Ett ombud kan utföra ärenden eller ta del av information för din räkning via Skatteverkets e-tjänster.
Ombudet kan till exempel deklarera elektroniskt åt dig eller se hur det ser ut på ditt skattekonto. Ett ombud måste ha fått rätt behörighet av dig. Du utser ombud och deras behörighet i e-tjänsten Ombud och behörigheter. Även om du anlitar ett ombud är det du som har ansvaret för att lämnade uppgifter är fullständiga och riktiga.
Nu finns en ny spärrfunktion i tjänsten Ombud och behörigheter som skyddar dig mot bedrägeriförsök. Om du aktiverar spärren blir det inte möjligt att anmäla sig som ombud för dig med hjälp av pappersblankett. Istället behöver du använda din e-legitimation för att utse ett ombud.
Ta ställning till vad ombudet ska kunna göra. Om ombudet till exempel ska kunna lämna den årliga inkomstdeklarationen via e-tjänsten, är det behörigheten Deklarationsombud som är aktuell.
Det snabbaste och enklaste sättet är att använda e-tjänsten Ombud och behörigheter. Använder du e-tjänsten spar du tid, risken att göra fel är mindre och du kan få interaktiv hjälp. De som kan använda e-tjänsten är privatpersoner, enskilda firmor, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomiska föreningar. Du kan ha flera ombud om du vill.
Om du föredrar att använda blankett är det extra viktigt att komma ihåg för att ombudet ska få sin behörighet så snabbt som möjlig så måste namnteckningarna i vissa fall bevittnas av två personer (se respektive blankett).
När du ansöker om ombud på papper ska ombudet få behörigheten två veckor efter registrering. Via e-tjänsten går det omedelbart. Om du har ansökt på papper kan du gå in i e-tjänsten med e-legitimation och tidigarelägga starten för behörigheten.
Meddela oss via e-tjänsten Ombud och behörigheter eller skicka in en blankett om du vill ta bort eller byta ett ombud.
Använd tjänsten Hjälp att välja behörighet när du vill få hjälp med att välja vilken typ av behörighet ombudet ska ha. Du behöver inte logga in.
När du registrerar ett ombud via e-tjänsten får ombudet behörigheten omedelbart. Ansöker du via pappersblankett får ombudet behörigheten först 14 dagar efter registrering, av säkerhetsskäl. Om du har ansökt på pappersblankett kan du vid behov gå in i e-tjänsten med e-legitimation och tidigarelägga starten för behörigheten.
Efter att du meddelat oss att du vill ha eller ändra ett ombud gör Skatteverket ett antal kontroller. Sedan skickar vi ett beslut till både dig som vill ha ombudet och den som ska bli ombud. Välj en digital brevlåda så får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper. Med en digital brevlåda har du alltid tillgång till din post och du tar emot den snabbt, säkert och miljövänligt.
De som är dödsbodelägare kan anlita ett deklarationsombud som kan deklarera elektroniskt åt dödsboet. Ansökan om ombud för dödsbo kan bara ske med hjälp av blankett, inte e-tjänsten. Samtliga dödsbodelägare ska skriva under ansökan. Dödsbodelägarna kan även ge någon i dödsbodelägarkretsen fullmakt att skriva under ansökan.