Storbritannien lämnade EU (brexit) 2020 och är därmed inte längre ett EU-land. EU och Storbritannien har kommit överens om ett utträdesavtal.
Nu gäller samma regler avseende moms för Storbritannien som för andra länder utanför EU. Det finns dock undantag med särskilda bestämmelser för Nordirland (se nedan).
I samband med utträdesavtalet har ett protokoll upprättats om samarbetet mellan Storbritannien, Nordirland och Irland. Protokollet ska tillämpas från och med övergångsperiodens utgång.
Protokollet innebär att Nordirland även efter övergångsperiodens utgång ska betraktas som ett EU-land vid handel med varor mellan Nordirland och EU. Handel mellan beskattningsbara personer med varor som transporteras till eller från Nordirland ska behandlas som unionsintern försäljning respektive unionsinternt förvärv. Observera att handel med tjänster inte omfattas av protokollet. Det innebär att Nordirland ska behandlas som ett land utanför EU vid handel med tjänster mellan ett EU-land och Nordirland.
Protokollet innebär även att EU:s regler om återbetalning av mervärdesskatt kommer att gälla i och för Nordirland efter övergångsperioden i den utsträckning mervärdesskatten avser förvärv av varor eller importerade varor.
Företag i Nordirland kommer att tilldelas särskilda VAT-nummer för varuhandel med EU efter övergångsperiodens slut. Numren kommer vara samma som idag, men landskoden GB byts ut mot XI.
Vid försäljning av varor till företag i Nordirland ska periodisk sammanställning lämnas och de nya XI-numren ska användas om det nordirländska företaget har fått ett sådant. Kom ihåg att det inte kommer att vara möjligt att redovisa GB-nummer i periodisk sammanställning från och med perioden jan 2021.
När du säljer varor som transporteras från Sverige till länder utanför EU, kallas det för export. Försäljning av varor till Storbritannien kommer alltså normalt att ses som export, undantaget försäljning till Nordirland.
Det innebär till exempel
Mer information om export och vad det innebär på sidan
Inköp av varor från länder utanför EU kallas för import. Inköp av varor från Storbritannien kommer således normalt att ses som import. Undantaget är handel mellan beskattningsbara personer med varor som transporteras från Nordirland, som ska behandlas som unionsinternt förvärv.
Mer information om import och vad det innebär på sidan
Vid export och import ska du även lämna deklarationer till Tullverket.
När en vara transporteras från Storbritannien före övergångsperiodens slut men avslutas i Sverige efter övergångsperiodens slut ska varan i princip både beskattas som ett unionsinternt förvärv och som import. För att undvika denna risk för dubbelbeskattning ska Storbritannien behandlas som ett EU-land när en försändelse eller transport av en vara från Storbritannien inleds före övergångsperiodens utgång och avslutas i ett EU-land efter övergångsperiodens slut. Transaktionen ska alltså beskattas som ett unionsinternt förvärv och inte som import. Detsamma gäller vid överföring av varor.
EU:s vägledningsdokument beskriver bland annat hur den praktiska hanteringen ska gå till vid övergångsperiodens slut. Om det finns ett transportdokument som styrker att transporten påbörjades senast den 31 december 2020 (klockan 23.00 i Storbritannien) och ankommer till EU efter övergångsperiodens slut blir varorna inte föremål för någon tullhantering.
Exempel: unionsinternt förvärv trots att varutransporten avslutas efter övergångsperiodens slut
En beskattningsbar person i Sverige köper en vara från en beskattningsbar person i Storbritannien. Transporten av varan från Storbritannien påbörjas den 28 december 2020. Transporten avslutas i Sverige den 2 januari 2021. De övriga villkoren för att transaktionen ska vara ett unionsinternt förvärv är uppfyllda. Köparen ska redovisa sitt förvärv som ett unionsinternt förvärv. Varorna ska inte deklareras till Tullverket då transportdokument finns som styrker att transporten påbörjades senast den 31 december 2020 klockan 23.00.
När en vara transporteras från Sverige eller ett annat EU-land före övergångsperiodens slut men avslutas i Storbritannien efter övergångsperiodens slut ska omsättningen av varan hanteras som en unionsintern försäljning och inte som export. Detsamma gäller vid överföring av varor.
Vid export av varor ska du som säljare inte ta ut någon moms. Det är fråga om export när ett svenskt företag säljer en vara till en privatperson i Storbritannien, utom Nordirland. Det innebär att du som säljare inte ska ta ut svensk moms på försäljningen. Du som säljare ska även ha dokumentation som visar att varan har transporterats ut ur EU. Vid försäljning av varor till privatpersoner, där varorna transporteras från Sverige till Nordirland, gäller fortsatt reglerna om distanshandel inom EU.
En vara som ska transporteras från EU till Sverige kan beskattas i Sverige exempelvis vid distansförsäljning. Det innebär att säljaren normalt ska vara registrerad här och ta ut svensk moms på försäljningen. Om en vara transporteras från Storbritannien, förutom Nordirland, till en privatperson i Sverige efter övergångsperiodens slut ska importmoms tas ut. Om privatpersonen är importör ska det brittiska företaget inte ta ut svensk moms. Vid försäljning av varor till privatpersoner, där varorna transporteras från Nordirland till Sverige, gäller fortsatt reglerna om distanshandel inom EU.
Här är de viktigaste förändringarna gällande handel med tjänster med företag och privatpersoner i Storbritannien (inklusive Nordirland). Din försäljning kan vara omsatt utomlands.
Mer information om försäljning av tjänster till land utanför EU på sidan
För perioden 1 oktober – 31 december 2020 gäller dagens regler som vanligt. Du ska lämna dina periodiska sammanställningar och din MOSS-deklaration vid ordinarie förfallodagar.
Säljare som har tillämpat någon av de särskilda ordningarna vid tillhandahållande av elektroniska tjänster med mera till kunder i Storbritannien kommer inte att kunna använda MOSS för att deklarera och betala mervärdesskatt som avser omsättningar i Storbritannien efter övergångsperiodens utgång. Säljaren ska istället följa de regler som är tillämpliga i Storbritannien.
Om du är registrerad för moms i Storbritannien behöver du kontakta skattemyndigheten i Storbritannien för information kring hur denna registrering kan komma att förändras.
Mer information på deras webbplats:
Efter den 31 mars 2021 kan du inte längre ansöka via Skatteverkets portal om återbetalning av brittisk moms. För moms som betalats under 2020 kan det därför vara bra att ansöka om återbetalning från Storbritannien i god tid innan ovan nämnda dag. Därefter kan ingen elektronisk ansökan lämnas. Istället får du lämna din ansökan på pappersblankett direkt till skattemyndigheten i Storbritannien.
För återbetalning av mervärdesskatt som betalats i Nordirland och som avser förvärv av varor eller importerade varor gäller EU:s regler även efter övergångsperioden. Det innebär att den elektroniska portalen ska användas för ansökan om återbetalning av sådan mervärdesskatt som betalats efter den 31 december 2020.
Vid handel med tjänster behandlas Nordirland som ett land utanför EU. För återbetalning av mervärdesskatt på tjänster som betalats i Nordirland tillämpas de återbetalningsregler som generellt gäller i Nordirland. Det innebär att beskattningsbara personer som har förvärvat både varor och tjänster måste ansöka om återbetalning på två sätt.
Efter utgången av övergångsperioden kommer Storbritannien att vara ett land utanför EU. Det innebär att du ska redovisa försäljningar till företag i Storbritannien som export i din momsdeklaration. Vid försäljning av varor kan du behöva lämna en exportdeklaration till Tullverket. Läs mer på
Om du upptäcker att du har redovisat fel uppgifter i en periodisk sammanställning som avser en period under 2020 eller tidigare så ska du lämna en rättad periodisk sammanställning för perioden i fråga. Läs mer om rättelser här:
Efter övergångsperiodens slut kommer Nordirland fortsatt att ses som EU-land vid handel med varor, vilket innebär att du kommer kunna fortsätta tillämpa reglerna om avropslager samt unionsinterna försäljningar.
Efter utgången av övergångsperioden kommer Storbritannien att vara ett land utanför EU. Det innebär att du inte längre kan tillämpa reglerna för överföring av varor till avropslager. Om du överfört varan till ett avropslager före övergångsperiodens utgång och varan är kvar i avropslagret efter måste du kontakta myndigheter i Storbritannien för mer information om vad du behöver göra.
Försäljning som skett före övergångsperiodens utgång, under fjärde kvartalet 2020, ska du redovisa i MOSS-deklarationen senast den 20 januari 2021.
Du betalar till samma konto som vanligt, senast den 20 januari 2021.
För transaktioner som sker efter övergångsperiodens utgång är det inte längre möjligt att redovisa mervärdesskatt enligt de särskilda ordningarna. Det går dock att rätta en tidigare inlämnad MOSS-deklaration. Företag som måste rätta en MOSS-deklaration avseende sålda tjänster till köpare i Storbritannien före övergångsperiodens utgång, ska ha lämnat in deklarationen med ändringen senast 31 december 2021.
Efter övergångsperiodens slut kan MOSS inte användas vid försäljning av elektroniska tjänster till privatpersoner i Storbritannien. Redovisa i stället försäljningen i din svenska momsdeklaration som ”Övrig försäljning av tjänster omsatta utanför Sverige”, ruta 40. Ange försäljningen i svenska kronor. Observera att du eventuellt också måste vara momsregistrerad i Storbritannien och redovisa försäljningen och betala moms där. Kontakta den brittiska skattemyndigheten för att få reda på vad som gäller i just din situation.
Kontakta Skattemyndigheten i Storbritannien.
Det går att ansöka elektroniskt till och med den 31 mars 2021. Görs ansökan senare, kontakta den brittiska skattemyndigheten för information om hur ansökan kan göras.
Sista dag att ansöka är den 31 mars 2021.
Sista dag att lämna en rättelse är den 31 mars 2021.
Kontakta Skattemyndigheten i Storbritannien för vidare information.
Om du inte skickar din ansökan senast 31 mars 2021 kommer det sparade utkastet att raderas efter stängningen av e-tjänsten.
Kontakta den brittiska skattemyndigheten för närmare information om hur ansökan om återbetalning av brittisk moms, vilken betalats under 2021 kan göras.
Den elektroniska portalen ska användas för ansökan om återbetalning även efter den 31 december 2020
Kontakta den brittiska skattemyndigheten för närmare information om hur ansökan om återbetalning av moms på tjänster som betalats under 2021 kan göras.
Nej, ansökan om återbetalning behöver göras på två olika sätt.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.