Initiativet MUR står för Motståndskraft hos utbetalande och rättsvårdande myndigheter, där 25 olika myndigheter deltar i ett arbete mot missbruk och brott i välfärdssystemen.
Initiativet MUR undersöker förutsättningarna för ett närmare och mer strukturerat långsiktigt samarbete mellan de myndigheter som på olika sätt arbetar med att administrera och utbetala förmåner i de svenska välfärdssystemen. Syftet är att förhindra att utbetalningar sker på felaktig grund, och undersöka vad myndigheterna kan göra ytterligare tillsammans inom ramen för de lagar och regler som gäller.
Försäkringskassan inledde MUR i december 2019, och det kompletterar annan befintlig myndighetssamverkan mot brott. De myndigheter som idag deltar i initiativet MUR är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Brottsförebyggande rådet, CSN, Delegationen mot arbetslivskriminalitet, Domstolsverket, Ekobrottsmyndigheten, Ekonomistyrningsverket, Försäkringskassan, Inspektionen för socialförsäkringen, Inspektionen för vård och omsorg, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Polismyndigheten, Skatteverket, Skolinspektionen, Skolverket, Socialstyrelsen, Statens Servicecenter, Tillväxtverket, Utbetalningsmyndigheten samt Åklagarmyndigheten.
MUR är en frivillig nätverksorganisation mellan myndigheter som startades för att intensifiera och utveckla arbetet mot välfärdsbrott. De deltagande myndigheterna är överens om att stärka att ytterligare samverkan behövs för att stärka arbetet mot missbruk och brott mot välfärdssystemen. MUR ska verka för att utveckla myndigheternas förmåga att förhindra, identifiera och stoppa missbruk och brott mot välfärdssystemen, på kort och lång sikt. MUR ska också värna och stärka legitimiteten och förtroendet för välfärdssystemen.
En sammanhållen infrastruktur för identitet innebär en enhetlig hantering för kontroll och verifiering av identitet med krav på en enhetlig metod för kontroll av identitet inklusive teknik. Detta får genomslag i hela kedjan av hanteringen av identiteter från etablerandet av en identitet, utfärdande av identitetshandling till verifiering av identitet när den används och i kontrollsyfte vid missbruk. Åtgärderna syftar till en ökad tillit och trygghet i samhället för enskilda personer såväl som att motverka att identiteter kan användas som brottsverktyg i organiserad brottslighet och vid olika former av välfärdsbrottslighet. Nyckelfaktorer i åtgärderna är upptag, lagring och delning av
uppgifter om och med koppling till biometriska kännetecken.
PM: Behov av en sammanhållen infrastruktur för identitet Pdf, 994.3 kB.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.