På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Underskott på skattekontot

Den första helgen varje månad gör Skatteverket en avstämning av ditt skattekonto. Om det uppstått ett underskott kan du få en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav.

Ett underskott på skattekontot kan ha många orsaker, till exempel inkomstbortfall på grund av arbetslöshet, oförutsedda utgifter eller att du glömt bort att betala din kvarskatt. När det blir underskott på skattekontot börjar en kostnadsränta att beräknas.

Betala när du får en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav

Det är viktigt att du betalar det belopp som behövs när du har fått en uppmaning eller ett krav från Skatteverket. Skulden kan i vissa fall lämnas över till Kronofogden för indrivning.

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ditt skattekonto är 100 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 2000 kronor eller mer. Om du har fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 2000 kronor eller mer vid nästa avstämning, överlämnas skulden till Kronofogden för indrivning.

Olika beloppsgränser för privatpersoner och företag

Den här informationen vänder sig till dig som är privatperson, dig som betalar SA-skatt (särskild A-skatt) eller dig som är delägare i ett handelsbolag. För företag (även dig som har enskild firma) gäller andra beloppsgränser.

Kostnadsränta

Kostnadsräntan räknas dag för dag på det aktuella saldot från och med dagen efter det att underskottet har uppstått på kontot. Kostnadsräntan registreras på skattekontot en gång i månaden.

Skatteverket

Till toppen