På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
När du köper varor eller tjänster till ditt företag har du i de flesta fall rätt att få tillbaka den moms du får betala. I vissa fall får du inte dra av momsen eller endast delar av momsen.
Du kan få dra av momsen på varor och tjänster som du köper för att använda i ditt företag. Om du köper en vara eller tjänst som du bara ska använda privat får du aldrig dra av momsen.
Om du säljer varor eller tjänster som är momsfria får du inte dra av moms när du köper varor eller tjänster.
Det finns några undantag, till exempel om du säljer:
I de här och vissa andra fall har du rätt att dra av moms på inköp, även om varorna och tjänsterna du säljer är momsfria.
Om du har blandad verksamhet, det vill säga att du säljer både momsfria och momspliktiga varor eller tjänster, fungerar det så här:
Om du bara använder varan eller tjänsten i den delen av verksamheten som är momsfri får du inte dra av någon moms.
Om du köper till den verksamheten som är momspliktig får du dra av hela momsen på inköpet.
Du får bara dra av delar av momsen, men inte hela, om du kommer att använda varan eller tjänsten i båda delarna av verksamheten.
Huvudregeln är att du har rätt till avdrag för kostnader som hör till den del av verksamheten som är momspliktig. Om du inte kan avgöra det exakt ska du göra en fördelning utifrån vad som bäst stämmer överens med hur varan eller tjänsten används i din verksamhet. Fördelningen kan du till exempel göra utifrån
Det är du som ska göra en rimlig bedömning av hur mycket moms du får dra av. Skatteverket avgör sedan om din bedömning är rimlig. Skulle det vara så att vi inte är säkra på om din bedömning är rimlig eller om något är oklart så kontaktar vi dig självklart först och du får redogöra för hur du har gjort bedömningen. Du måste kunna visa med underlag hur du har räknat fram fördelningen.
Om varan eller tjänsten används till 95 procent eller mer i din momspliktiga verksamhet får du dra av hela momsen. Du får också dra av hela momsen om din verksamhet är momspliktig till mer än 95 % och den ingående momsen på inköpet inte överstiger 1 000 kr.
Du får göra avdrag om utgifterna har ett omedelbart samband med verksamheten och om representationen ingår som ett naturligt led i affärsförhandlingar. Däremot får du bara göra avdrag med vissa belopp.
Om du köper en vara eller tjänst som du sedan använder både privat och i företaget så kan du bara dra av den delen du använder i företaget. Det är du som ska göra en rimlig bedömning av hur mycket du använder varan eller tjänsten.
Skatteverket avgör sedan om din bedömning är rimlig. Skulle det vara så att vi inte är säkra på om din bedömning är rimlig eller om något är oklart så kontaktar vi dig självklart först och du får redogöra för hur du har gjort bedömningen.
Exempel: Kari köper en dator som han använder 50 procent privat och 50 procent i sitt företag. Han drar därför av 50 procent av momsen på inköpet.
Exempel: Jonna köper en borrmaskin som hon använder nästan uteslutande i företaget men det händer att hon även använder den i hemmet. Jonna uppskattar att hon använder borrmaskinen 90 procent i företaget och 10 procent privat. Därför drar hon av 90 procent av köpet.
Om du köper en investeringsvara, till exempel en dator eller en fyrhjuling, kan du välja att göra fullt avdrag för den ingående momsen, men då måste du uttagsbeskatta när du använder den privat.
Om du köper en vara som du bara ska använda för privat bruk får du aldrig dra av momsen.
Om du precis har startat ditt företag och har köpt varor eller tjänster innan du blev momsregistrerad får du dra av momsen om du köpte varorna eller tjänsterna med avsikten att använda dem i företaget.
Du får inte dra av momsen om du köpte varorna eller tjänsterna med avsikten att använda dem privat, men att du senare använder dem i verksamheten.
Exempel: Jani köpte en systemkamera med flera objektiv för att han har fotografering som fritidssysselsättning. Tre månader senare startar han ett företag och använder kameran för att ta bilder till webbplatsen. Jani får inte dra av moms eftersom han köpte kameran för privat bruk.
Du får normalt sätt inte dra av momsen när du köper en bil, lätt lastbil eller motorcykel till företaget, men det finns vissa undantag. Om du:
Om du köper en lastbil för att använda i företaget får du däremot avdrag för momsen. För att en bil ska räknas som lastbil i momssammanhang krävs att totalvikten är högre än 3 500 kg (tung lastbil). Eller om
Om du leasar en personbil eller lätt lastbil får du vanligtvis dra av 50 procent av momsbeloppet. Villkoret är att bilen körs minst 100 mil per år i din verksamhet. Om du hyr bilen kortare tid än ett år, får du räkna om sträckan i förhållande till hyresperioden, till exempel till 50 mil om du hyr bilen ett halvt år.
Om bilen hyrs eller leasas för persontransporter enligt taxitrafiklagen, körkortsutbildningar eller transport av avlidna får all moms dras av.
Om du skulle välja att köpa bilen du leasar får du inte dra av momsen för bilköpet.
Om du har en bostad som du använder i din verksamhet, till exempel ett kontor i hemmet eller en mangårdsbyggnad i ett lantbruk, får du inte dra av några kostnader som har med bostaden att göra. Du får alltså inte dra av kostnader för till exempel möbler, reparationer, hyra och vatten- och avloppsinstallationer.
Jag har ett företag i hemmet men i en anpassad och avskild lokal, får jag göra avdrag?
Ja, om du en arbetsplats som är helt avgränsad från bostaden och speciellt anpassad för ditt företag, till exempel om du har en frisörsalong i källaren. Då kan du få dra av kostnader för reparationer och annat.
Spara alltid kvittot eller fakturan på alla varor eller tjänster du köper till din bokföring. Moms på varor eller tjänster som du köper bokför du som ingående moms. Moms på din försäljning bokför du som utgående moms. Du deklarerar den ingående och utgående momsen i din momsdeklaration. Om den ingående momsen är högre än den utgående har du moms att få tillbaka. I annat fall ska du betala in pengar.
Om du har moms att betala ska momsen finnas hos Skatteverket senast samma dag som din momsdeklaration ska vara inlämnad.
Ska du få tillbaka moms kollar vi först om pengarna ska kvittas mot andra skatter du ska betala. Efter det tar det i normalfallet några dagar innan pengarna kommer in på ditt skattekonto. Ibland kan det ta längre tid. Det kan bero på att vi behöver granska något. Men du behöver inte göra något, vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Du behöver kontakta säljaren och be om en ny faktura. Det är inte tillåtet att själv räkna fram en fiktiv moms i de fall det inte finns någon moms på fakturan. Tänk även på att vissa varor eller tjänster du köper kan vara momsfria.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.