För att få göra avdrag om du arbetar på någon annan ort än bostadsorten måste du ha övernattat på arbetsorten. Avståndet mellan bostadsorten och arbetsorten ska vara längre än 50 kilometer närmaste färdvägen. Du kan då få avdrag om
Du får inte avdrag för merutgifter bara för att du bor på annan ort än den där du arbetar. Du måste också uppfylla någon av förutsättningarna för avdrag.
Du ska kunna visa att det är ett kortare tillfälligt arbete, det vill säga att arbetet är tidsbegränsat och kortare än två år. Om du har flera korta anställningar hos samma arbetsgivare i nära anslutning till varandra kan de bedömas som en enda anställning.
Om ett arbete inte är kortvarigt men tidsbegränsat till sin natur kan du få avdrag även längre tid än två år. Ett exempel är ett särskilt avgränsat projektarbete inom byggbranschen. När projekttiden är slut har du som anställd fullgjort dina arbetsuppgifter.
Att arbetet kräver fast anknytning till bostadsorten gäller främst riksdagsledamöter.
Måltider och småutgifter
Vid tillfälligt arbete kan du få avdrag för kostnader för måltider och småutgifter på arbetsorten med antingen den verkliga merkostnaden eller enligt en schablon. Avdraget ska minskas om du fått fri kost.
Du får bara göra avdrag för utgifter för måltider och småutgifter den första månaden av vistelsen på arbetsorten.
Schablonavdraget under den första månaden är 130 kronor per dag inkomståret 2023 (deklarationen 2024) och 145 kronor per dag under inkomståret 2024 (deklarationen 2025).
Kostnader för bostad
Du kan också få också avdrag för vad du har betalat för bostaden på arbetsorten. Om du inte kan visa din kostnad för logi, men kan styrka att du har övernattat på arbetsorten, får du avdrag med 130 kronor per natt inkomståret 2023 (deklarationen 2024) och 145 kronor per natt för inkomståret 2024 (deklarationen 2025).
Kostnader för hemresor
Här får du veta vad som gäller vid avdrag för hemresor: