Vill du driva ditt företag vidare i annan företagsform? Då kanske du vill föra över tillgångar och skulder från ditt gamla företag till ditt nya.
När du tänker driva ditt företag vidare i en ny företagsform är det en överlåtelse. Det speciella med överlåtelsen är att du inte säljer ditt företag till någon utomstående. För att underlätta ombildningar finns det undantag i skattelagstiftningen vad det gäller framför allt uttagsbeskattning och återföring av fonder.
Reglerna skiljer sig åt beroende på vilken företagsform du har i dag och vilken som blir din nya företagsform.
Avsnitten tar upp de fall du för över tillgångar till skattemässigt värde, det vill säga normalt samma värde som tillgången har i ditt ursprungliga företags bokföring. Det skattemässiga värdet är oftast lägre än det pris du skulle fått i betalning om du sålt tillgångarna till utomstående. Du har i så fall ombildat företaget till underpris.
Information om hur du registrerar ditt nya företag hittar du på webbplatsen verksamt.se under Starta. Där registrerar du också företaget på Mina sidor om du har e-legitimation. Om du saknar e-legitimation eller inte kan använda Skatteverkets e-tjänst på verksamt.se, kan du istället använda blanketten Företagsregistrering (SKV 4620). Med den kan du ansöka om godkännande för F-skatt, samt anmäla registrering för moms och som arbetsgivare.
Oavsett vilken företagsform du har är det viktigt att du avslutar bokföringen på rätt sätt när du avslutar företaget. Du ska göra ett sista bokslut även om du avslutar räkenskapsåret mitt under ett verksamhetsår. Det innebär att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader. Tänk på att bokföra även de sista affärshändelserna och att bevara räkenskapsinformationen i minst sju år.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.