Företag som är momsregistrerade ska alltid lämna en momsdeklaration där momsen redovisas, även om det inte finns någon moms att deklarera. Momsen ska vara betald senast samma dag som företaget ska lämna in momsdeklarationen.
XML-filen behöver skapas och se ut på ett särskilt sätt. Det finns mer information på sidan Skapa och skicka in momsdeklaration via fil.
Från och med 1 januari 2025 höjs omsättningsgränsen för befrielse från moms från 80 000 kr till 120 000 kr.
Momsregistrering när årsomsättningen är högst 120 000 kronor
Färre småföretag ska behöva redovisa moms (Regeringen) Länk till annan webbplats.
Om du vill kan du anmäla dig och få en påminnelse från oss när det är dags att lämna din momsdeklaration. Då får du ett mejl från oss om du inte har lämnat din momsdeklaration tre dagar innan inlämningsdatum.
Genom att använda påminnelsefunktionen missar du inte att lämna momsdeklarationen och undviker onödiga förseningsavgifter. Du kan också aktivera påminnelsen om du är deklarationsombud eller representant för ett enkelt bolag.
Gör så här för att komma igång med påminnelsetjänsten:
Skatteverket skickar inte längre ut momsdeklarationer på papper automatiskt. De flesta företag lämnar numera sina uppgifter digitalt, vilket gör att merparten av de momsdeklarationer som vi skickar ut inte kommer till användning.
Du som ska lämna en momsdeklaration med deklarationsdag den 13 maj 2024 eller senare kommer inte att få blanketten i brevlådan automatiskt. Momsdeklarationen kan du i stället fylla i och lämna i vår e-tjänst.
Du kan utse ett eller flera deklarationsombud om du vill att någon annan ska kunna lämna dina deklarationer digitalt åt dig, till exempel momsdeklarationen.
Om du behöver en momsdeklaration på papper för en viss redovisningsperiod kan du beställa den i e-tjänsten Beställ blanketter. Du behöver ingen e-legitimation för att beställa. Tänk på att göra din beställning i god tid innan du ska lämna in momsdeklarationen.
Om du inte längre har momspliktig verksamhet ska du avregistrera dig för moms. Kom ihåg att lämna momsdeklarationer för tiden fram till datumet för Skatteverkets beslut om avregistrering.
Momsen ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast på förfallodagen. Förfallodagen för moms är samma dag som du ska ha lämnat in momsdeklarationen.
Du ska lämna din momsdeklaration beroende på hur du är registrerad. Du kan vara registrerad för att deklarera momsen en gång per år, varje kvartal eller varje månad. Det enklaste sättet att ta reda på vad som gäller för dig är att du loggar in i e-tjänsten Lämna momsdeklaration.
Du som vill ändra hur ofta du ska deklarera moms kan göra det i Skatteverkets e-tjänst för F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-kod på verksamt.se. Du kan även fylla i blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639).
Om du ångrar dig kan du ändra tillbaka först efter 24 månader.
Enklast lämnar du momsdeklarationen digitalt genom att använda vår e-tjänst Lämna momsdeklaration.
Om du lämnar din momsdeklaration på pappersblankett ska du alltid skicka den till den adress som står till vänster om din egen adress på blanketten.
Om du lämnar in din momsdeklaration för sent ska du normalt betala en förseningsavgift på 625 kronor. Först får du ett förslag till beslut om förseningsavgift som du kan lämna skriftliga synpunkter på om du vill. Därefter fattar Skatteverket beslut om du ska betala förseningsavgift eller inte.
Om du upptäcker att du behöver ändra något i en redan inlämnad momsdeklaration ska du lämna in en helt ny deklaration för den perioden. Du kan också välja att göra en rättelse genom att skicka in en skrivelse med de uppgifter du vill ändra.
Du hittar redan inlämnade momsdeklarationer när du loggar in i e-tjänsten.
Om du behöver en pappersblankett kan du beställa en ny deklaration i vår beställningstjänst.
Du måste skicka in din momsdeklaration, även om du inte har någon moms att redovisa. Om du inte har någon moms att redovisa ska du deklarera 0 i e-tjänsten. Det finns ett särskilt fält i e-tjänsten om du ska deklarera noll.
Du som deklarerar moms på pappersblankett ska fylla i 0 i fält 49.
Du behöver inte skicka in några kopior av fakturor med din momsdeklaration. Däremot kan Skatteverket begära att du skickar in kopior av fakturor för kontroll av din momsredovisning efter att du lämnat in din momsdeklaration. Fakturan är ett viktigt underlag för att till exempel visa att företaget har rätt att få tillbaka moms.
Webbseminarier om moms
På våra webbseminarier får du veta hur du gör när du deklarerar moms till Skatteverket. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Har du aktieägare som bor utomlands?
Då vill vi gärna prata med dig och ta vara på dina erfarenheter. Vi undersöker nu hur vi kan göra det enklare att redovisa och betala skatt på vinstutdelning till aktieägare som bor utomlands (så kallad kupongskatt). Intervjun sker via videomöte under hösten 2024 och tar 45-60 minuter.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.