Skatteverket håller i ett nätverk där bland annat banker, andra myndigheter och företag som lyder under penningtvättslagstiftningen ingår. Syftet är att utbyta erfarenheter för att tidigt kunna upptäcka och stoppa oseriösa aktörer.
Skatteverkets uppgift är att aktivt minska skattefelet och att upptäcka och åtgärda avsiktligt fusk. För att kunna stoppa oseriösa aktörer tidigt behöver Skatteverket upptäcka och utreda dem, genom att bevaka nya sätt att överföra pengar och dölja penningströmmar i kriminella sammanhang. Det förutsätter att vi samverkar med olika externa parter och hålla oss uppdaterade om vad som händer i omvärlden.
Därför har Skatteverket sedan 2007 lett en samverkan för erfarenhetsutbyte med andra aktörer som också är kopplade till arbetet mot penningtvätt. Vi för kunskapen om penningtvätt vidare och utvecklar också arbetsformerna.
Nätverket träffas sex gånger per år. 2020 ingår cirka 70 olika banker, betalningsöverförare och andra finansiella företag, försäkringsbolag och spelföretag som lyder under penningtvättslagstiftningen och de tillsynsmyndigheter som företagen lyder under, samt Bankföreningen, Finansinspektionen, Finanspolisen, NBC, Säpo, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogdemyndigheten och Bolagsverket.
Skatteverket har tagit fram en vägledning riktat till den som kan stöta på kryptovalutor i samband med utredningar av penningtvätt. Kryptovalutornas pseudoanonymitet gör att de kan missbrukas för brottsliga ändamål.
Vägledningen beskriver när kryptovalutan kan komma i kontakt med det finansiella systemet och belyser även ett antal riskindikatorer. I slutet av några av avsnitten finns dessutom frågor som kan vara relevanta att fundera över.
I sammanhanget är det även viktigt att påpeka att det finns flera olika användare av kryptovalutor och att all användning inte är brottslig.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.