Aktiebolag med kvalificerad rederiverksamhet som är godkänd för tonnagebeskattning, ska deklarera tonnageinkomsten på Inkomstdeklaration 2. Till Inkomstdeklarationen ska du utöver räkenskapsschema (INK2R) och skattemässiga justeringar (INK2S) även fylla i och lämna bilaga N11 – Tonnagebeskattad verksamhet (SKV 2157).
I de skattemässiga justeringarna till Inkomstdeklaration 2 ska du rensa bort den verksamhet som tonnagebeskattas. Det gör du genom att justera vid punkterna 4.3 c och 4.5 c. Den del som ska tonnagebeskattas tar du upp i bilaga N11. Här framgår hur du fyller i den bilagan och vilka poster du sedan ska föra tillbaka till Inkomstdeklaration 2.
För varje kvalificerat fartyg som ingår i den kvalificerade rederiverksamheten ska du beräkna en inkomst baserad på fartygets nettodräktighet. Som ett stöd vid beräkningen av årets tonnageinkomst kan du använda Skatteverkets hjälpblankett Beräkning av tonnageinkomst (SKV 2190). Ange det totala beloppet för samtliga fartyg här. Beloppet ska sedan föras fram till punkt 1.1 i Inkomstdeklaration 2. Om den verksamhet som inte tonnagebeskattas resulterar i ett överskott, ska du först summera de två beloppen och sedan ange den sammanlagda summan vid punkt 1.1.
Du ska beräkna skillnaden om det bokförda värdet på de inventarier som ingår i den kvalificerade rederiverksamheten överstiger det skattemässiga värdet vid utgången av beskattningsåret närmast före det första beskattningsår då tonnagebeskattning sker. Denna skillnad kallas skillnadsbelopp. Ta upp skillnadsbeloppet som en intäkt första beskattningsåret som tonnagebeskattning sker. Uppge skillnadsbeloppet här. Skriv 0 kronor om inget skillnadsbelopp finns.
Det första beskattningsåret då tonnagebeskattning sker får du göra avdrag för belopp som sätts av till överavskrivningsfond. Avdraget ska hänföras till annan näringsverksamhet. Skriv den avsättning som sker till överavskrivningsfond första året som tonnagebeskattning sker. Skriv 0 kronor om ingen avsättning sker.
Skriv storleken på överavskrivningsfond vid beskattningsårets ingång här. Skriv 0 kronor om ingen överavskrivningsfond finns vid beskattningsårets ingång.
Skriv storleken på den återföring av överavskrivningsfond som sker under beskattningsåret här.
Skriv storleken på överavskrivningsfond vid beskattningsårets utgång här.
Fyll i beräknad schablonintäkt om ditt företag har en överavskrivningsfond vid beskattningsårets ingång. Schablonintäkten är 1,67 procent av det belopp som du redovisar vid punkt B.3.
Ta upp en schablonintäkt om det främmande kapitalet i ditt företag någon gång under beskattningsåret understiger hälften av det egna kapitalet.
Beräkna beloppet så här: Multiplicera den största skillnaden mellan hälften av det egna kapitalet och det främmande kapitalet under beskattningsåret med statslåneräntan vid utgången av november månad året före beskattningsåret, ökad med en procentenhet.
Lägg samman beloppen från punkt 1 och 2 och redovisa beloppet vid punkt 4.6 e i Inkomstdeklaration 2.
Här redogör du för principerna för fördelning av tillgångar och förpliktelser samt intäkter och kostnader mellan den kvalificerade rederiverksamheten och annan näringsverksamhet. Du kan lämna uppgifterna i en separat skrivelse om utrymmet inte räcker till.
Här redovisar du alla poster som ingår i den tonnagebeskattade verksamheten som de är bokförda i ditt företags resultat- och balansräkning för året. Oftast är det bara ett begränsat antal av räkenskapsschemats poster som omfattas av tonnagebeskattningen.
Här ska du lämna uppgift om storleken på de skattemässiga justeringar som du skulle ha gjort för den tonnagebeskattade verksamheten om denna inte hade tonnagebeskattats, utan beskattats som annan näringsverksamhet.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.