På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Folkbokföringens historia

Den svenska folkbokföringen har gamla anor. Under lång tid var det kyrkan som skötte folkbokföringen. Då fanns registren i kyrkoböcker. Första gången man nämner förandet av kyrkoböcker är 1571. Våra äldsta bevarade kyrkoböcker är från början av 1600-talet.

Från och med den 1 juli 1991 ansvarar Skatteverket för folkbokföringen. Skatteverket registrerar folkbokföringsuppgifterna i en ett folkbokföringsregister.

Bestämmelse om kyrkobokföring

Den första riksomfattande bestämmelsen om kyrkobokföring kom 1686. Prästerna fick då skyldighet att föra husförhörslängder över hela befolkningen.

Genom 1946 års folkbokföringsreform klarlades att folkbokföringens huvudsakliga syfte var att för samhällets behov hålla register över medborgarna. Folkbokföringen blev därmed ett instrument för att effektivisera skatteindrivning, deklarationskontroll, föra socialstatistik och reglera arbetsmarknaden.

Under 1960-talet infördes ADB i folkbokföringen och vi fick våra nuvarande personnummer. Den 1 juli 1991 fördes folkbokföringen över från Svenska kyrkans pastorsexpeditioner till skatteförvaltningen. Numera sker registrering av folkbokföringsuppgifter i lokala folkbokföringsregister vid skattekontoren inom Skatteverket.

» Läs mer om vilka uppgifter som registreras

Kyrkoböcker förs över till arkiv

De kyrkoböcker som tidigare fördes hos pastorsämbetena har i stor utsträckning överförts till landsarkiven eller motsvarande arkiv. Arbetet med att föra över kyrkoböckerna är dock ännu inte avslutat. Kyrkoböcker kan därför fortfarande finnas kvar i vissa församlingar. Landsarkiven kan lämna information om detta och om dina möjligheter att få information ur kyrkoböckerna. Du hittar information om landsarkiven och deras adresser hos Riksarkivet.

» Till Riksarkivets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skatteverket

Till toppen