Om du har en momspliktig årsomsättning som är högst 120 000 kronor under ett kalenderår behöver du i de flesta fall inte registrera dig för moms. Däremot kan du ändå välja att registrera dig för moms om du vill, så kallad frivillig momsregistrering.
Från och med den 1 januari 2025 har omsättningsgränsen för att få vara undantagen från momsplikt i Sverige höjts från 80 000 kronor till 120 000 kronor.
Andra förändringar är att du ska räkna ut årsomsättningen utifrån kalenderår (januari till december) istället för beskattningsår samt att du ska utgå från faktisk årsomsättning istället för beräknad årsomsättning. För enskilda näringsidkare är beskattningsåret lika med kalenderåret. För juridiska personer (aktiebolag, handelsbolag med flera) är beskattningsåret lika med räkenskapsåret.
Syftet med en omsättningsgräns är att förenkla administrationen för små företag som då inte behöver redovisa moms på sin försäljning och sina inköp.
Webbseminarier om moms
Webbseminarier för dig som vill veta hur momsen fungerar vid handel i Sverige.
Det är kostnadsfritt och du har möjlighet att ställa frågor och få svar i en chatt.
För att du ska få använda dig av undantaget från momsplikt behöver följande förutsättningar vara uppfyllda:
Ett aktiebolag eller annan juridisk person har sitt säte på den ort där företagets ledning sammanträder och fattar väsentliga beslut. Platsen framgår av företagets bolagsordning eller stadgar.
Om det är en enskild näringsverksamhet är sätet den plats där personen bor.
Om du redan vid årets början vet att den momspliktiga årsomsättningen för kalenderåret kommer att bli högre än 120 000 kronor kan du inte bli undantagen från momsplikt. Då ska du vara registrerad för moms.
Du måste också vara registrerad för moms om du är frivilligt betalningsskyldig för något av följande:
Ett företag som är undantaget från momsplikt på grund av liten årsomsättning ska i vissa fall ändå vara registrerat för moms.
Du ska registrera dig för moms i bland annat följande fall:
Vem ska registreras? (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Har du en försäljning som är 120 000 kronor eller lägre kan du frivilligt välja att registrera dig för moms. Det enklaste sättet att registrera sig för moms är att använda vår e-tjänst på verksamt.se.
Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten kan du fylla i och skicka in blanketten Företagsregistrering.
I mars 2025 skickar du in en ansökan om att bli registrerad för moms. Du vill bli registrerad med ett tidigare datum. Det tidigaste datum du kan välja att bli registrerad från är 1 januari 2024.
När du har fått ett beslut om att vara frivilligt registrerad för moms, trots att din årsomsättning är högst 120 000 kr, kan du inte bli undantagen från momsplikt igen förrän tidigast från ingången av det tredje kalenderåret efter det kalenderår då Skatteverket fattade beslutet om registrering (fördröjningsregeln).
Du har startat ett företag och beräknar att ha en årsomsättning på 95 000 kronor. Du har frivilligt valt att registrera dig för moms. Skatteverket har fattat ett beslut om att registrera dig för moms från den 21 mars 2025. Du kan nu tidigast bli undantagen momsplikt från den 1 januari 2028.
Om ditt företag inte redan är momsregistrerat så är du automatiskt undantagen från momsplikt om din årsomsättning är högst 120 000 kronor. Det innebär att du inte behöver registrera dig för moms. Undantaget gäller från den tidpunkt då din verksamhet startar.
Du kan ansöka om att vara undantagen från momsplikt även om du redan är momsregistrerad. Det gäller under förutsättning att din årsomsättning under de två föregående kalenderåren inte överstigit 120 000 kronor. Din årsomsättning för innevarande kalenderår får inte heller överstiga 120 000 kronor.
Du har sedan den 1 januari 2023 varit registrerad för moms och har under kalenderåren 2023 och 2024 haft en årsomsättning på 90 000 kronor.
Trots att din årsomsättning tidigare kalenderår överstiger den årsomsättningsgräns som gällt före den 1 januari 2025, kan du bli undantagen från momsplikt från och med 1 januari 2025.
Om du redan är registrerad men vill bli undantagen från momsplikt kan du ändra dina uppgifter i vår e-tjänst på verksamt.se. Undantaget gäller tidigast från den dag Skatteverket fattar beslut.
Årsomsättningen är det totala värdet av din försäljning av varor och tjänster inom landet under ett kalenderår (januari till december). I beräkningen av årsomsättningen ska du inte räkna med någon moms.
Vid beräkningen om du överstiger omsättningsgränsen eller inte, är det beskattningsunderlaget som får vara högst 120 000 kronor. Med beskattningsunderlag menas det belopp som du beräknar momsen på. Om du säljer en vara för 100 kronor inklusive moms, är beskattningsunderlaget 80 kronor om momssatsen är 25 procent. Momsen ingår alltså inte i beskattningsunderlaget.
Du kan alltså sälja för 150 000 kronor utan att ta ut moms när du är undantagen från momsplikt och momssatsen för de varor och tjänster du sålt är 25 procent, 120 000 × 1,25 = 150 000. Om momssatsen är 12 procent kan du sälja för totalt 134 400 kronor och om momssatsen är 6 procent kan du sälja för totalt 127 200 kronor.
Beloppet ska beräknas på
En del momsfria transaktioner i din verksamhet ska också ingå, till exempel
På Rättslig vägledning finns en fullständig lista över vilka transaktioner som ska räknas med i årsomsättningen.
Du ska inte ta med ersättning vid försäljning av anläggningstillgångar.
Med anläggningstillgångar menas det som du använder i din verksamhet, som normalt inte säljs och beräknas ha sådan varaktighet och värde att det skrivs av på flera räkenskapsår.
Exempel på anläggningstillgångar är en skördetröska eller andra maskiner i jordbruksverksamhet, taxibilen i taxiverksamhet och butiksinredningen i detaljhandel.
Huvudregeln är att du inte kan göra avdrag för ingående moms om du är undantagen från momsplikt. Men i vissa fall kan du få göra avdrag för ingående moms. Du får till exempel dra av den ingående momsen som du haft för att sälja tjänster till andra EU-länder när försäljningen inte anses vara gjord inom landet (det vill säga när köparen ska redovisa momsen i det andra EU-landet).
Om du tidigare har varit registrerad för moms och sedan övergår till att vara undantagen från momsplikt gäller särskilda regler. Det innebär att du kan behöva betala tillbaka moms du tidigare dragit av för investeringsvaror, till exempel maskiner av högre värde.
Du ska inte ta ut någon moms på dina försäljningar om du är undantagen från momsplikt. På fakturan måste du skriva att försäljningen är undantagen från momsplikt. Du har även möjlighet att utfärda en förenklad faktura även när du säljer till ett annat företag.
Om du felaktigt tagit ut moms på dina fakturor trots att du är undantagen från momsplikt är du skyldig att betala beloppet till Skatteverket. För att rätta till ditt misstag kan du skicka en ändringsfaktura (kreditfaktura) till din kund.
Undantaget från momsplikt upphör när du överskrider beloppsgränsen 120 000 kronor. Du ska då anmäla dig för att bli registrerad för moms. Den försäljning som medför att den sammanlagda årsomsättningen kommer att bli större än 120 000 kronor ska du redovisa i din första momsdeklaration.
Du som säljer varor eller tjänster till ett annat EU-land kan i vissa fall anmäla att bli undantagen momsplikt i det andra EU-landet.
För att kunna sälja varor och tjänster till andra EU-länder utan moms måste du bland annat
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.