På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Du tillhör samma familj som en svensk medborgare

Du kan ha uppehållsrätt om du följer med eller flyttar till en familjemedlem som är svensk medborgare.

För att bli folkbokförd måste du anmäla att du vill flytta till Sverige. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn.

Är du medborgare från ett EU- eller EES-land?

Om du är medborgare från ett EU- eller EES-land har du möjlighet att visa att du har egen uppehållsrätt.

Att ta med till servicekontoret

Du som flyttar till Sverige behöver ta med dig följande handlingar när du besöker vårt servicekontor:

Pass eller nationellt id-kort (körkort räknas inte som nationellt id-kort).

Handlingar som visar att ni tillhör samma familj.

Handlingar som styrker att din familjemedlem har varit bosatt i ett annat EU- eller EES-land.

Handlingar som styrker att din familjemedlem har haft uppehållsrätt i ett annat EU- eller EES-land, till exempel ett anställningsbevis, studieintyg eller registreringsbevis för ett eget företag.

Ta med handlingar i original

Du behöver ha med dig alla handlingar som styrker ditt civilstånd eller din relation i original.

Du kan även ta med en vidimerad kopia. Vidimera betyder att någon har intygat att kopian stämmer överens med handlingen i original. Personen ska skriva under kopian, skriva ett namnförtydligande och skriva sitt telefonnummer.

Rätten till fri rörlighet

För att du ska kunna bli folkbokförd i Sverige måste du kunna visa att din svenska familjemedlem har återvänt till Sverige efter att han eller hon har använt sin rätt till fri rörlighet inom EU eller EES.

Du ska ha följt med eller anslutit dig till din svenska familjemedlem när han eller hon har använt sin rätt till fri rörlighet. Du behöver därför kunna visa att han eller hon har flyttat till ett annat EU- eller EES-land och har haft uppehållsrätt där, exempelvis genom att ha arbetat eller studerat.

Visa att ni tillhör samma familj

Du som flyttar med eller flyttar till en familjemedlem måste kunna visa att ni är familjemedlemmar. Du kan till exempel visa upp ett vigsel- eller ett födelsebevis eller ett intyg som styrker att ni bott tillsammans innan flytten till Sverige.

Här får du några exempel på vilka handlingar du ska ha med dig när du besöker servicekontoret.

Välj det exempel som passar in på dig och din relation.

Make, maka, registrerad partner eller barn under 21 år

Om ni är gifta, registrerad partner eller om den som flyttar med är ett barn under 21 kan ni ta med er något av följande alternativ:

  • vigselbevis
  • födelsebevis
  • familjebok
  • registerutdrag från ett annat lands folkbokföring (civilregister) där er relation finns registrerad.

Sambo

Om ni är sambo behöver ni visa att ni lever i ett stadigvarande äktenskapsliknande förhållande och har ett gemensamt hushåll. För att visa att ni har bott och bor tillsammans kan ni ta med er:

  • Registerutdrag från ett annat lands folkbokföring (civilregister) där er relation finns registrerad.
  • Köpekontrakt på en gemensam bostad.
  • Hyreskontrakt eller försäkringsbrev för gemensam bostad där ni båda står med.

En annan familjemedlem

Om den som flyttar med är ett barn över 21 år eller om ni har en annan familjerelation måste ni ta med er följande handlingar:

  • Ett intyg som styrker att personen redan före flytten till Sverige var beroende av dig för sin försörjning.
  • Ett intyg från en behörig myndighet som styrker att ni har bott i samma hushåll innan du flyttade till Sverige.
  • Ett intyg som styrker att personen har en allvarlig sjukdom som kräver att du personligen tar hand om din familjemedlem.

Exempel

Hanna som är svensk medborgare flyttade till Frankrike för att studera. Under sin studietid träffade hon fransmannen Pierre. Paret bodde tillsammans i Frankrike under hela Hannas studietid. När Hanna blev klar med studierna flyttade de till Sverige. Nu vill Pierre folkbokföra sig i Sverige och få ett personnummer.

Pierre går till Skatteverkets servicekontor för att göra en anmälan. Han har med sig sitt eget pass, ett hyreskontrakt som visar att de bodde tillsammans i Frankrike och ett studieintyg som visar att Hanna har studerat i Frankrike.

Uppehållstillstånd

För att du ska kunna bli folkbokförd i Sverige måste du kunna visa att ni är familjemedlemmar eller att din familjemedlem har använt sin rätt till fri rörlighet inom EU eller EES. Annars måste du visa att du själv har uppehållsrätt eller uppehållstillstånd som är giltigt i Sverige i minst ett år.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Barn under 18 år

När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare skriva under anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren saknar möjlighet att närvara vid servicekontoret behöver vårdnadshavaren lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige.

Barn som har fyllt 16 år kan själva göra och skriva under en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.

Om du har inkomster från ett annat land

Tänk på att när du flyttar till Sverige och blir folkbokförd kan du samtidigt bli skyldig att betala skatt i Sverige för dina inkomster från ett annat land. Kontakta Skatteverket om du har sådana inkomster.

Skatteverket

Till toppen