationen.
Om du har dragit av beloppet som ingående moms ska du göra en rättelse när du tar emot ändringsfakturan från säljaren. Din redovisningsmetod för moms avgör i vilken period du ska göra rättelsen.
Vid försäljning av varor eller tjänster där omvänd betalningsskyldighet ska tillämpas och moms felaktigt har debiterats i fakturan ska momsen ingå i beskattningsunderlaget (det värde som momsen beräknas på). I en sådan situation ska köparen beräkna och redovisa moms på hela ersättningen, det vill säga inklusive den felaktigt debiterade momsen.
Fatimas Snickeri AB har sålt och fakturerat byggtjänster till Johannes Bygg i juni. Försäljningen omfattas av omvänd betalningsskyldighet, men Fatimas Snickeri AB har felaktigt debiterat moms i fakturan. I augusti upptäcker Fatimas Snickeri AB misstaget och ställer ut en ändringsfaktura som gäller den felaktigt debiterade momsen. Både Fatimas Snickeri AB och Johannes Bygg använder faktureringsmetoden för redovisningen av moms.
För redovisningsperioden som omfattar juni gör säljaren och köparen följande:
För redovisningsperioden som omfattar augusti gör säljaren och köparen följande:
De särskilda ordningarna utvidgades den 1 juli 2021 till att gälla för alla tjänster och för försäljning av vissa varor. Dessutom har det tillkommit en särskild ordning, importordningen.
Vid redovisning enligt de särskilda ordningarna ska en särskild momsdeklaration lämnas. Uppgifter som redovisats i en sådan deklaration kan behöva ändras. För att göra en rättelse av felaktigt debiterad moms i dessa fall krävs normalt att säljaren utfärdar en ändringsfaktura.
Nedan beskriver vi reglerna kring rättelser av felaktigt debiterad moms när de särskilda ordningarna har använts.
Om den felaktigt debiterade momsen redovisats enligt de särskilda ordningarna för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster ska ändringen göras i den ursprungliga redovisningsperioden. Detsamma gäller om redovisning har gjorts enligt motsvarande bestämmelser i ett annat EU-land.
Bestämmelser från och med den 1 juli 2021Ändring av felaktigt debiterad moms ska göras för redovisningsperioden då ändringsfakturan har utfärdats. Det gäller även om redovisning har gjorts enligt motsvarande bestämmelser i ett annat EU-land. Detta gäller bara inom tre år från dagen då den ursprungliga deklarationen skulle ha lämnats.
Efter treårsperiodens utgång får ändringarna inte längre göras som en rättelse i den särskilda momsdeklarationen som lämnas till identifieringslandet. Därefter får den beskattningsbara personen vända sig direkt till Skatteverket för att begära rättelse.
Alla som driver näringsverksamhet är bokföringsskyldiga enligt bokföringslagen. Bokföring innebär att samtliga affärshändelser ska bokföras löpande. Även den som inte är skyldig att fakturera enligt momslagen måste alltid ha ett underlag för varje affärshändelse i sin bokföring.
Den som är skyldig att utfärda en faktura är också skyldig att se till att ett exemplar av fakturan bevaras. Det inkluderar självfakturor och fakturor som utfärdats av tredje part.
Beskattningsbara personer som inte är skyldiga att utfärda en faktura men som tar emot en faktura, omfattas också av bestämmelserna om bevarande av fakturor. Företag som inte säljer några varor eller tjänster är exempel på sådana beskattningsbara personer som inte är faktureringsskyldiga.
Den som säljer varor eller tjänster måste kunna visa att det faktiskt är denne som har utfärdat fakturan eller att fakturan har utfärdats i säljarens namn och för säljarens räkning. Detta kan säljaren göra genom att registrera fakturan i sin bokföring. Vid självfakturering eller om en tredje person utfärdat fakturan kan detta visas genom styrkande dokument.
Köparen måste kunna visa att en mottagen faktura har utfärdats av säljaren eller av fakturautfärdaren. Köparen ska därför säkerställa att det verkligen är säljaren som anges på fakturan som har sålt varorna eller tjänsterna som fakturan avser.
Fakturor kan lagras både i pappersform och i elektronisk form. Uppgifterna i fakturan ska vara läsbara och oförändrade från tidpunkten för utfärdandet och under hela lagringstiden För elektroniska fakturor är kraven uppfyllda om fakturan kan tillhandahållas inom rimlig tid och utan fördröjning i läsbar form på en skärm eller genom utskrift på papper. Du kan läsa mer om bevarande av fakturor i Rättslig vägledning.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.