Vårdtjänster är undantagna från momsplikt. Uthyrning av vårdpersonal är däremot inte en tjänst som i sig utgör sjukvård. Därför ska du som arbetar som inhyrd vårdpersonal ta ut moms på dina tjänster.
Det är den som driver en vårdmottagning som tillhandahåller vårdtjänster och som är patienternas motpart. Då ska du som exempelvis är inhyrd läkare, sjukgymnast eller tandläkare ta ut moms för dina tjänster på mottagningen. Momssatsen är 25 procent.
Du ska däremot inte ta ut moms när du tillhandahåller vård direkt till dina patienter i egen regi, under eget ansvar. Det innebär att du måste ha en egen organisatorisk struktur och att du inte får tillhöra någon annan vårdmottagning. Det ska alltid vara tydligt för patienterna att det är din egen vårdmottagning som tillhandahåller vården.
Du ansvarar för att en faktura skapas och skickas samt att fakturan är korrekt. Fakturan kan skapas av dig (säljaren), köparen eller av någon annan, till exempel den som hjälper dig med redovisningen. Om köparen skapar fakturan ska det stå ”självfakturering” på den.
Du ska redovisa momsen på de ersättningar som du får enligt den metod som du använder för att bokföra fakturor, det vill säga enligt faktureringsmetoden eller enligt bokslutsmetoden. Bokslutsmetoden kallas ibland kontantmetoden.
Du deklarerar din moms i en momsdeklaration. Du måste göra en momsdeklaration för varje redovisningsperiod även om du inte har någon moms att deklarera.
Du måste momsregistrera dig om du har en årsomsättning som är högre än 120 000 kronor under ett kalenderår.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.