Du som har en årsomsättning där beskattningsunderlaget inte
överstiger 80 000 kronor under ett beskattningsår omfattas av befrielsen för moms. För att du ska kunna bli befriad får ditt beskattningsunderlag inte heller ha varit mer än 80 000 kronor någon gång under de två närmast föregående åren. Befrielsen är frivillig.
Från och med 1 januari 2025 höjs omsättningsgränsen för befrielse från moms från 80 000 kronor till 120 000 kronor.
Färre småföretag ska behöva redovisa moms (Regeringen) Länk till annan webbplats.
Beloppsgränsen för momsbefrielse är 80 000 kronor från den 1 juli 2022. Tidigare var gränsen 30 000 kronor. För årsomsättningar för vilka betalningsskyldigheten har inträtt före den 1 juli 2022 gäller den tidigare beloppsgränsen. Du kan ansöka om momsbefrielse om du redan är momsregistrerad men under de två föregående beskattningsåren haft årsomsättningar som inte överstigit 80 000 kronor och inte heller beräknas ha en årsomsättning som överstiger 80 000 kronor under innevarande beskattningsår, se exemplet nedan.
Exempel: Du har sedan den 1 januari 2020 varit registrerad för moms och har under beskattningsåren 2020 och 2021 haft en årsomsättning på 70 000 kronor.
Under perioden 1 januari–30 juni 2022 har din försäljning uppgått till 35 000 kronor. Du beräknar att årsomsättningen under beskattningsåret 2022 totalt kommer att uppgå till 70 000 kronor.
Trots att din årsomsättning både tidigare beskattningsår och innevarande beskattningsår överstiger den årsomsättningsgräns som gällt före den 1 juli 2022, kan du bli momsbefriad från och med 1 juli.
Med beskattningsunderlag menas det belopp som momsen beräknas på. Om du säljer en vara för 100 kronor inklusive moms, är beskattningsunderlaget 80 kronor om momssatsen är 25 procent. Momsen ingår alltså inte i beskattningsunderlaget.
Vid beräkningen av om du överstiger årsomsättningsgränsen eller inte, är det beskattningsunderlaget som högst får vara 80 000 kr. Du kan alltså sälja för 100 000 kronor utan att du behöver ta ut moms när du är befriad från moms om momssatsen för de varor eller tjänster som du har sålt är 25 procent.
Om momssatsen är 12 procent kan du sälja för totalt 89 600 kronor och om momssatsen är 6 procent kan du sälja för totalt 84 800 kronor.
Om du redan vid beskattningsårets början vet att årsomsättningen för beskattningsåret kommer att bli större än 80 000 kronor kan du inte få befrielse.
Du kan inte heller få befrielse om du är frivilligt betalningsskyldig för något av följande:
Beskattningsbara personer som inte är etablerade inom Sverige kan inte heller få befrielse.
Befrielsen gäller transaktioner som görs inom landet av en beskattningsbar person. Det innebär att också varor som transporteras från Sverige till ett annat EU-land kan omfattas av befrielsen, eftersom leverans av en vara normalt är gjord i det land där transporten till köparen påbörjas.
Befrielsen gäller inte för inköp av varor och tjänster som du själv måste deklarera utgående moms för genom så kallad omvänd betalningsskyldighet. Någon möjlighet att återfå den ingående momsen finns normalt inte. Det gäller till exempel vid inköp av byggtjänster med omvänd betalningsskyldighet eller vid inköp i Sverige från företag som inte är etablerade här.
Befrielsen gäller heller inte när du importerar varor från länder utanför EU eller när du köper tjänster från andra EU-länder eller länder utanför EU.
Även om du omfattas av momsbefrielse kan du vara betalningsskyldig om du köper in varor från ett annat EU-land om värdet av de inköpta varorna överstiger 90 000 kronor. Är säljaren däremot befriad i det andra EU-landet enligt motsvarande regler där gäller dock befrielsen fullt ut. Om varorna är punktskattepliktiga är du dock alltid skyldig att redovisa och betala den utgående momsen.
Befrielsen gäller inte om du tar ut varor som du köpt in med avdragsrätt ur verksamheten för att använda privat eller för andra ändamål än den egna verksamheten.
Om ditt företag inte redan är momsregistrerat så är du automatiskt befriad om du inte kommer över beloppsgränsen för beskattningsunderlaget om 80 000 kronor under året.
Om du redan är registrerad men vill bli befriad kan du ändra dina uppgifter på verksamt.se.
För att du ska kunna få befrielse får du inte heller ha kommit över beloppsgränsen för beskattningsunderlaget om 80 000 kronor något av de två senaste åren. Befrielsen gäller tidigast från den dag Skatteverket beslutar om befrielse.
Tänk på att du kan bli skyldig att genom jämkning betala tillbaka moms för investeringsvaror som du har fått dra av i den momspliktiga verksamheten när du blir befriad. Du kan läsa mer om jämkning på Rättslig vägledning.
Du kan alltid välja att inte omfattas av reglerna om skattebefrielse även om du inte kommer över beloppsgränsen för beskattningsunderlaget om 80 000 kronor.
Det gör du på blanketten Företagsregistrering, SKV 4620, genom att kryssa i rutan i block F att befrielsen ska upphöra. Ett beslut att moms ska tas ut kan gälla tidigast från hela det föregående beskattningsåret. Tänk på att du inte kan få befrielse igen förrän efter två hela beskattningsår efter det år du har fått ett beslut om att inte vara befriad.
Huvudregeln är att du inte kan göra avdrag för ingående moms om du är befriad. Men i vissa fall kan du få göra avdrag för ingående moms. Du får till exempel dra av den ingående momsen som du haft för att sälja tjänster till andra EU-länder när försäljningen inte anses vara gjord inom landet (det vill säga när köparen ska redovisa momsen i det andra EU-landet).
Befrielsen upphör när beloppsgränsen 80 000 kronor överskrids. Du ska då anmäla dig för att bli registrerad för moms. Den försäljning som medför att den sammanlagda årsomsättningen kommer att bli större än 80 000 kronor ska du redovisa i din första momsdeklaration.
Beloppet beräknas på en period om 12 månader. Om ditt första beskattningsår är kortare eller längre än 12 månader justeras beloppet nedåt eller uppåt.
Beloppet ska beräknas för priset exklusive moms.
Beloppet ska beräknas på
En del momsfria transaktioner i din verksamhet ska också ingå, till exempel
På Rättslig vägledning finns en fullständig lista över vilka transaktioner som ska räknas med i årsomsättningen.
Du ska inte ta med ersättning vid försäljning av anläggningstillgångar.
Med anläggningstillgångar menas det som du använder i din verksamhet, som normalt inte säljs och beräknas ha sådan varaktighet och värde att det skrivs av på flera räkenskapsår.
Exempel på anläggningstillgångar är en skördetröska eller andra maskiner i jordbruksverksamhet, taxibilen i taxiverksamhet och butiksinredningen i detaljhandel.
Ett företag som är befriat från moms på grund av liten årsomsättning ska i vissa fall ändå vara registrerat för moms.
Du ska registrera dig för moms i bland annat följande fall:
Läs mer om registering på Rättslig vägledning.
Om du felaktigt debiterar för moms i dina fakturor trots att du är befriad är du skyldig att betala beloppet till Skatteverket. Denna betalningsskyldighet ändras dock om du utfärdar en ändringsfaktura (kreditnota).
Du ska ange i din faktura att försäljningen är undantagen från moms enligt bestämmelserna om befrielse från mervärdesskatt.
Om du redan är registrerad men vill bli befriad kan du ändra dina uppgifter på verksamt.se.
Använd blanketten SKV 4620 för att ansöka om företagsregistrering, och blanketten SKV 4639 för att ansöka om momsbefrielse.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.