Upphandlare eller inköpare kontrollerar ofta offentliga uppgifter som skulder hos Kronofogden, registreringar för moms och arbetsgivare, F-skatt, adress samt firma om företag de anlitar.
Se därför till att ha redovisat och betalat rätt skatt och avgifter samt att registreringar stämmer.
Har du aktieägare som bor utomlands?
Då vill vi gärna prata med dig och ta vara på dina erfarenheter. Vi undersöker nu hur vi kan göra det enklare att redovisa och betala skatt på vinstutdelning till aktieägare som bor utomlands (så kallad kupongskatt). Intervjun sker via videomöte under hösten 2024 och tar 45-60 minuter.
Om du har anställd personal måste du registrera dig som arbetsgivare. Det gör du enklast genom att logga in med din e-legitimation på Mina sidor på verksamt.se
När du betalar ut lön eller ger ut förmåner ska du göra avdrag för skatt. Du ska redovisa skatteavdraget till Skatteverket via en arbetsgivardeklaration där du också redovisar lönens storlek och de arbetsgivaravgifter du ska betala.
Skatteavdragets storlek beror på var din personal bor. Du kan få fram vilken skattetabell som gäller för varje anställd via Skatteverkets e-tjänst FOS-förfrågan.
För att minska risken att inte få betalt kan du kontrollera att dina kunder inte har skulder hos Kronofogden. Du kan ringa eller mejla Kronofogden:
Mejla oss (Kronofogden) Länk till annan webbplats.
Du behöver organisationsnummer eller personnummer för den frågan avser. Ange att förfrågan avser ”Upphandling och skulduppgift” om du vill ha uppgifter om obetalda skatter och avgifter.
Via Skatteverkets tjänst Hämta företagsinformation kan du till exempel få uppgift om ett företag är godkänt för F-skatt, registrerat för moms eller registrerat som arbetsgivare. Du får även uppgift om företagets beslutade arbetsgivaravgifter för de tre senaste månaderna. Tjänsten kräver ingen e-legitimation. Du kan söka information om ett företag åt gången och få svar via mejl.
Skatteverket och Kronofogden lämnar inte ut uppgifter till företagen om att du har gjort en förfrågan.
Om dina kunder inte betalar fakturorna du har skickat kan du be Kronofogden om hjälp. Du får deras hjälp att fastställa din fordran och även möjlighet till hjälp med indrivning.
Det är viktigt att du ser till att dina underleverantörer gör det möjligt för dig att sköta din del av arbetet. Kontrollera dina underleverantörer via Skatteverkets offentliga uppgifter. Då ökar dina möjligheter att använda underleverantörer som sköter sina skatter och avgifter. Annars riskerar du att inte kunna leverera i tid, vilket kan resultera i att du måste betala extrakostnader, eller till och med sänka dina priser.
Förutom bokföringslagen så talar reglerna om moms om vilka krav som finns på en fakturas utformning. Ett krav är att momsregistreringsnummer ska finnas med.
Säljer du byggtjänster till ett annat byggföretag gäller särskilda regler för moms. Det innebär att du som säljare inte tar ut moms på försäljningen utan att det byggföretag som köper tjänsten av dig istället redovisar momsen. Det kallas omvänd skattskyldighet för byggmoms. Fakturorna ska då innehålla uppgifter om köpare och säljares momsregistreringsnummer.
Om du utför rot- och rutarbeten ska du ansöka om utbetalning från Skatteverket för att få full betalning för fakturorna. Du kan ansöka när din kund har betalat den del av fakturan som hon eller han ska betala direkt. Du gör ansökan enklast via e-tjänsten Rot & rut.
För att kunna erbjuda tjänster med rot och rut i Sverige måste du vara godkänd för F-skatt. Även utländska företag kan bli godkända för F-skatt.
Efter den 1 april 2019 måste du enligt lag e-fakturera om du har kunder inom offentlig sektor, oavsett belopp. I botten ligger ett EU-direktiv. Lagen om e-faktura gäller alla köp med faktura, inklusive köp över disk. Däremot omfattas inte kontantköp. Pdf-fakturor och inskannade pappersfakturor räknas inte som e-faktura. Avtal som du har tecknat före den 1 april påverkas inte.
När dina kunder betalar kontant till dig (med pengar eller kort) så kan du behöva ett kassaregister för att följa lagen. Om du omfattas av lagen men saknar kassaregister kan du bli tvungen att betala en kontrollavgift.
Du måste enligt lag föra personalliggare om du driver verksamhet inom något av följande:
Om du omfattas av dessa regler men saknar personalliggare, kan du tvingas betala en kontrollavgift. Personalliggare i byggbranschen måste vara elektronisk.
Det är lagligt att bedriva sin verksamhet i ett utländskt bolag. Det är ett resultat av bland annat EU:s regler om etableringsfrihet. Om du bedriver din verksamhet i Sverige i ett bolag registrerat i ett annat land påverkar det inte vilken skatt du ska betala. En verksamhet i Sverige som du lägger i ett utländskt bolag ska beskattas på exakt samma sätt som motsvarande verksamhet i ett svenskt bolag.
Det finns rådgivare som säljer utländska bolag till svenska företagare under förevändningen att de, om de bedriver verksamheten i ett utländskt bolag, behöver betala mindre skatt. Företagaren blir då uppmanad att lämna ofullständig eller felaktig redovisning till Skatteverket, ofta i så hög grad att det blir brottsligt eller en orsak till skattetillägg.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.