På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Du är medborgare från ett land utanför EU eller EES eller statslös

Du som har flyttat till Sverige från ett land utanför EU- eller EES-området eller  är statslös, och planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här.

För samhället är det viktigt att folkbokföringen stämmer med verkligheten, eftersom den ligger till grund för planeringen av till exempel bostäder, skolor, vård och omsorg. Du ska därför vara folkbokförd på den adress där du bor. Anmäl din nya adress till Skatteverket om du flyttar.

I den här filmen har vi samlat viktig information till dig som ska flytta till Sverige. (2:32 min)

Villkor för att kunna bli folkbokförd

Det finns två villkor för att du ska kunna bli folkbokförd i Sverige:

 1. Du måste ha ett uppehållstillstånd i Sverige.
 2. Det ska vara sannolikt att du ska bo i Sverige under minst ett år.

Om ditt uppehållstillstånd gäller kortare tid än ett år, måste det finnas andra omständigheter som gör det sannolikt att du kommer att vara i Sverige i minst ett år. Omständigheter som kan ha betydelse för om du ska folkbokföras eller inte är till exempel:

 • hur länge du tänker stanna i Sverige
 • hur länge ditt uppehållstillstånd är giltigt
 • om du arbetar eller studerar, och i så fall hur länge
 • om du har fått uppehållstillstånd på anknytning till någon familjemedlem
 • om denna familjemedlem arbetar eller studerar, och i så fall hur länge.

Du som har uppehållstillstånd

För att bli folkbokförd måste du anmäla att du vill flytta till Sverige. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. När Skatteverket har folkbokfört dig och din familj får ni ett brev hemskickat med era personnummer.

Du som har uppehållstillstånd från ett annat EU- eller EES-land

Om du redan har ett uppehållstillstånd från ett annat EU- eller EES-land behöver du ansöka om ett svenskt uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Du som inte har uppehållstillstånd

Om du saknar uppehållstillstånd kan du kontakta Migrationsverket för att få mer information om hur du ansöker om svenskt uppehållstillstånd.

Att ta med till servicekontoret

Du som flyttar till Sverige behöver ta med dig följande handlingar när du besöker vårt servicekontor:

Pass.

Svenskt uppehållstillståndskort.

Handlingar som styrker ditt civilstånd, till exempel ett vigselbevis eller shenasnameh som är en typ av familjebok. Som ogift behöver du inte styrka ditt civilstånd.

Det finns följande civilstånd:

 • ogift (innebär att du aldrig varit gift eller haft en registrerad partner)
 • gift eller registrerad partner
 • änka, änkling eller efterlevande partner
 • skild eller skild partner.

Födelsebevis, om du har barn.

Uppgifter om var du bor. Ta med dig ett papper där det står:

 • Bostadsadress.
 • Lägenhetsnummer, om du bor i lägenhet.
 • Om du bor hos någon annan, ta med uppgifter om personens namn. Glöm inte att sätta upp ditt namn på dörren/brevlådan, så att din post kommer rätt.
 • Om du bor i hyresrätt, ta gärna med dig ditt hyreskontrakt.

Barn under 18 år

När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare tillsammans göra en anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver vårdnadshavaren lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige. Barn som har fyllt 16 år kan göra en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.

Ta med handlingar i original

Tänk på att du behöver ha med dig alla handlingar som styrker ditt civilstånd eller relation i original.

Om du har ditt pass eller andra handlingar kvar hos Migrationsverket måste du be om att få tillbaka handlingarna, eller ta med en vidimerad kopia.

Vidimera betyder att någon har intygat att kopian stämmer överens med handlingen i original. Personen ska skriva under kopian, skriva ett namnförtydligande och ange sitt telefonnummer. Migrationsverket kan hjälpa dig att vidimera kopian.

Om du har ett tillståndsmärke i ditt pass

Tillståndsmärket som har suttit i passet som bevis på ditt uppehållstillstånd i Sverige slutade att gälla den 20 maj 2015. Du som har ett tillståndsmärke i ditt pass ska därför boka tid hos Migrationsverket för att byta ut märket mot ett uppehållstillståndskort.

Från den 20 maj 2015 kan du inte längre resa in och ut ur Schengenområdet utan ett uppehållstillståndskort.

» Mer om uppehållstillståndskort på Migrationsverkets webbplatslänk till annan webbplats

När du är folkbokförd

Om du har en godkänd id-handling eller ett giltigt uppehållstillstånd i Sverige, kan du ansöka om id-kort. En godkänd id-handling är till exempel ett pass.

Ansök om id-kort (identitetskort)

Du ansöker om id-kort på ett av Skatteverkets kontor som utfärdar id-kort. Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling inom Sverige. Id-kortet använder du för att styrka din ålder och för att legitimera dig på exempelvis apotek, på banken eller i butiker. Att ha ett id-kort gör det lättare för dig att ta del av det svenska samhället.

Läs igenom villkoren för hur du ansöker om id-kort innan du besöker ett kontor som utfärdar id-kort:

Skatteverket

Till toppen