På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

E-legitimation på id-kortet

Skatteverkets id-kort innehåller även en e-legitimation. En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort. Med en e-legitimation kan du på ett säkert sätt visa vem du är över internet.

När du identifierar dig med din e-legitimation kan du få tillgång till uppgifter som finns om dig själv eller ditt företag från Skatteverkets register. Du kan även uträtta dina ärenden över internet hos banker, myndigheter och företag.

Villkor för e-legitimation

Skatteverkets id-kort innehåller en e-legitimation. Det innebär att när du ansöker om ett id-kort hos Skatteverket får du samtidigt en e-legitimation som du kan använda när du vill logga in på olika myndigheters e-tjänster.

Id-kort utfärdade från och med september 2017

På Skatteverkets id-kort utfärdade från och med september 2017 finns en e-legitimation från Svenska Pass. Den nya e-legitimationen fungerar dock ännu inte på alla myndigheters webbplatser.

Här hittar du villkoren för e-legitimation från Svenska Pass:

Brev med puk-kod skickas hem till dig och du väljer själv vilken pin-kod du ska ha när du loggar in första gången.

Har du ett id-kort med e-legitimation från Svenska Pass och har tappat bort din pin-kod kan du beställa ny puk-kod hos Skatteverket. Råkar du däremot spärra din puk-kod måste du ansöka om nytt id-kort för den koden går inte att ersätta.

För att kunna använda den e-legitimation från Svenska Pass som finns på ditt id-kort behöver du en dator och en kortläsare. När du använder din e-legitimation för första gången eller om du använder en ny webbläsare behöver du installera mjukvaran SConnect plugin till din webbläsare.

Id-kort utfärdade innan september 2017

På Skatteverkets tidigare utfärdade id-kort finns en e-legitimation från Telia.

Du använder e-legitimationen med hjälp av en pinkod. Pinkoden skickas hem med brev till din folkbokföringsadress.

Har du ett id-kort med en e-legitimation från Telia sparas dina pin- och puk-koder i en månad. Om du tappar bort koderna inom en månad från att du fått dem, kan du därför beställa nya hos oss.

Har det gått mer än en månad måste du ansöka om nytt id-kort. Kostnaden för att ta fram nya koder är nämligen lika stor som att göra ett helt nytt kort.

För att kunna använda den e-legitimation från Telia som finns på ditt id-kort behöver du en dator, en kortläsare och mjukvaran NetID.

Skatteverket

Till toppen