Som arbetsgivare kan du få avdrag från arbetsgivaravgifterna om du har anställda som arbetar med forskning och utveckling. De ska arbeta systematiskt och kvalificerat i kommersiellt syfte.
Det är socialavgiftslagens definition av forskning och utveckling som gäller. Den definitionen är generellt snävare än vad näringslivet ofta betecknar som forskning och utveckling.
För att få forskningsavdrag krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda vad gäller dina anställdas ålder, arbetstid och själva arbetet med forskning och utveckling.
Det är du som arbetsgivare som för varje redovisningsperiod ska visa att du uppfyller kraven för forskningsavdrag.
Det går inte att generellt ange vilka specifika dokument som du ska upprätta eller lämna till oss för att kunna få forskningsavdrag, men viss vägledning ges under rubriken ”Underlag för avdrag”.
Med forskning menar vi här systematiskt och kvalificerat arbete med att i kommersiellt syfte ta fram kunskap som inte är känd sen tidigare.
Med utveckling menar vi systematiskt och kvalificerat arbete med att i kommersiellt syfte använda resultatet av forskningen för att utveckla nya varor, tjänster eller produktionsprocesser eller att väsentligt förbättra redan existerande sådana. Att väsentligt förbättra en produkt innebär att den genomgår en förändring som leder till en väsentlig förbättring av exempelvis kvalitet, användning, utformning, tillverkning och tillhandahållande.
Forskningsresultat ska vara en avgörande förutsättning för utvecklingsarbetet. Kravet på att utvecklingsarbetet ska utgå från forskningsresultatet är till för att skilja det från vanligt arbete med att löpande utveckla en produkt som redan finns.
Du kan inte göra forskningsavdrag om du deltar i ett forsknings- eller utvecklingsprojekt som bedrivs i offentlig regi och som betalas med offentliga medel.
Att arbetet ska vara systematiskt betyder att det ska följa en metod eller plan.
Från och med den 1 juli 2021 ska en person som arbetar med forskning eller utveckling enbart arbeta med detta på minst 50 procent. Den faktiska arbetstiden under en kalendermånad måste också vara minst 15 timmar. Att arbetet ska vara kvalificerat betyder att den anställda ska arbeta direkt med forskning eller utveckling. Du får inte göra avdrag på ersättningar som betalas ut till anställda som arbetar med ledning och styrning eller exempelvis stöd, service, underhåll, kvalitetssäkring eller marknadsföring.
Om du vill ansöka om forskningsavdrag för en period innan den 1 juli 2021, ska en person som arbetar med forskning eller utveckling enbart ha arbetat med detta på minst 75 procent. Den faktiska arbetstiden under en kalendermånad måste också ha varit minst 15 timmar.
Du ska för varje redovisningsperiod kunna visa att du uppfyller kraven för forskningsavdrag. För det första ska du kunna visa att forskning och utveckling föreligger genom att
Du måste också kunna visa att varje enskild arbetstagare har arbetat med
Det underlag som krävs kan skilja sig åt beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. Du måste själv ta fram den dokumentation som visar att ditt företag uppfyller kriterierna. Eftersom förhållandena varierar mellan olika branscher och olika företags förutsättningar, går det inte att generellt ange vilka specifika dokument som du ska upprätta eller lämna till oss. Dokument som kan ligga till grund för Skatteverkets prövning kan exempelvis vara
Om du hänvisar till forskningsrapporter eller liknande är det viktigt att du i beskrivande ordalag förklarar hur det egna arbetet bedrivs och kopplingen till forskningen.
Om du har ett sekretessavtal med din uppdragsgivare kan det hindra dig från att skicka in vissa underlag till Skatteverket. Då riskerar ditt företag att gå miste om sitt forskningsavdrag. Om du ändå vill ansöka om avdrag kan du välja att avgränsa och anonymisera delar av underlaget som du skickar till oss. Du bör dock veta att arbetsmaterial inte kan begäras ut av annan part.
Arbetsgivaravgifterna (31,42 procent) består både av ett antal egentliga arbetsgivaravgifter (19,80 procent) och allmän löneavgift (11,62 procent). Du beräknar avdraget med 20 procent av ersättningen (avgiftsunderlaget). Avdraget får inte medföra att avgifterna understiger ålderspensionsavgiften (10,21 procent).
Det högsta avdraget från summan av de egentliga arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för samtliga personer som arbetar med forskning eller utveckling hos den utbetalaren är 3 000 000 kronor per månad.
Arbetsgivaravgifterna (31,42 procent) består både av ett antal egentliga arbetsgivaravgifter (19,80 procent) och allmän löneavgift (11,62 procent). Du beräknar avdraget med 10 procent från de egentliga arbetsgivaravgifterna och med 9,59 procent från allmän löneavgift. Avdraget får inte medföra att avgifterna understiger ålderspensionsavgiften (10,21 procent) och därför blir avdraget 9,59 procent från allmän löneavgift.
Det högsta avdraget från de egentliga arbetsgivaravgifterna för samtliga personer som arbetar med forskning eller utveckling hos den utbetalaren är 1 500 000 kronor per månad.
Det högsta avdraget från de egentliga arbetsgivaravgifterna för samtliga personer som arbetar med forskning eller utveckling hos den utbetalaren är 600 000 kronor per månad.
Från och med den 1 april 2020 är forskningsavdraget förstärkt genom att du kan få sänkning av både arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift.
Avdraget beräknar du fram till och med den 31 mars 2020 till 10 procent av underlaget för alla dina anställda som arbetar med forskning eller utveckling där du ska betala full arbetsgivaravgift.
Gör så här om du omfattas av reglerna om forskningsavdrag:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.