På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Investeringsbedrägerier

Under senare år har det blivit allt vanligare att falska och oseriösa aktiemäklare försöker lura svenska och utländska investerare. Mäklarna, som kommer såväl från Sverige som från andra länder, har utvecklat nya metoder för att via telefon eller via internet sälja falska eller värdelösa värdepapper.

Dessa investeringsbedrägerier ökar över hela världen. Eftersom aktiemäklarna ofta agerar från ett annat land, än där de lurade bor, blir de sällan bestraffade.

På Finansinspektionens webbplats finns det varningar för företag som erbjuder svenska konsumenter och investerare, finansiella tjänster eller produkter, utan att ha de tillstånd som krävs i Sverige eller inom EU. På listan finns också företag som av andra skäl inte följer de regler som gäller, till exempel registrering hos Finansinspektionen.

Finansinspektionen samarbetar med andra tillsynsmyndigheter inom EU och listan uppdateras kontinuerligt. På Finansinspektionens webbplats finns också mycket annan information om investeringsbedrägerier.

Beskattning

Avdrag för kapitalförlust förutsätter att man förvärvat en verklig tillgång. 

Den typiska innebörden av ett investeringsbedrägeri är att det inte sker något förvärv av en verklig tillgång, som motsvarar det belopp du betalat (Högsta förvaltningsdomstolens dom den 23 januari 2013, mål nr 61-12). En förlust uppkommer alltså redan vid betalningen. När omständigheterna visar tecken på ett investeringsbedrägeri, kan man förutsätta att det inte har skett ett förvärv av en verklig tillgång. Du måste då visa ett tillförlitligt underlag som visar att betalningen medförde förvärv av en verklig tillgång. Enligt  Skatteverket saknar det betydelse om du avsåg att göra en kapitalinvestering eller om du inte hade anledning att misstänka några oegentligheter.

Skatteverket

Till toppen