Du som har flyttat till Sverige och planerar att bo här i minst ett år ska i de flesta fall vara folkbokförd i här. Som medborgare i ett land utanför EU/EES eller som statslös behöver du visa ett giltigt uppehållstillståndskort när du anmäler flytt till Sverige.
Det är Skatteverket som beslutar om du uppfyller förutsättningarna för att bli folkbokförd. Att vara folkbokförd innebär att du är registrerad som bosatt i Sverige. Personuppgifter som vi registrerar är till exempel din adress, födelsetid, namn och civilstånd. När du blir folkbokförd i Sverige första gången får du även ett personnummer.
Om du inte har uppehållstillstånd, men är familjemedlem till en medborgare i ett EU/EES-land som har uppehållsrätt i Sverige så kan du läsa om vad som gäller för dig här på webbplatsen.
Använd tjänsten Flytta till Sverige för att lämna in din anmälan. Tjänsten finns på engelska, arabiska och svenska. Du kan också få hjälp med att använda tjänsten på ett servicekontor.
Du och dina familjemedlemmar som flyttar med dig måste personligen besöka ett servicekontor för identitetskontroll när ni har flyttat till Sverige.
Du ska boka tid för identitetskontroll på utvalda servicekontor. Då kan du också lämna in din anmälan om du inte redan har skickat in den digitalt.
Tillsammans med din anmälan behöver du
När du besöker ett servicekontor kommer vi att kontrollera din identitet. Därför ska du på begäran överlämna ditt pass, resedokument eller annan identitetshandling för identitetskontroll.
På identitetskontrollen kommer servicehandläggaren att kontrollera och i vissa fall ta kopior av handlingarna. Du får tillbaka din identitetshandling efter kontrollen.
Du ska visa att du har ett giltigt uppehållstillståndskort från Migrationsverket. På begäran ska du överlämna uppehållstillståndskortet till servicehandläggaren som kontrollerar och i vissa fall tar kopior av handlingarna. Du får tillbaka uppehållstillståndskortet efter kontrollen.
Om du saknar uppehållstillstånd kan du kontakta Migrationsverket för att få mer information om hur du ansöker om svenskt uppehållstillstånd.
Om du har ett uppehållstillstånd från ett annat EU- eller EES-land behöver du ansöka om ett svenskt uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
Berätta vad din avsikt är med din vistelse i Sverige. Du kan till exempelvis visa
Du kan även lämna annan information som visar att du ska vara bosatt i Sverige i minst ett år.
Du ska uppge
Se till att ditt namn finns på dörren eller postboxen i entrén. Det gäller oavsett hur du bor. Om du anger c/o (care of) kommer detta inte att registreras hos Skatteverket.
Bor du på exempelvis ett hotell eller vandrarhem ska du uppge den adressen i din anmälan. Om du flyttar till ett annat boende innan du har blivit registrerad i folkbokföringen och har fått ditt personnummer, ska du anmäla din nya adress och från vilket datum du bor där. Det gör du genom att kontakta Skatteupplysningen eller besöka ett servicekontor.
När du flyttar själv eller när din familj flyttar till Sverige vid en senare tidpunkt, behöver Skatteverket registrera ditt civilstånd i folkbokföringen.
Om du inte har dessa handlingar kan det vara relevant för Skatteverket att se ditt beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket, eller annan dokumentation som kan visa ditt civilstånd.
Information om vad som gäller när din familjemedlem flyttar vid en senare tidpunkt finns här på webbplatsen.
När du flyttar till Sverige samtidigt som din familj behöver Skatteverket registrera dina familjerelationer i vissa fall.
När du flyttar med en person som du är gift med eller registrerad som partner med ska ni visa underlag på det. Det kan exempelvis vara vigselbevis, utdrag ur civilregistret eller familjebok.
Om du inte har dessa dokument kan det vara relevant för Skatteverket att se ditt beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket, eller annan dokumentation som kan visa ditt civilstånd.
När du har barn under 18 år som flyttar med dig ska du visa vilka som är föräldrar och vårdnadshavare till barnet.
Du kan visa underlag som exempelvis födelsebevis, utdrag ur civilregistret eller familjebok. Om det finns en vårdnadsdom eller ett vårdnadsavgörande ska du visa det också. Om du inte har dessa dokument kan det vara relevant för Skatteverket att se ditt och barnets beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket, eller annan dokumentation som kan visa er relation.
För ett barn under 18 år ska en anmälan om flytt till Sverige göras gemensamt av barnets vårdnadshavare. Om någon av vårdnadshavarna inte kan närvara på servicekontoret behöver en vårdnadshavare ha rätt att företräda barnet. Det kan du som vårdnadshavare göra med exempelvis ett skriftligt medgivande från den andra vårdnadshavaren. Barn som har fyllt 16 år har rätt att själva göra en anmälan om flytt till Sverige.
Om Skatteverket behöver få mer information från dig så skickar vi oftast ut ett brev, men vi kan även kontakta dig via mejl och telefon.
Det är viktigt att ditt namn finns där posten levereras exempelvis på din brevlåda. Om Skatteverket inte kan nå dig, kan din anmälan om flytt till Sverige inte handläggas. Det kan innebära att du inte blir folkbokförd och inte får ett personnummer.
Du kan ansöka om ett id-kort när du folkbokförts och fått ett personnummer.