På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Du flyttar själv och ska erbjuda och utföra tjänster

Om du är anställd eller bedriver eget företag i utlandet och tänker utföra en tjänst till en mottagare i Sverige behöver du kunna visa det med ett intyg. Som medborgare i ett EU- eller EES-land har du rätt att vistas i Sverige i tre månader. För att kunna bli folkbokförd behöver du flytta till och ha för avsikt att bo i Sverige i minst ett år. Dessutom ska du visa upp handlingar som styrker att du har uppehållsrätt eller uppehållstillstånd i minst ett år. När Skatteverket har folkbokfört dig får du ditt personnummer.

För att bli folkbokförd måste du anmäla att du flyttar till Sverige. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor.

» Hitta ditt närmaste servicekontor

Att ta med till servicekontoret

Du behöver ta med följande handlingar när du besöker vårt servicekontor:

Pass eller nationellt id-kort.

Handlingar som styrker ditt civilstånd, till exempel ett vigselbevis. Som ogift behöver du inte styrka ditt civilstånd.

Det finns följande civilstånd:

  • ogift (innebär att du aldrig har varit gift eller haft en registrerad partner)
  • gift eller registrerad partner
  • änka, änkling eller efterlevande partner
  • skild eller skild partner.

Födelsebevis, om du har barn.

Ett intyg där du beskriver vilken tjänst du erbjuder.

Om du är anställd eller bedriver eget företag i utlandet och tänker utföra en tjänst till en mottagare i Sverige behöver du kunna visa det med ett intyg. Intyget ska beskriva samtliga tre saker:

  • Vilken tjänst du erbjuder.
  • Var tjänsten utförs.
  • Under hur lång tid du kommer att erbjuda tjänsten.

Intyget ska vara undertecknat av den som tar emot tjänsten i Sverige.

Ta med handlingar i original

Tänk på att du behöver ha med dig alla handlingar i original som styrker ditt civilstånd eller relation. Du kan även ta med en vidimerad kopia.

Vidimera betyder att någon har intygat att kopian stämmer överens med handlingen i original. Personen ska skriva under kopian, skriva ett namnförtydligande och ange sitt telefonnummer.

Barn under 18 år

När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare skriva under anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren saknar möjlighet att närvara vid servicekontoret behöver vårdnadshavaren lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige. Barn som har fyllt 16 år kan göra och själv skriva under en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.

Om du saknar uppehållsrätt

Om du saknar uppehållsrätt måste du ha uppehållstillstånd i Sverige som är giltigt i minst ett år för att kunna bli folkbokförd i Sverige.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Att vara folkbokförd

Att vara folkbokförd i Sverige innebär att du får ett svenskt personnummer. Det innebär också att Skatteverket registrerar följande information om dig:

  • Vilken fastighet och adress du är bosatt på.
  • Var du är född och vilket medborgarskap du har.
  • Ditt civilstånd och din eventuella relation till make eller maka, barn och förälder.


Inkomster från ett annat land

Tänk på att när du flyttar till Sverige och blir folkbokförd kan du samtidigt bli skyldig att betala skatt i Sverige för dina inkomster från ett annat land. Kontakta Skatteverket om du har sådana inkomster.

» Skattskyldighet

Skatteverket

Till toppen