Här får du som ska deklarera åt en bostadsrättsförening bland annat svar på hur du ska deklarera och hur du tar reda på om bostadsrättsföreningen är äkta eller oäkta. En bostadsrättsförening ska lämna Inkomstdeklaration 2. Även vilande föreningar, alltså föreningar som inte köpt någon fastighet än, ska deklarera.
På föreningens Mina sidor kan du till exempel deklarera åt föreningen. För att få behörighet behöver du vara ombud för föreningen.
Bostadsrättsföreningar ska lämna Inkomstdeklaration 2. Det gäller även för äldre bostadsföreningar, bostadsföretag och kooperativa hyresrättsföreningar. Hur du ska deklarera beror på om din bostadsrättsförening är äkta eller oäkta.
En äkta bostadsrättsförening (privatbostadsföretag) ska bara lämna första sidan av inkomstdeklarationen. Föreningar som driver näringsverksamhet och har inkomster från till exempel försäljning av el, bilpool, café eller gym ska även lämna bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar. På bilagorna ska du redovisa föreningens samtliga skattepliktiga intäkter och avdragsgilla kostnader.
En oäkta bostadsrättsförening (oäkta bostadsföretag) ska lämna första sidan av inkomstdeklarationen tillsammans med bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar.
Du ska fortsätta att deklarera som du gjorde året innan även om du något enstaka år gör bedömningen att bostadsrättsföreningen passerar gränsen från att vara en äkta till att bli en oäkta, eller tvärt om.
Du som har en bostadsrättsförening som endast upplåter bostäder eller lokaler kan använda vår e-tjänst för att ta reda på om bostadsrättsförening är äkta eller oäkta.
Du bedömer om bostadsrättsföreningen är äkta eller oäkta genom att beräkna hur stor del av föreningens verksamhet som är kvalificerad (äkta), det vill säga består av att tillhandahålla bostäder åt sina medlemmar eller delägare, och hur stor del av verksamheten som är okvalificerad (oäkta). Bedömningen ska göras vid beskattningsårets utgång.
Bostadsrättsföreningen är äkta om minst 60 procent av den totala verksamheten är kvalificerad (äkta) vilket innebär att den består av
Hyresvärdet för de bostadslägenheter som medlemmarna själva bor i eller hyr ut till närstående ska du räkna till den kvalificerade (äkta) delen av bostadsrättsföreningens verksamhet.
Om en medlem bara äger en bostadsrättslägenhet, som hen hyr ut till någon annan än närstående, ska du räkna hyresvärdet för den bostadsrättslägenheten till den kvalificerade (äkta) delen av verksamheten. Det gäller förutsatt att bostadsrättslägenheten fortfarande uppfyller kraven för att vara en privatbostadsrätt.
Om en medlem äger flera bostadslägenheter, som hen hyr ut till andra än närstående, ska du räkna hyresvärdet för dessa lägenheter till den okvalificerade (oäkta) delen av verksamheten.
Du ska använda hyresvärdet som står i det senaste beslutet om fastighetstaxering.
Bostadsrättsföreningen är oäkta om den totala verksamheten till mer än 40 procent består av okvalificerad (oäkta) verksamhet.
Till den okvalificerade (oäkta) delen av verksamheten räknas till exempel upplåtelse av
Du ska använda årshyran som står i det senaste beslutet om fastighetstaxering.
Intäkter från annan verksamhet, än att tillhandahålla bostäder till medlemmarna, ska du räkna till den okvalificerade (oäkta) verksamheten. Hit räknas till exempel intäkter från gym, bilpool, aktier, fonder och kapitalfordringar.
Bostadsrättsföreningen Brf Viken äger en fastighet som både har bostäder och lokaler. Föreningen upplåter bostäderna som bostadsrätter till privatpersoner som är medlemmar och lokalerna hyr föreningen ut.
De här uppgifterna har föreningen hämtat från den senaste fastighetsdeklarationen
Taxeringsvärde för fastigheten | 65 000 000 kronor |
Total årshyra bostäder (hyresvärdet) | 5 810 000 kronor |
Total årshyra för lokaler (hyresvärdet) | 3 540 000 kronor |
Bostadsrättsföreningen är äkta eftersom den kvalificerade (äkta) delen av bostadsrättsföreningens verksamhet är minst 60 procent.
En bostadsrättsförening kan fortsätta att vara äkta även om marknadshyran på lokalerna stiger. Det gäller om föreningen endast består av bostadsrätter och fördelningen mellan bostadsytorna och lokalytorna är oförändrade. Det kallas för garantiregeln.
En bostadsrättförening kan vara äkta även om inte alla lägenheter säljs vid en nyproduktion. Det gäller om följande är uppfyllt:
En äkta bostadsrättsförening ska inte deklarera intäkter som hör till fastigheten, och får inte heller göra avdrag för kostnader som hör till fastigheten.
Räkna till exempel med följande intäkter:
Räkna inte med intäkter som tillhör fastigheten, till exempel månadsavgifter och hyresinkomster.
Räkna till exempel med följande kostnader:
Räkna inte med kostnader som tillhör fastigheten till exempel driftskostnader och räntor på lån för inköp av fastigheten.
Räkna fram resultatet (intäkter minus kostnader). Fyll i överskott i ruta 1.1 eller underskott i ruta 1.2 på första sidan av inkomstdeklarationen. Du kan använda Skatteverkets hjälpblankett SKV 2195 för att räkna fram resultatet.
Beräkna resultat för äkta bostadsrättsföreningar (hjälpblankett) (SKV 2195)
Om föreningen har någon annan verksamhet än att upplåta bostäder och lokaler, till exempel försäljning av el eller bilpool, ska du istället redovisa föreningens skattepliktiga och avdragsgilla kostnader på bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar. Fyll i överskott i ruta 1.1 eller underskott i ruta 1.2 på första sidan av inkomstdeklarationen.
När föreningen säljer en fastighet ska du beräkna kapitalvinsten eller kapitalförlusten på nästan samma sätt som när en fysisk person säljer en näringsfastighet. Föreningen ska redovisa resultatet i inkomstslaget näringsverksamhet.
Du ska inte återföra avdrag för värdeminskning, förbättrande reparationer och underhåll eftersom föreningen inte tidigare fått göra avdrag för dessa kostnader. Kostnaderna tillhör den skattefria fastighetsförvaltningen.
Om fastigheten säljs med vinst ska du redovisa vinsten. En förlust får endas dras av mot skattepliktiga kapitalvinster på fastigheter. Det kallas fastighetsfållan. Om bostadsrättsföreningen inte kan göra avdrag för hela förlusten kan den utnyttjas vid eventuella framtida fastighetsvinster.
Du redovisar kapitalvinsten tillsammans med andra skattepliktiga intäkter och avdragsgilla kostnader i föreningens inkomstdeklaration. Du kan dra av outnyttjat skattemässigt underskott från föregående år. Fyll i fält 1.1 om det blir ett överskott eller i fält 1.2 om det blir ett underskott. Du kan använda hjälpblanketten Beräkna resultatet för äkta bostadsrättsföreningar (SKV 2195) för att räkna ut det skattemässiga resultatet. Om föreningen även har någon annan verksamhet än att upplåta bostäder och lokaler redovisar du istället fastighetsförsäljningen tillsammans med den andra verksamheten på bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar.
Nej, föreningen ska inte ta upp intäkten när föreningen säljer en bostadsrätt för första gången, till exempel vid något av följande tillfällen:
Vad är ett friköp?
Ett friköp innebär vanligtvis att medlemmen först säljer sin bostadsrätt till föreningen. Därefter får medlemmen köpa sin bostad av föreningen. Medlemmen äger därefter fastigheten direkt.
Föreningen får göra avdrag för inköpspriset på fastigheten och återköpet av bostadsrätten. Föreningen ska minska avdraget med insatsen, kapitaltillskottet och upplåtelseavgiften.
Om föreningen säljer en fastighet med vinst ska föreningen redovisa vinsten. Om föreningen säljer fastigheten med förlust får föreningen bara dra av förlusten mot skattepliktiga kapitalvinster på fastigheter. Det kallas fastighetsfållan. Om bostadsrättsföreningen inte kan göra avdrag för hela förlusten kan den utnyttjas vid eventuella framtida fastighetsvinster.
Föreningen ska redovisa vinsten om den säljer eller löser in kapitalplaceringsaktier. Bostadsrättsföreningen har rätt att göra avdrag för kostnader som hör ihop med kapitalvinsterna.
En förlust får endast dras av mot skattepliktiga kapitalvinster på delägarrätter. Det kallas aktiefållan. En förlust som inte kan dras av under det aktuella beskattningsåret kan föras vidare till följande beskattningsår.
Föreningen ska inte redovisa ränteintäkter som tillhör fastigheten. Om föreningen har ränteintäkter som inte tillhör fastigheten är dessa skattepliktiga.
Föreningen får inte göra avdrag för ränta på lån som tillhör fastigheten till exempel ränta på lån för köp av fastigheten. Föreningen får heller inte göra avdrag för tomträttsavgäld.
Föreningen får däremot göra avdrag för räntor på lån som inte tillhör fastigheten, till exempel ränta på lån för köp av kapitalplaceringsaktier. Det finns regler som begränsar avdragsrätten för ränteutgifter hos företag.
I en samfällighetsförening där delägaren ska deklarera samfällighetens intäkter och kostnader ska bostadsrättsföreningen ta upp ränteintäkter och utdelning till den del de överstiger 1 500 kronor per samfällighet. Föreningen ska även redovisa kapitalvinster och kapitalförluster. Kapitalförluster får bara dras av i den mån det inte finns några begränsningar. Föreningen får inte göra avdrag för ränta på lån eller tomträttsavgäld.
I en samfällighet där samfällighetsföreningen ska deklarera samfällighetens intäkter och kostnader ska bostadsrättsföreningen ta upp eventuell utdelning från samfällighetsföreningen.
Det beror bland annat på om föreningens produktion av solcellsel överstiger den egna förbrukningen eller inte.
En förening där produktionen av solcellsel inte överstiger den egna förbrukningen under ett räkenskapsår ska inte redovisa försäljning av överskottsel till ett elhandelsföretag i sin inkomstdeklaration. Då får föreningen inte göra avdrag för investeringen.
Om föreningen producerar solcellsel som överstiger föreningens egen förbrukning under ett räkenskapsår ska föreningen däremot ta upp de inkomster som avser elförsäljning, till den del försäljningen överstiger den egna förbrukningen, i sin inkomstdeklaration.
Säljer föreningen el till sina medlemmar ska föreningen redovisa inkomsterna från försäljningen i sin inkomstdeklaration. Om föreningen inte tar ut ett marknadsmässigt pris för elen ska föreningen ta upp en intäkt som motsvarar ett marknadsmässigt pris, så kallad uttagsbeskattning.
Om föreningen ska redovisa elförsäljningen i sin inkomstdeklaration har föreningen avdragsrätt för utgifter som kan kopplas till elförsäljningen.
Föreningen ska redovisa den skattepliktiga delen av försäljning av solcellsel på bilagorna Räkenskapsschema (INK2 R) och Skattemässiga justeringar (INK2 S).
På Rättslig vägledning hittar du exempel på hur försäljningen av solcellsel ska beskattas.
Bostadsrättsföreningen Blick äger en hyreshusfastighet med 30 bostadslägenheter. På taket till huset finns en solcellsanläggning. Elen som solcellsanläggningen producerar använder föreningen i sin egen verksamhet till exempel i gemensamma utrymmen, och till medlemmarnas hushållsel. Medlemmarna faktureras baserat på deras faktiska elförbrukning. Överskottet säljs till ett elhandelsföretag.
Föreningen är ett privatbostadsföretag, och fastighetsförvaltningen är en skattefri verksamhet. Däremot ska försäljningen av el till medlemmar och en del av försäljningen till elhandelsföretaget beskattas.
Föreningen har även andra skattepliktiga intäkter i form av sålda aktiefonder. Föreningen har dessutom ett outnyttjat skattemässigt underskott från tidigare år.
Solcellsanläggningens totala produktion under året, medlemmarnas förbrukning i hushållen och den totala förbrukningen för föreningen och medlemmarna tillsammans uppgår till följande:
Solcellsanläggningens totala produktion | 97 000 kWh |
Föreningen och medlemmarnas totala förbrukning | 110 000 kWh |
Medlemmarnas bostäders förbrukning | 85 000 kWh |
Medlemmarnas förbrukning är 77,3 procent av den totala förbrukningen.
Så här har vi räknat: 85 000 / 110 000 = 77,3 procent.
Föreningen har under året köpt el enligt ett avtal med fast pris på 2,20 kronor per kilowattimme. Föreningen har sålt el till medlemmarna för 2,20 kronor per kilowattimme. Den sålda elen till elhandelsföretaget har sålts enligt ett avtal med rörligt pris och snittpriset har varit 1,10 kronor per kilowattimme.
Föreningen har i bokföringen en avskrivningstakt på 50 år på solcellsanläggningen. Anläggningen utgör byggnad i föreningens hyreshus. Värdeminskningsavdrag får då högst göras med 2 procent. Föreningen gör skattemässiga värdeminskningsavdrag med 2 procent.
Produktion och förbrukning | |
---|---|
Total produktion i anläggningen | 97 000 kWh |
Privatbostadsföretagets förbrukning | 25 000 kWh varav egenproducerad 10 350 kWh |
Medlemmarnas förbrukning | 85 000 kWh varav egenproducerad 34 650 kWh |
Inkomst från såld el | |
Såld el till medlemmarna | 85 000 kWh |
Pris för såld el till medlemmar | 2,20 kr/kWh |
Inkomst för såld el till medlemmar | 187 000 kr (85 000 kWh x 2,20 kr) |
Såld el till elhandelsföretag | 52 000 kWh |
Pris för såld el till elhandelsföretag | 1,10 kr/kWh |
Inkomst för såld el till elhandelsföretag | 57 200 kr (52 000 kWh x 1,10 kr) |
Kostnader för inköpt el | |
Inköpt el från elhandelsföretag | 65 000 kWh |
Pris för inköpt el från elhandelsföretag | 2,20 kr/kWh |
Kostnad för inköpt el | 143 000 kr (65 000 kWh x 2,20 kr) |
Övriga kostnader | |
Anskaffningsvärde anläggningen | 1 450 000 kr |
Avskrivningstakt | 50 år |
Årlig värdeminskning | 29 000 kr (1 450 000 kr x 2 %) |
Löpande kostnader (anläggningen) | 14 000 kr |
Föreningen ska beskattas för inkomsterna från försäljning av el till sina medlemmar. Den skattepliktiga intäkten uppgår till 187 000 kronor.
Föreningen ska även beskatta den del av inkomsterna från försäljningen av el till elhandelsföretaget som inte kan anses hänförlig till fastighetsförvaltningen. Denna skattepliktiga andel av inkomsterna ska beräknas till samma andel som medlemmarnas förbrukning utgör av den totala förbrukningen. Den skattepliktiga intäkten uppgår till 44 200 kronor.
Så här har vi räknat: 57 200 kr x 85 000 kWh / 110 000 kWh.
Föreningen får göra avdrag för löpande kostnader med 10 822 kronor.
Så här har vi räknat: 14 000 kr x 77,3 procent = 10 822 kronor.
Avdrag för värdeminskningsavdrag får föreningen göra med 22 417 kronor.
Så här har vi räknat: 29 000 kr x 77,3 procent = 22 417 kronor.
Föreningen får även göra avdrag för den del av kostnaden för inköpt el som avser försäljningen till medlemmar. Föreningens avdrag uppgår till 110 500 kronor.
Så här har vi räknat: 143 000 kr x 85 000 kWh / 110 000 kWh = 110 500 kronor.
Uppdelningen mellan skattefri verksamhet och skattepliktig verksamhet blir då följande:
Inkomst från elförsäljning | Skattefri verksamhet | Skattepliktig verksamhet |
---|---|---|
- till elhandelsföretag | 13 000 kr | 44 200 kr |
- till medlemmar | 0 kr | 187 000 kr |
Kostnad för inköpt el | 32 500 kr | 110 500 kr |
Värdeminskningsavdrag | 6 583 kr | 22 417 kr |
Avdrag löpande kostnader | 3 178 kr | 10 822 kr |
Föreningen har gjort en skattepliktig vinst på 15 000 kronor på försäljningen av fonder. Värdet på fonderna vid kalenderårets ingång var 300 000 kronor. Det bokföringsmässiga värdet vid räkenskapsårets utgång var 200 000 kronor. Eftersom föreningen ägde fonder vid årets ingång ska föreningen även redovisa en schablonintäkt. Föreningen beräknar intäkten till 1 200 kronor (0,4 procent x 300 000 kronor), det vill säga 0,4 procent av värdet på fondandelarna vid ingången av kalenderåret.
Föreningen har ett outnyttjat underskott från föregående år på 65 400 kronor.
Föreningen ska lämna Inkomstdeklaration 2. Du börjar med att redovisa hela elförsäljningen tillsammans med övriga skattepliktiga intäkter och avdragsgilla kostnader på bilagan Räkenskapsschema (INK2R). På bilagan Skattemässiga justeringar (INK2S) tar du sedan bort den del av solcellsförsäljningen som är skattefri. Du gör även övriga skattemässiga justeringar som till exempel schablonintäkt på fondandelarna och avdrag för outnyttjat underskott från föregående år.
Inkomstdeklaration 2 Räkenskapsschema (INK2R) | Belopp i kronor | |
2.3 Byggnad och mark | 1 421 000 | |
2.9 Ägarintressen i övriga företag och andra långfristiga värdepappersinnehav | 200 000 | |
Resultaträkning | ||
3.4 Övriga rörelseintäkter | + | 244 200 * |
3.7 Övriga externa | - | 157 000 ** |
3.9 Av- och nedskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar | - | 29 000 |
3.15 Resultat från övriga finansiella anläggningstillgångar | + | 15 000 |
3.26 Årets resultat, vinst | = | 73 200 |
Skattemässiga justeringar (INK2S) | ||
4.1 Årets resultat, vinst | 73 200 | |
4.3c Bokförda kostnader som inte ska dras av, andra ej bokförda kostnader | + | 35 678 |
4.5c Bokförda intäkter som inte ska tas upp, andra bokförda intäkter | - | 13 000 |
4.6b Beräknad schablonintäkt på fondandelar ägda vid beskattningsårets ingång | + | 1 200 |
4.9 Skattemässig justering av bokfört resultat för avskrivning på byggnader och annan fast egendom samt vid restvärdesavskrivning på maskiner och inventarier | + - | 29 000 22 417 |
4.14a Outnyttjat underskott från föregående år | - | 65 400 |
4.15 Överskott (flyttas till p. 1.1 på sid. 1) | = | 38 261 |
Övriga upplysningar | ||
4.17 Årets begärda och tidigare års medgivna värdeminskningsavdrag som finns vid beskattningsårets utgång avseende byggnader | 22 417 |
* 187 000 + 57 200 = 244 200
** 143 000 + 14 000 = 157 000
Du för sedan över överskottet på 38 261 kronor till ruta 1.1 på sidan 1 på Inkomstdeklaration 2.
Ja, föreningen kan få skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el. Föreningen kan få skattereduktion mot statlig inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt.
Föreningen har rätt till skattereduktion för det antal kilowattimmar som matas in på elnätet om
Föreningen kan få skattereduktion för
Skattereduktionen är 60 öre per kilowattimme, alltså högst 18 000 kronor per kalenderår.
Du ansöker om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el genom att fylla i antal kilowattimmar som matas in på elnätet i fält 1.16 på inkomstdeklarationen. Tänk på att du högst ska fylla i det antal kilowattimmar som du har tagit ut från elnätet men inte mer än 30 000 kilowattimmar.
Du ska begära skattereduktionen i den inkomstdeklaration som ska lämnas efter utgången av det kalenderår som underlaget för skattereduktionen gäller.
Föreningen ska räkna ut sitt skattemässiga resultat genom att redovisa alla sina intäkter och dra av alla sina kostnader enligt de vanliga reglerna för näringsverksamhet.
Ja, föreningen ska utöver den faktiskt betalda årsavgiften ta upp mellanskillnaden mellan marknadspris och avgiften som medlemmen betalar för sin bostad eller lokal. Du redovisar intäkten på bilagan Skattemässiga justeringar i fält Andra ej bokförda intäkter (4.6 e). Om medlemmen är en privatperson ska föreningen även redovisa mellanskillnaden på kontrolluppgiften Utdelning med mera på delägarrätter (KU31).
Om medlemmen själv ansvarar för underhållet av bostaden får du fram intäkten genom att ta 90 procent av marknadspriset och sedan minska det med betalda månadsavgifter. Om fastigheten har ett värdeår som är nyare än tio år ska du ta upp 95 procent av marknadspriset. Marknadspriset får du fram genom att jämföra bostaden med likvärdiga på orten.
Du kan läsa mer om hur du kan beräkna marknadshyran på bostäder i ställningstagandet Värdering av bostadsförmåner i lägenheter och småhus i rättslig vägledning. Det kommer ut ett ställningstagande varje år.
Du får fram intäkten genom att ta marknadspriset och sedan minska det med betalda månadsavgifter. Marknadspriset får du fram genom att jämföra lokalen med likvärdiga på orten.
Nej, föreningen ska inte ta upp intäkten från en bostadsrätt som säljs för första gången. Det kan till exempel vara
Ja, föreningen ska redovisa försäljningen som intäkt av näringsverksamhet.
Ja, föreningen kan få skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el. Föreningen kan få skattereduktion mot statlig inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt.
Föreningen har rätt till skattereduktion för det antal kilowattimmar som matas in på elnätet om
Föreningen kan få skattereduktion för
Skattereduktionen är 60 öre per kilowattimme, alltså högst 18 000 kronor per kalenderår.
Du ansöker om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el genom att fylla i antal kilowattimmar som matas in på elnätet i fält 1.16 på inkomstdeklarationen. Tänk på att du högst ska fylla i det antal kilowattimmar som du har tagit ut från elnätet men inte mer än 30 000 kilowattimmar.
Du ska begära skattereduktionen i den inkomstdeklaration som ska lämnas efter utgången av det kalenderår som underlaget för skattereduktionen gäller.
Skatteverket skickar ut en inkomstdeklaration till den postadress som är registrerad hos Bolagsverket. Om föreningen inte har fått en inkomstdeklaration kan det bero på att föreningen har en felaktig adress registrerad eller att det saknas ett c/o-namn i postadressen. Tänk på att det inte räcker att ändra adressen hos Svensk Adressändring.
Har föreningen en digital brevlåda skickar Skatteverket deklarationen dit i stället för på papper. Det innebär att du får deklarationen tidigare än föreningar som saknar digital brevlåda.
Om föreningen inte lämnat inkomstdeklaration skickar Skatteverket ut ett föreläggande om att lämna deklaration. Det innebär att föreningen ska lämna inkomstdeklaration.
Får Skatteverket föreläggandet i retur till exempel på grund av att föreningen inte meddelat en adressändring till Bolagsverket skickas det ut till en styrelseledamot. Sitter du inte kvar i styrelsen ska du meddela det till Bolagsverket. Föreningen måste även uppdatera postadressen hos Bolagsverket. Det räcker alltså inte med att ändra adressen hos Svensk Adressändring.
Du ska lämna inkomstdeklaration så länge bostadsrättsföreningen har ett organisationsnummer registrerat hos Bolagsverket. Tänk på att du ska lämna inkomstdeklarationen för den tid föreningen varit registrerad. Det innebär att den sista deklarationen lämnas först efter att föreningen har avregistrerats.
Om föreningen har varit äkta ska du fortsätta att redovisa som en äkta bostadsrättsförening även om fastigheten är såld och föreningen är under likvidation.
En bostadsrättsförening som äger en fastighet ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Det gäller om föreningen inte har befrielse från att betala fastighetsavgift. Underlaget finns förifyllt i föreningens inkomstdeklaration.
Du ska begära omprövning av fastighetstaxeringen om underlaget för fastighetsskatt och fastighetsavgift inte stämmer i inkomstdeklarationen. Skicka in blankett Begäran om omprövning av fastighetstaxering (SKV 3080).
Fastighetsskatten för samfällighetsföreningen finns inte med i bostadsrättsföreningens inkomstdeklaration. Du ska därför redovisa bostadsrättsföreningens del av fastighetskatten genom att skicka ett meddelande tillsammans med inkomstdeklarationen. Deklarerar du i e-tjänsten kan du lämna ett meddelande under Övriga upplysningar. Lämnar du deklarationen på papper skickar du med en skriftlig bilaga.
Det är styrelsen i bostadsrättsföreningen som är ansvarig för att inkomstdeklarationen lämnas in. Inkomstdeklarationen ska skrivas under av firmatecknare. Om deklarationen skickas in digitalt kan ett deklarationsombud skriva under den. Bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar lämnas i e-tjänsten Filöverföring.