Det finns två typer av andra tillgångar. Personliga tillgångar är sådant som du eller din familj till största delen använder för personligt bruk eller som prydnadsföremål. Den andra typen är till exempel terminer och optioner över råvaror. De är kapitalplaceringstillgångar.
Har du sålt varor genom en digital plattform?
Från och med den 1 januari 2023 ska företag som tillhandahåller vissa digitala plattformar lämna uppgifter till Skatteverket om din försäljning.
För dig som säljer gäller samma regler som tidigare om hur du ska deklarera och betala skatt.
Några exempel på andra tillgångar:
Skattereglerna är olika beroende på om det du sålt är en tillgång som du haft för personligt bruk eller om det är en kapitalplaceringstillgång. Du måste därför först avgöra vilken typ av tillgång du har haft.
Personliga tillgångar är tillgångar som du eller din familj till största del använder för personligt bruk eller som prydnadsföremål. Exempel på personliga tillgångar kan vara möbler, redskap, båtar, bilar, smycken som du använder och konst du har i ditt hem.
Kapitalplaceringstillgångar är tillgångar som inte är personliga tillgångar. Hit räknas till exempel ädelmetaller och ädelstenar som inte infattats i smycken och konst som du förvarar i bankfack. Andra exempel på kapitalplaceringstillgångar är vissa nyttjanderätter, immateriella rättigheter, copyrights, kryptovalutor och andelar i konstkonsortier.
Det är hur du faktiskt använder tillgången som avgör om den ska räknas som personlig tillgång eller kapitalplaceringstillgång. En tillgång som du använder för personligt bruk kan vara en personlig tillgång även om det finns ett inslag av kapitalplacering. Om du däremot till största delen har tillgången som en kapitalplacering är den inte en personlig tillgång.
En tillgång är inte en kapitalplaceringstillgång bara för att den är värdefull.
Om du har sålt personliga tillgångar behöver du bara deklarera inkomsten om din totala vinst är mer än 50 000 kronor under året. Det gäller också om du har gjort ett byte eller liknande överlåtelse.
För att räkna ut din vinst eller förlust behöver du ditt försäljningspris och ditt omkostnadsbelopp.
Ditt omkostnadsbelopp är:
Du kan använda Skatteverkets hjälpblankett för att räkna ut om det blev en vinst eller förlust.
Försäljningspris är vad köparen betalade till dig minus de utgifter du hade för försäljningen (till exempel försäljningsprovision och liknande). Om du har bytt en tillgång mot en annan tillgång ska du istället använda marknadsvärdet på den tillgång du fick vid bytet.
Inköpspris är vad du betalade när du köpte tillgången. Du får också lägga till eventuella avgifter eller provisioner som du var tvungen att betala.
Om du har haft utgifter för att förbättra din tillgång får du räkna med den utgiften. Exempel på en sån utgift är om du har köpt en tavla med trasig ram och haft kostnader för att köpa en ny ram.
Du får däremot inte göra avdrag för löpande underhåll. Det vill säga, om du köper en tavla där ramen är hel och den går sönder får du inte göra avdrag för kostnaden för att köpa en ny ram.
Om du fått tillgången genom arv, gåva eller liknande övertar du inköpspriset från den tidigare ägaren.
Istället för att använda det verkliga omkostnadsbeloppet kan du använda ett schablonavdrag. Då får du göra avdrag med 25 procent av försäljningspriset (efter avdrag för försäljningsutgifter).
Om du har gjort en vinst när du har sålt personliga tillgångar får du göra avdrag med upp till 50 000 kronor från den totala vinsten (fribelopp). Är ni flera ägare får varje delägare göra ett avdrag med 50 000 kronor. Om du efter avdraget fortfarande har en vinst ska du deklarera den som inkomst av kapital vid punkt 7.5 i din inkomstdeklaration.
Skatten på vinsten är 30 procent. Du får inte göra avdrag för en förlust vid försäljning av personliga tillgångar.
Kalle har sålt en tavla och en klocka. Han har använt båda för personligt bruk. Priset är 70 000 kronor för tavlan och 30 000 kronor för klockan. Den digitala plattformen där han sålde tavlan tog ut en provision på 10 procent, det vill säga 7 000 kronor. När han sålde klockan fick han betala en avgift för annonsering på 500 kronor.
Kalle betalade 25 000 kronor för tavlan och 5 000 kronor för klockan. Han hade inga andra utgifter för sina inköp.
Han använder Skatteverkets hjälpblankett för att räkna ut vinsten.
1. Så här räknar Kalle ut sin vinst för tavlan:
Försäljningspris: 63 000 kronor (Försäljningspris 70 000 kronor- provision 7 000 kronor)
Inköpspris: 25 000 kronor
Vinst: 38 000 kronor (63 000 kronor - 25 000 kronor)
2. Så här räknar Kalle ut sin vinst för klockan:
Kalle köpte klockan för 5 000 kronor och sålde den för 30 000 kronor. Eftersom hans omkostnader för klockan är lägre än 25 procent av försäljningspriset kan han välja att använda sig av schablonavdraget.
Försäljningspris: 29 500 kronor (Försäljningspris 30 000 kronor - provision 500 kronor)
Schablonavdrag: 7 375 kronor ( 25 procent av 29 500 kronor)
Vinst: 22 125 kronor (29 500 kronor - 7 375 kronor)
3. Kalles totala vinst för de personliga tillgångar han sålt under året är:
Vinst tavla: 38 000 kronor
Vinst klocka: 22 125 kronor
Total vinst: 60 125 kronor (38 000 kronor + 22 125 kronor)
4. Från den totala vinsten får Kalle göra ett avdrag med 50 000 kronor
Totalt vinst: 60 125 kronor
Avdrag: 50 000 kronor
Vinst att deklarera: 10 125 kronor (60 125 kronor - 50 000 kronor)
Vinsten ska Kalle deklarera vid punkt 7.5 i inkomstdeklarationen.
För kapitalplaceringstillgångar finns inget fribelopp. Det innebär att du ska räkna ut vinst eller förlust på samtliga kapitalplaceringstillgångar som du sålt under inkomståret. Det gäller också om du gjort ett byte eller liknande överlåtelse.
Du behöver ditt försäljningspris och ditt omkostnadsbelopp när du ska räkna ut vinst eller förlust.
Försäljningspris - omkostnadsbelopp = vinst eller förlust.
Försäljningspris är det belopp köparen betalade dig minus de utgifter du hade för försäljningen (till exempel försäljningsprovision och liknande). Om du har bytt en tillgång mot en annan tillgång ska du istället använda marknadsvärdet på den tillgång du fick vid bytet.
Ditt omkostnadsbelopp är:
Du får inte använda schablonavdrag när du beräknar omkostnadsbeloppet.
Om du har fått tillgången genom arv, gåva eller liknande övertar du omkostnadsbeloppet från den tidigare ägaren.
Om du har sålt tillgångar som är en del av ett samlat innehav av tillgångar med enhetligt värde, till exempel guld, ska du använda genomsnittsmetoden för att beräkna omkostnadsbeloppet för alla tillgångar av samma slag. Det gäller oavsett hur och när du har förvärvat dem.
Har du sålt en kapitalplaceringstillgång med vinst är skatten 30 procent på hela vinsten. Har du sålt med förlust får 70 procent av förlusten kvittas mot andra vinster och inkomster i inkomstslaget kapital.
Aida har sålt en guldtacka och en diamant som inte är infattad i ett smycke. Båda är kapitalplaceringstillgångar.
Hennes försäljningspris (efter avdrag för försäljningsutgifter) är 80 000 kronor för diamanten och 60 000 kronor för guldtackan. Aidas omkostnadsbelopp är 60 000 kronor för diamanten och 90 000 kronor för guldtackan.
1. Så här räknar Aida ut sin vinst från försäljningen av diamanten
Försäljningspris: 80 000 kronor
Omkostnadsbelopp: 60 000 kronor
Vinst: 20 000 kronor
2. Så här räknar Aida ut sin förlust från försäljningen av guldtackan
Försäljningspris: 60 000 kronor
Omkostnadsbelopp: 90 000 kronor
Förlust: 30 000 kronor
Aida redovisar sina försäljningar i bilaga K4 avsnitt D i inkomstdeklaration.
Vinsten på 20 000 kronor deklarerar Aida under inkomst av kapital vid punkt 7.5 i inkomstdeklarationen.
Förlusten på 30 000 kronor deklarerar Aida under inkomst av kapital vid punkt 8.4 i inkomstdeklarationen.
När skatten räknas ut får hon avdrag med 70 procent av förlusten, det vill säga 21 000 kronor. Aida har inte några andra inkomster eller utgifter i kapital och får därför ett totalt underskott i kapital på 1 000 kronor (21 000 kronor - vinsten från diamanten på 20 000 kronor) vilket ger en skattereduktion med 300 kronor.
Du kan läsa mer om hur olika inkomster av kapital kan kvittas mot varandra.