25 procent, 12 procent, 6 procent eller momsfritt? Här kan du läsa vilken momssats det är på vissa varor och tjänster och hur mycket moms du ska ta ut när du säljer dem.
Det är 25 procent moms på nästan alla varor och tjänster, men i vissa fall är det 12 procent eller 6 procent som gäller. Det finns också varor och tjänster som är undantagna från moms, då kallar vi det för momsfritt.
Många evenemang inom kulturområdet är momsfria. Ersättning för framträdanden av dans och musik inför publik är momsfritt om du som artist säljer framträdandet. Du ska däremot ta ut moms om du säljer rättigheter och i vissa fall också om du säljer konstverk.
Den ersättning du får som artist för ditt framträdande inför publik är momsfri. Momsfriheten gäller bara om du som artist själv säljer framträdandet. Köparen kan vara en arrangör eller någon annan som säljer framträdandet vidare.
För att det ska vara momsfritt ska du som artist
Momsfriheten gäller samtliga varor och tjänster som ses som underordnade ditt framförande, till exempel resor, hotellrum, rekvisita, ljus och ljudutrustning. Det innebär att du inte kan dela upp ditt arvode så att själva framförandet är en momsfri del, och ersättningen för dina kostnader för framförandet är en momspliktig del.
Undantaget från moms gäller inte försäljning i nästa led. Den som köpt framförandet ska ta ut moms med 25 procent vid vidareförsäljning.
Du ska ta ut 6 procent moms på entréavgifter till teater-, balettföreställningar och liknande föreställningar.
Om du som artist både uppträder som artist och är den som tillhandahåller lokal och tar betalt av besökarna räknas du som arrangör. Då ska du också ta ut 6 procent moms på entréavgifterna.
Du ska ta ut 25 procent moms på
Du ska ta ut 6 procent moms om du upplåter eller överlåter upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk.
Litterära verk delas in i
Konstnärliga verk delas in i
Litterära och konstnärliga verk är skyddade av upphovsrättslagen.
Du ska ta ut 6 procent moms om du som utövande konstnär upplåter eller överlåter rättigheten till inspelning av ett verk som du framför.
Du ska ta ut 6 procent moms om du överlåter eller upplåter själva rättigheten till ett upphovsrättsligt skyddat verk. Om originalkonstverket har ett självständigt värde, till exempel en tavla, beskattas däremot försäljningen av konstverket som en varuförsäljning.
Vid upplåtelser eller överlåtelser av rättigheter gäller 6 procent moms för samtliga led. Det innebär att du ska ta ut 6 procent moms även om du inte är upphovsman. Det spelar ingen roll om du överlåter en rättighet till en privatperson, en beskattningsbar person (till exempel ett företag) eller en annan juridisk person.
Om ditt framförande som utövande konstnär av ett litterärt eller konstnärligt verk spelas in i ljud eller bild är överlåtelsen eller upplåtelsen av rättigheten till inspelningen momspliktig. Du ska därför ta ut 6 procent moms på ersättningar från skiv-, film-, radio- och tv-bolag för rätten att mångfaldiga en inspelning. Detsamma gäller för ersättningar från upphovsrättsorganisationer, till exempel STIM.
Du ska ta ut 25 procent moms när du upplåter eller överlåter rätten till
Om du säljer en vara samtidigt som du säljer rättigheten till verket säljer du antingen en vara eller en rättighet. Du måste därför bedöma om det huvudsakligen är en vara eller rättighet som säljs. Om köparen köper en vara för att få rättigheten till ett litterärt verk, till exempel ett manuskript, ska hela försäljningen ses som en rättighetsöverlåtelse. Då ska du ta ut 6 procent moms.
Du ska ta ut 6 procent moms på
Tjänsterna är momsfria om de säljs av staten, en kommun eller av en ideell förening som inte driver ekonomisk verksamhet.
Som konstnär kan du välja att sälja dina egna konstverk momsfritt om beskattningsunderlaget är lägre än 300 000 kronor under ett beskattningsår. Beskattningsunderlaget är det belopp du beräknar momsen på.
Du kan genom en ansökan till Skatteverket begära att bli frivilligt registrerad för moms även om du inte kommer upp i ett beskattningsunderlag på 300 000 kronor. Skatteverkets beslut gäller till utgången av andra året efter beslutsåret.
Du ska ta ut 6 procent moms om du säljer rättigheten till ditt konstverk, oavsett hur mycket du säljer för. Beloppsgränsen på 300 000 kronor gäller inte i dessa fall.
Du ska normalt ta ut 12 procent moms om du säljer konstverk.
Om du som konstnär säljer egna konstverk för mer än 300 000 kronor under ett beskattningsår måste du betala moms från första kronan. Då ska du redovisa moms med 12 procent på beskattningsunderlaget för all försäljning av konstverk under beskattningsåret. Det gäller även de försäljningar där du inte tagit ut moms av kunden.
Om du köper konstverk, samlarföremål eller antikviteter från en säljare i ett annat EU-land ska du redovisa utgående moms med 12 procent på inköpet. Detta gäller under förutsättning att reglerna om omvänd betalningsskyldighet för EU-handel är uppfyllda. Om du importerar konstverk, samlarföremål och antikviteter från ett land utanför EU ska du redovisa utgående moms med 12 procent på inköpet i din momsdeklaration.
Du får inte använda momssatsen 12 procent när du säljer och köper konstverk som omfattas av den särskilda ordningen om vinstmarginalbeskattning för begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter.
Du ska använda momssatsen 25 procent när du säljer och köper konstverk som omfattas av den särskilda ordningen om vinstmarginalbeskattning för begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter.
Om du som artist får ersättning för ditt framträdande inför publik är ersättningen momsfri.
För att det ska vara momsfritt ska du som artist
Momsfriheten gäller alla varor och tjänster som är underordnade ditt framförande, till exempel resor, hotellrum, rekvisita, instrument, ljus och ljudutrustning. Det innebär att du inte kan dela upp ditt arvode i en momsfri del, för själva framförandet, och en momspliktig del som är ersättning för dina kostnader för framförandet.
För exempelvis en dansorkesters spelning är hela ersättningen momsfri. Även om orkestern fakturerar arrangören separat för hyra av instrument och utrustning ska hyran ingå i det momsfria tillhandahållandet.
Momsfriheten gäller bara när du som artist själv säljer framträdandet. Köparen kan vara arrangör eller någon som i sin tur säljer framförandet vidare.
Undantaget från moms gäller inte försäljning i nästa led. Den som köpt framförandet ska ta ut moms med 25 procent vid vidareförsäljning.
Du ska ta ut 6 procent moms på
Du räknas som arrangör om du som artist både uppträder som artist och är den som tillhandahåller lokal och tar betalt av besökarna. Då ska du ta ut 6 procent moms på entréavgifterna.
Om en restaurang arrangerar en konsert mot särskild avgift i sin lokal ska konserten beskattas med 6 procent moms. Detsamma gäller vid konserter i nöjesparker och liknande.
Du ska ta ut 25 procent moms
När du lånar ut böcker och tidskrifter på ett bibliotek är det normalt momsfritt. Om du däremot säljer böcker och tidskrifter ska du ta ut moms. Du ska ta ut moms på entrén till olika kulturella evenemang och djurparker. Entré till museiverksamhet är däremot momsfri om museet drivs av staten, en region eller en kommun.
Avgifter på böcker, tidningar, filmer med mera kan vara momsfria i en biblioteksverksamhet.
Avgifterna är momsfria om biblioteket
Biblioteket ska inte heller ta ut moms på kopior av böcker. Även förmedling av kopior eller liknande som biblioteket beställer från landsarkivet är momsfria. Detsamma gäller tillhandahållanden av bibliotekets egna kopior av kyrkböcker för släktforskning och annat.
Förseningsavgifter och avgifter för borttappade böcker ses som skadestånd och är därför inte momspliktiga. Det gäller oavsett vem som driver eller stödjer biblioteksverksamheten.
Du ska ta ut 6 procent moms om du har biblioteksverksamhet som inte drivs eller stöds av staten, en region eller av en kommun.
Du ska inte ta ut moms på
Du ska ta ut 6 procent moms på
Om ovanstående produkter helt eller huvudsakligen består av reklam ska du däremot ta ut 25 procent moms på dem.
Du ska ta ut 25 procent moms på
Du ska ta ut 6 procent moms på entréavgifter till
Om det i entréavgiften ingår tillträde till flera evenemang med olika momssatser ska beskattningsunderlaget, det belopp som momsen beräknas på, delas upp när du redovisar den utgående momsen. Det kan till exempel vara gemensam entréavgift till en djurpark, som är 6 procent, och en nöjespark som är 25 procent.
Museiverksamhet är momsfri om den
Det är 6 procent moms om ett museum säljer
Om du säljer souvenirer på museet ska du ta ut 25 procent moms. Om du har restaurangverksamhet på museet ska du ta ut 12 procent moms på mat och dryck, men 25 procent moms på spritdrycker, vin och starköl.
Du ska alltid ta ut moms när du säljer livsmedel. Det gäller även när du säljer mat eller dryck i en restaurang- eller cateringverksamhet. Det finns särskilda regler för mat och dryck som ingår i ett konferensarrangemang.
Du ska normalt ta ut 12 procent moms om du säljer livsmedel.
Livsmedel är alla bearbetade eller obearbetade ämnen eller produkter som är avsedda att ätas av människor.
Även följande räknas som livsmedel:
Du ska ta ut 25 procent moms på följande livsmedel:
Du ska ta ut 25 procent moms på följande som inte räknas som livsmedel:
Du ska ta ut 12 procent moms om du säljer restaurang- och cateringtjänster. Med restaurang- och cateringtjänster menas när du säljer mat eller dryck i en egen lokal eller i någon annans lokal tillsammans med andra tjänster som hör till, till exempel dukning, servering och diskning.
Om ditt cateringföretag sköter transporten av maten ingår transporten i cateringtjänsten och du ska ta ut 12 procent moms på transporten.
Du ska ta ut 25 procent moms på
Ett konferensarrangemang ses som en tjänst, trots att det innehåller både lokal, personal, teknisk utrustning, förfriskningar och måltider. Frukost i samband med logi ingår normalt inte i ett konferensarrangemang och ska därför beskattas för sig med 12 procent moms.
Om det ingår både mat och spritdrycker, vin eller starköl i en restaurang- eller cateringtjänst måste beskattningsunderlaget delas upp i både 12 procent och 25 procent moms.
Du ska inte ta ut moms när du säljer eller hyr ut en fastighet. I vissa fall kan du välja att ta ut moms om du som företagare hyr ut en lokal till en annan företagare som har en momspliktig verksamhet i lokalen. Uthyrning av hotellrum, campingplats eller liknande är alltid momspliktig.
Du ska ta ut 12 procent moms om du hyr ut husvagns- eller tältplatser och enklare stugor i en campingverksamhet.
Du ska också ta ut 12 procent moms på el, dusch och andra bekvämligheter som naturligt ingår i campinghyran.
I de fall varorna eller tjänsterna inte ingår i priset för campingplatsen kan det bli en annan momssats. Vilken momssats du ska ta ut på varorna eller tilläggstjänsterna beror på vilken vara eller tjänst det är.
Du ska ta ut 25 procent moms på
När du säljer en fastighet eller hyr ut en fastighet ska du inte ta ut moms.
I vissa fall kan du välja att ta ut moms på uthyrningen genom att använda reglerna om frivillig beskattning. Det kan du göra om du som företagare hyr ut en lokal till en annan företagare som har en momspliktig verksamhet. I så fall ska du ta ut 25 procent moms på hyran.
När du hyr ut en lokal eller anläggning för idrottsutövning är det antingen en idrottstjänst eller en momsfri uthyrning av fastighet som du tillhandahåller.
Du ska normalt ta ut 12 procent moms om du har rumsuthyrning i hotell-, pensionats- och vandrarhemsverksamhet eller liknande.
Momsen är 12 procent även på vissa andra tjänster som har ett nära samband med rumsuthyrningen, till exempel frukost, parkering, telefon, bad och bastu samt tvätt. Varor och tjänster som inte ingår i priset för rummet, som köparen har möjlighet att köpa till mot en extra ersättning, ska ses som olika tillhandahållanden och beskattas var för sig. Vilken momssats du ska använda beror på vad det är för vara eller tjänst du säljer.
Konferensarrangemang med de tjänster som ingår ses inte som rumsuthyrning. Därför ska du ta ut 25 procent moms på dessa tjänster.
På logi och hotellfrukost för konferensdeltagare ska du ta ut 12 procent moms.
Du ska ta ut moms på transporter inom Sverige. Det är olika momssatser på persontransporter och godstransporter. Om du säljer resetjänster inom EU finns det särskilda regler som du kan behöva följa.
Du ska normalt ta ut 6 procent moms på persontransporter med tåg, flyg-, buss- och taxitransporter inom Sverige.
Du ska däremot ta ut 25 procent moms på godstransporter.
Om du säljer resetjänster inom EU där det ingår varor och tjänster som du köper från andra företag kan det bli aktuellt att använda vinstmarginalbeskattning.
Om du ska ta betalt av din kund för resor du gjort i samband med att du sålt andra varor eller tjänster till kunden, ska du ta ut samma moms för resorna som för de varor och tjänster du sålt. Betalningen för resorna som du tar ut av din kund ses som en del av priset för de varor och tjänster du sålt. Det gäller även om du själv har betalat 6 procent moms för resorna.
Janne jobbar som konsult. Kunden ska betala för de resor Janne gör i sitt konsultuppdrag. Det är 25 procent moms på konsulttjänster. När Janne fakturerar sin kund för konsulttjänsterna och resekostnaderna ska han därför ta ut 25 procent moms på hela fakturan.
Sjukvårdstjänster kan vara både momspliktiga och momsfria. Tandvård och social omsorg är momsfri. Du som säljer tjänster inom utbildningsområdet kan ha både momspliktig och momsfri försäljning.
Du som driver verksamhet med anknytning till sjukvård kan i vissa fall ha både momspliktig och momsfri försäljning.
Du ska inte ta ut moms på sjukvårdstjänster om
Följande är exempel på åtgärder som utgör sjukvård:
Följande varor och tjänster uppfyller inte kriterierna för åtgärder som utgör sjukvård men är ändå momsfria:
Du ska ta ut 25 procent moms på varor och tjänster som inte ses som momsfri sjukvård. Följande är exempel på sådana varor och tjänster:
Momsplikten gäller även om arbetet utförs av någon med särskild legitimation eller vid sjukhus.
Ortopedingenjörer kan ha särskild legitimation för att utöva yrke inom sjukvården, men deras försäljning av varor och tjänster i egen verksamhet är ändå momspliktig.
Du som säljer företagshälsovård kan ha både momspliktig och momsfri verksamhet.
Momsfri sjukvård kan till exempel vara hälsoundersökningar och vaccinationer.
Momspliktig verksamhet är stora delar av det förebyggande arbetsmiljöarbetet som till exempel ergonomi eller föreläsningar.
Social omsorg är momsfri om den avser tjänster av social karaktär som utförs av staten, kommuner och regioner eller av företag som erkänts som en aktör av social natur. Omsorgstjänster inom barnomsorg, äldreomsorg, stöd och service till vissa funktionshindrade eller annan jämförlig social omsorg är normalt av social karaktär.
Exempel på tjänster som är momsfri social omsorg:
Du ska ta ut 25 procent moms på servicetjänster som du säljer separat. Exempel på servicetjänster är städning, tvätt, matlagning eller inköp.
Tandvård är momsfri om den ska förebygga, utreda eller behandla sjukdomar, kroppsfel och skador i munhålan.
Tandtekniska produkter, till exempel bettskenor, och tjänster som avser sådana produkter är momsfria när de säljs av en tandläkare eller tandtekniker.
Du ska ta ut 25 procent moms på varor och tjänster som inte ses som momsfri tandvård. Följande är exempel på sådana varor och tjänster:
Du som säljer tjänster inom utbildningsområdet kan ha både momspliktig och momsfri försäljning.
Följande utbildningstjänster är momsfria:
Med utbildningsanordnare som är erkänd av staten, av en region eller av en kommun menar vi alla som under eget ansvar tillhandahåller sådan utbildning som är momsfri. För att det ska vara utbildning under eget ansvar behöver följande förutsättningar vara uppfyllda:
För att avgöra om säljaren tillhandahåller momsfri utbildning måste det alltså klargöras om företaget tillhandahåller sådan utbildning som kan omfattas av undantaget från moms och om utbildningen tillhandahålls under eget ansvar. En underentreprenörs tillhandahållande är normalt inte momsfritt.
Om du tillhandahåller varor och tjänster som ett led i utbildningen kan dessa också vara momsfria.
Du ska ta ut 25 procent moms om du säljer momspliktiga informations- och utbildningstjänster.
Exempel på momspliktiga utbildningstjänster är
Om du endast hyr ut en lärare till exempelvis en gymnasieskola är det momspliktigt. Då ska du ta ut 25 procent moms.
För att få fler att laga och ändra redan tillverkade varor, är det lägre momssats på reparationer av vissa varor.
Du ska ta ut 12 procent moms på tjänster för att reparera cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.
Bank- och finansieringstjänster, försäkringstjänster samt värdepappershandel är normalt momsfria. Det finns vissa kringtjänster inom området som är momspliktiga, till exempel uthyrning av bankfack.
Du ska inte ta ut moms på
Du ska ta ut 25 procent moms på
Du ska normalt inte ta ut moms om du säljer eller förmedlar försäkringar.
Det finns några undantag. Ett exempel är vid biluthyrning där försäkringen ingår i priset och köparen inte kan välja bort försäkringen. Då ska du ta ut 25 procent moms.
Handel med värdepapper är momsfritt om du
Om du inte hittar varan eller tjänsten du letar efter i informationen på den här sidan är det troligtvis 25 procent moms som gäller för den.
Om du ändå känner dig osäker eller känner att det är en svår gränsdragning kan du alltid kontakta oss.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.