På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Internationella namnregler

De svenska namnreglerna gäller för dig som är svensk medborgare oavsett vilket land du bor i. Du kan alltid ansöka om ett namnbyte hos Skatteverket.

Du som bor i Danmark, Finland eller Norge ska i stället kontakta den lokala folkbokföringsmyndigheten där. Observera att du även måste underrätta Skatteverket om ditt nya namn så att det kan registreras i folkbokföringen.

Byta till din makes namn utomlands

Har du gift dig och vill ta din makes namn ska du ansöka hos Skatteverket om byte av efternamn. Gör din ansökan på blankett SKV 7502. Bifoga en handling som styrker ditt civilstånd och din makes personuppgifter, till exempel styrkta kopior av ditt vigselbevis och din makes pass. Din make behöver inte godkänna namnbytet.

Utländska medborgare som bor i Sverige

Är du utländsk medborgare och byter namn utomlands, behöver du visa Skatteverket att du har tagit ett nytt namn. Det kan du göra genom att visa upp exempelvis ditt hemlandspass där ditt nya namn framgår för Skatteverket.

Om du har bytt namn i ett EES-land eller Schweiz

Du som har fått eller tagit ett namn i ett EES-land eller Schweiz kan ha rätt att få namnet registrerat i svenska folkbokföringen – även om du inte kan ta namnet enligt svenska namnregler. Det gäller oavsett om du är svensk eller utländsk medborgare. Följande förutsättningar måste dock vara uppfyllda: 

  • När du tog namnet hade du en anknytning till landet, till exempel genom att du var medborgare eller bosatt där.
  • Du fick namnet vid födelsen, i samband med namnändring vid äktenskap eller skilsmässa eller någon annan familjerättslig händelse.

Ansök om namnbyte för att få namnet registrerat

Om du vill få ditt nya namn registrerat i folkbokföringen måste du ansöka om namnbyte hos Skatteverket. Du ska i samband med detta kunna visa följande för Skatteverket:

  • Du bär redan namnet i det andra landet.    
  • Du har en anknytning till landet där du har bytt namn. 
  • Det är en familjerättslig händelse som ligger till grund för namnändringen, om den inte redan finns registrerad i folkbokföringen.

Detsamma gäller om ditt barn har fått ett namn i ett EES-land eller Schweiz, exempelvis i samband med att barnet föddes.

Ansök på blanketten

Ladda ner blanketten för att ansöka om att ändra ditt namn eller ett barns namn.

Skatteverket

Till toppen