Kostnader för tandvård är en privat levnadskostnad du vanligtvis inte får göra avdrag för.
Avdrag för tandvård har godkänts endast i undantagsfall och då för en merkostnad utöver privat kostnad på grund av speciella krav i tjänsten.
Du kan göra avdrag för kostnader för telefon, porto med mera om kostnaderna är nödvändiga i tjänsten. Till exempel vid förmyndar- eller förtroendeuppdrag eller för försäkringsombud som utför arbetet i bostaden.
Om du uppfyller kraven kan du göra avdrag för merkostnaden. Avdraget gör du vid punkt 2.4 (övriga utgifter) i inkomstdeklarationen.
Du får inte avdrag för:
Läs om tidningar under punkten Facklitteratur och tidskrifter:
Om du får en tillfällig anställning eller ett tillfälligt uppdrag på en annan ort i högst en månad kan du göra avdrag för kostnader på samma sätt som vid en tjänsteresa. Förutsatt att din arbetsgivare inte betalat ut skattefritt traktamente eller reseersättning.
Följande förutsättningar måste vara uppfyllda
Finns det ingen överenskommelse om hur länge en anställning eller ett uppdrag ska pågå gäller inte reglerna. Inte heller om avsikten är att anställningen eller uppdraget ska vara längre än en månad.
Uppfyller du kriterierna får du göra avdrag med samma belopp som vid en tjänsteresa. Avdraget gör du vid punkt 2.2 (tjänsteresor) i din inkomstdeklaration.
Om du övernattar på arbetsorten får du göra avdrag för ökade levnadskostnader.
Med ökade levnadskostnader menas utgifter för logi, ökade utgifter för måltider och diverse småutgifter. Vid beräkning av avdraget för ökade utgifter används ett schablonbelopp, för logikostnader är det i första hand din faktiska boendekostnad.
Schablonbelopp vid tjänsteresa i Sverige inkomstår 2023 (deklarationen 2024):
Schablonbeloppet vid tjänsteresa i Sverige inkomstår 2024 (deklarationen 2025):
Hel dag – resan påbörjas före klockan 12.00 avresedagen och avslutas efter klockan 19.00 dagen då du kommer hem.
Halv dag – resan påbörjas klockan 12.00 eller senare avresedagen eller avslutas klockan 19.00 eller tidigare dagen du kommer hem.
Om du uppfyller kriterierna och uppdraget eller anställningen har varit utomlands får du göra avdrag med ett normalbelopp för det landet. Du hittar uppgift om normalbelopp för olika länder här:
Du får göra avdrag med dina faktiska kostnader för logi eller ett schablonbelopp på 130 kronor per natt (inkomstår 2023) i Sverige, eller ett halvt normalbelopp om anställningen eller uppdraget varit i ett annat land.
Om du gör dina resor med kollektivtrafik får du göra avdrag för dina faktiska kostnader. Gör du dina resor med bil får du göra avdrag med schablonbelopp. Schablonbeloppet för inkomstår 2023 och inkomstår 2024 är:
Resor med egen bil 25 kronor per mil
Resor med förmånsbil förutom förmånsbil som drivs helt med el: 12 kronor per mil
Resor med förmånsbil som drivs helt med el: 9,50 kronor per mil
Med tillfälligt arbete avses
Följande förutsättningar måste vara uppfyllda för att kunna göra avdrag:
Du kan göra avdrag för:
Om din arbetsgivare har betalat kostnaden för din bostad ska du redovisa en bostadsförmån i deklarationen. Ditt förmånsvärde får du sen göra avdrag för, det blir din faktiska boendekostnad.
Vid arbete i Sverige är schablonbeloppet:
Vid arbete i ett annat land är schablonbeloppet ett halvt normalbelopp för det landet. Du hittar normalbeloppen för olika länder på sidan Utlandstraktamenten.
Du som är bosatt i ditt föräldrahem och har ett tillfälligt arbete på annan ort anses vara skatterättsligt bosatt i föräldrahemmet under högst ett år. Det innebär att du kan få avdrag för tillfälligt arbete för högst ett år. Det spelar ingen roll om du har ett eller flera olika tillfälliga arbeten eller om du arbetar på samma eller olika orter. Efter ett år anses du inte längre vara skatterättsligt bosatt i föräldrahemmet. Ettårsperioden förlängs inte av eventuella kortare uppehåll mellan anställningarna även om du då vistas på den tidigare bostadsorten.
Har du använt din privata bil för resor du gjort i arbetet kan du har rätt till avdrag för kostnaderna. Du kan inte få avdrag om du har fått bilersättning för resorna av din arbetsgivare.
Om du har en förmånsbil och har använt den för resor i arbetet kan du bara få avdrag om du betalat allt drivmedel själv. Har du bara delvis betalat bilens drivmedel kan du inte få avdrag för tjänsteresor. Det kan till exempel gälla dig som har en laddhybridbil och själv betalar för laddning av el vid bostaden medan arbetsgivaren betalar bensin till bilen eller laddning av el vid arbetsplatsen.
För att få avdrag ska du kunna visa att du gjort dina tjänsteresor med till exempel en körjournal.
Du får göra avdrag med:
Avdraget gör du vid punkt 2.2 (tjänsteresor) i inkomstdeklarationen.
Om du har varit på tjänsteresa kan du i vissa fall få avdrag för traktamente.
Du kan göra avdrag om tomten har upplåtits under en viss tid med tomträtt av kommunen. Avdrag för tomträttsavgäld gör du vid punkt 8.1 (ränteutgifter) i din inkomstdeklaration.
Du kan inte få avdrag för
Schablonbelopp för traktamente för inkomstår 2023 (deklarationen 2024) är
Schablonbelopp för traktamente för inkomstår 2024 (deklarationen 2025) är:
Hel dag – resan påbörjas före klockan 12.00 avresedagen och avslutas hemkomstdagen efter klockan 19.00.
Halv dag – resan påbörjas klockan 12.00 eller senare avresedagen eller avslutas hemkomstdagen klockan 19.00 eller tidigare.
Nattschablon – resan pågår mellan klockan 24.00 – 06.00
Om du fått traktamente enligt de avdragsgilla schablonbeloppen har din arbetsgivare lämnat uppgift om det till Skatteverket. Då behöver du inte deklarera traktamentet och får inte heller göra avdrag.
Om du fått traktamente som är högre än de avdragsgilla schablonbeloppen är den överskjutande delen skattepliktig. Arbetsgivaren redovisar den som lön. Du behöver inte deklarera den del av traktamentet som är avdragsgill och får inte heller göra avdrag.
Om traktamentet är lägre än schablonbeloppen ska du redovisa traktamentet vid punkt 1.2 (kostnadsersättning) i inkomstdeklarationen och göra avdrag vid punkt 2.2 (tjänsteresor) med de avdragsgilla schablonbeloppen.
Har du haft kostnader för logi kan arbetsgivaren skattefritt ersätta dig för dina faktiska kostnader. Kan du inte visa dina faktiska kostnader kan du få ersättning enligt schablon. Schablonbeloppet per natt är 130 kronor för inkomstår 2023 och 145 kronor för inkomstår 2024.
När du varit på tjänsteresa i mer än tre månader reduceras det avdragsgilla schablonbeloppet.
Schablonbelopp efter tre månader för inkomståret 2023 (deklarationen 2024) är:
Beloppen för logi är samma även efter tre månader.
Om du är på tjänsteresa och din arbetsgivare inte betalat ut traktamente kan du göra avdrag för dina ökade levnadskostnader om:
Avdraget gör du vid punkt 2.2 (tjänsteresor) i din inkomstdeklaration.
För inkomstår 2023 (deklarationen 2024) får du göra avdrag med:
* Vid tjänsteresa mer än tre månader på samma ort så får du göra avdrag med 78 kronor per hel dag. Inget avdrag för halv dag efter tre månader.
Vid tjänsteresor utomlands kan du göra avdrag för ökade levnadskostnader enligt samma regler som gäller vid tjänsteresor i Sverige. Du får avdrag för måltider och småutgifter med ett belopp som motsvarar det så kallade normalbeloppet för respektive land.
Du får avdrag för logi med den faktiska utgiften eller, om du haft utgifter för logi men inte kan visa de, med ett halvt normalbelopp per natt.
När tjänsteresan pågått mer än tre månader kan du få avdrag för måltider och småutgifter med 70 procent av normalbeloppet.
Avdraget för logi är samma även efter tre månader.
På sidan Utlandstraktamente hittar du normalbeloppen för olika länder.
Du kan göra avdrag för kostnader för trängselskatt vid:
Du kan få avdrag med den faktiska kostnaden för trängselskatten det år du har gjort resorna. Detta gäller även om du har betalat trängselskatten först året därpå.
Om du under samma dag gjort tjänsteresor, arbetsresor och privata resor så att du uppnått maximal trängselskatt per dag och bil. Då ska utgiften för trängselskatt i första hand höra till tjänsteresorna. I andra hand till resorna till och från arbetet och sist ska utgiften gälla privata resor.