Här kan du läsa hur du fyller i arbetsgivardeklaration på individnivå i e-tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration som du hittar på Mina sidor.
Arbetsgivardeklaration på individnivå lämnar du på Mina sidor i e-tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration.
Du som inte har något att deklarera för en redovisningsperiod ska ändå lämna en arbetsgivardeklaration, så länge du är registrerad som arbetsgivare. För månader du inte har något att redovisa finns knappen "Deklarera noll" i e-tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration. Välj aktuell redovisningsperiod så hittar du knappen i högerspalten.
Från och med redovisningsperioden januari 2025 ska du som arbetsgivare lämna uppgifter om anställdas frånvaro som kan ge rätt till tillfällig föräldrapenning eller föräldrapenning. I e-tjänsten lämnar du frånvarouppgifter i ett särskilt avsnitt på individnivå i samband med att du lämnar arbetsgivardeklarationen. Skatteverket tar emot frånvarouppgifterna och skickar dem direkt till Försäkringskassan som kontrollerar föräldrapenningförmåner.
Från och med 1 januari 2025 utvidgas reglerna om växa-stöd till att som mest omfatta två anställningar som påbörjats efter 30 april 2024. Med stödet betalar du som är ett växa-företag bara ålderspensionsavgift (10,21 procent) på ersättning upp till 35 000 kronor per kalendermånad genom att kryssa i ruta 063.
Du som har anställt din första anställda före 1 maj 2024, kan inte ta del av de nya utvidgade reglerna om växa-stöd för den personen. Du kan fortsätta få växa-stöd på ersättning upp till 25 000 kronor under anställningens första 24 kalendermånader enligt de gamla reglerna. Du ska då kryssa i ruta 062.
Under fliken betalningsmottagare redovisar du uppgifter per person i arbetsgivardeklarationen, så kallade individuppgifter.
När du lägger till en betalningsmottagare kan du välja en mall med förvalda rutor, till exempel Ersättning som är underlag för arbetsgivaravgifter, eller visa alla rutor.
Samma sak gäller om du kopierar en betalningsmottagare från en tidigare period. Du kommer då bara att se de rutor som du fyllde i den perioden, men du kan alltid välja alternativet visa alla rutor.
Du lägger till en betalningsmottagare genom att klicka på Lägg till betalningsmottagare. Du kan lägga till betalningsmottagare via någon av följande tre val:
Här fyller du i betalningsmottagarens rätta och fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna på individnivå ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Betalningsmottagaren tillgodoräknas också avdragen skatt utifrån det som har redovisats på individuppgifterna. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt.
Om en person med samordningsnummer får ett personnummer eller om en person byter personnummer under redovisningsperioden ska redovisning ske enbart på det nya numret oavsett när under perioden det nya personnumret tilldelats. Man behöver inte gå tillbaka och ändra identitet på redan inskickade uppgifter.
Om en anställd har en utländsk adress i bosättningslandet ska du också fylla i uppgifter om den utländska adressen och den anställdas namn.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en individuppgift per betalningsmottagare.
Det får inte finnas flera individuppgifter med samma specifikationsnummer för en och samma betalningsmottagare, redovisningsperiod och arbetsgivare. Däremot kan du lämna flera uppgifter för samma betalningsmottagare men då måste de ha olika specifikationsnummer.
Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Du ska fylla i arbetsställenummer om du bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe. Numret består av en till högst fem siffror och framgår av förteckningen du fått av Statistikmyndigheten (SCB). Uppgiften hämtas in för Statistikmyndighetens räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta Statistikmyndigheten, SCB.
Här sätter du ett kryss i rutan om du uppfyller reglerna för växa-stöd. Det är viktigt att du kontrollerar att företaget har rätt till växa-stöd då det finns kriterier som både företaget och anställningen måste uppfylla.
Du som har anställt din första anställda före 1 maj 2024, kan inte ta del av de nya utvidgade reglerna om växa-stöd för den personen. Du kan fortsätta få växa-stöd på ersättning upp till 25 000 kronor under anställningens första 24 kalendermånader enligt de gamla reglerna.
Du som fått stöd av mindre betydelse ska även fylla i ruta 462 - Mottagna stöd av mindre betydelse.
Här sätter du ett kryss i rutan om du uppfyller reglerna för växa-stöd. Det är viktigt att du kontrollerar att företaget har rätt till växa-stöd då det finns kriterier som både företaget och anställningen måste uppfylla.
Från och med 1 januari 2025 utvidgas reglerna om växa-stöd till att som mest omfatta två anställningar som påbörjats efter 30 april 2024. Med stödet betalar du som är ett växa-företag bara ålderspensionsavgift (10,21 procent) på ersättning upp till 35 000 kronor per månad som längst i 24 kalendermånader i följd.
Du som fått stöd av mindre betydelse ska även fylla i ruta 462 - Mottagna stöd av mindre betydelse.
Här sätter du som är en utländsk arbetsgivare ett kryss om ersättningen till betalningsmottagaren inte belastar ditt fasta driftställe i Sverige.
Känner du inte till betalningsmottagarens fullständiga person¬-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret.
Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annan Identitet. Du kombinerar rutorna med antingen 218 – Gatuadress, 219 – postnummer, och 220 – postort eller 230 – Fri adress och 221 – Landskod postort. Du ska även fylla i ruta 077 – Födelseort, ruta 078 – Landskod födelseort och ruta 081 – landskod medborgarskap.
Om du lämnar arbetsgivardeklaration på blankett fyller du i födelsetid eller annan identitet i ruta 215 och rutorna för namn, adress, födelseort och medborgarskap.
Om din anställda är begränsat skattskyldig i Sverige ska du också fylla i din anställdas TIN (Tax Identification Number) i ruta 252.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på betalningsmottagaren.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Så länge det saknas personnummer eller samordningsnummer ska du ange samma födelsetid på alla individuppgifter du lämnar för den personen. När person- eller samordningsnummer tilldelats ska du använda det numret och då fylla i ruta 215 – Person-, samordnings- eller organisationsnummer. Du behöver inte rätta identitet på redan inskickade individuppgifter.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav förutom att ett sådant nummer som mest får innehålla 50 tecken. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Är betalningsmottagaren en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva betalningsmottagarens organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Här ska du fylla i betalningsmottagarens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i betalningsmottagarens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har betalningsmottagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Denna ruta används vid behov av mer utrymme, till exempel för en c/o-adress.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har betalningsmottagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har betalningsmottagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har betalningsmottagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
I de fall betalningsmottagaren är en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Du som arbetsgivare ska från och med redovisningsperiod januari 2023 lämna uppgift om arbetsplatsens adress i ruta 245 och arbetsplatsens ort i ruta 246 om den anställda bara haft ett tjänsteställe under redovisningsperioden.
Här ska du fylla i gatuadressen till den arbetsplats där betalningsmottagaren haft sitt tjänsteställe under redovisningsperioden. Finns ingen gatuadress fyller du i annan lägesangivelse. Om betalningsmottagaren haft flera tjänsteställen hos er under redovisningsperioden ska du lämna fältet tomt.
Här ska du fylla i namnet på arbetsplatsens ort, det vill säga orten där betalningsmottagaren haft sitt tjänsteställe under redovisningsperioden. Ligger inte arbetsplatsen i en specifik ort ska du, istället för ortens namn, fylla i närmaste tätort eller kommunens namn. Om betalningsmottagaren haft flera tjänsteställen hos er under redovisningsperioden ska du lämna fältet tomt.
På betalningsmottagarnivå finns det sju rutor för att ange avdragen skatt eller varför skatteavdrag inte ska göras. För att kunna skicka in en arbetsgivardeklaration med individuppgifter måste du ha fyllt i en ruta för skatt på respektive individuppgift, men du får inte fylla i fler än en ruta.
Har du betalat ut ersättning till en betalningsmottagare som omfattas av olika regler för skatteavdrag under en och samma redovisningsperiod ska du lämna en individuppgift per skattefält.
Det kan exempelvis bli aktuellt om den anställda under kalendermånaden byter från att arbeta i Sverige till att arbeta längre tid i annat land, och därför inte ska betala skatt i Sverige för sin utlandsinkomst. Skatteverket har då utifrån ansökan fattat ett beslut om att du inte ska göra skatteavdrag.
Du redovisar då följande:
Det är viktigt att individuppgifterna har olika specifikationsnummer så att de inte ersätter varandra.
Om du inte har gjort något skatteavdrag för utgiven ersättning måste du fylla i noll (0) i en av rutorna för skatteavdrag, eller sätta ett kryss i någon av de rutor som förklarar varför skatteavdrag inte ska göras.
Ett exempel på när du redovisar noll (0) i ruta 001 är när du inte gjort något skatteavdrag på ersättning till en skolungdom eftersom du fått ett intyg av den anställda som säger att du inte ska göra något skatteavdrag.
I den här rutan fyller du i avdragen preliminärskatt på lön, pension och annan ersättning.
Du fyller i noll (0) i
ruta 001 om du inte har gjort något skatteavdrag på grund av att:
Utländska arbetsgivare utan fast driftsställe i Sverige är skyldiga att göra skatteavdrag på ersättning för arbete som utförs i Sverige.
I den här rutan fyller du i avdragen särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) om du har fått ett beslut från Skatteverket där det framgår att reglerna om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta är tillämpliga.
I den här rutan fyller du i avdragen särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister med flera (A-SINK). Om du har redovisat i den här rutan ska du också fylla i ruta 112 – Verksamhetens art.
Här sätter du ett kryss när du inte har gjort något skatteavdrag från inkomst av arbete då skatteavtalet säger att beskattningen inte ska ske i Sverige. Det gäller i följande fall:
Här sätter du ett kryss om du är svensk arbetsgivare och har betalat ersättning till en anställd som är bosatt och arbetar i annat land för din räkning, så kallad lokalanställd. En lokalanställd är en person som är bosatt och anställd i det land där din verksamhet ska bedrivas, dvs. en person som inte är utsänd från Sverige. Begreppet används även om en utsänd person efter det att utsändningstiden har gått ut enligt EU:s förordning om social trygghet eller en socialförsäkringskonvention.
Här sätter du ett kryss om betalningsmottagaren är anställd på utländsk beskickning i Sverige och ska betala skatt i beskickningslandet enligt skatteavtal. Det kan till exempel vara ambassadpersonal som inte ska betala skatt i Sverige utan i ambassadlandet.
Här sätter du ett kryss om du har beslut från Skatteverket att skatteavdrag inte ska göras på grund av utlandsarbete. Det kan till exempel vara då sexmånadsregeln är tillämplig eller om arbetet utförs för svensk arbetsgivare i annat nordiskt land.
Här fyller du i ersättningar som är underlag för arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt på förvärvsinkomster.
I den här rutan fyller du i kontant ersättning för arbete som är underlag för arbetsgivaravgifter. Det kan vara till exempel bruttolön. Du ska inte fylla i förmåner i denna ruta.
Förmåner är en skattepliktig ersättning som inte är kontanter, som en anställd får från sin arbetsgivare. Till exempel bilförmån eller kostförmån.
Om den anställda har betalat för förmånen genom nettolöneavdrag ska du minska förmånens värde med den anställdas betalning innan du fyller i rutan. Själva nettolönebetalningen ska inte redovisas till Skatteverket.
Huvudregeln är att en förmån ska redovisas på den period som förmånstagaren har kunnat förfoga över den. Det vill säga om den anställda har fått en förmån i januari ska den redovisas på den arbetsgivardeklaration som avser januari, och som du lämnar i februari.
För vissa förmåner där du som arbetsgivare inte vet förmånens värde vid aktuell löneutbetalning kan redovisning av förmånen förskjutas en eller högst två månader. Det kan gälla till exempel om du får vetskap om förmånen först när den anställda lämnar in en reseräkning.
En förskjutning av redovisningen kan ske i särskilda fall och ska inte tillämpas generellt när du redovisar förmåner.
Från 1 juli 2023 till och med 30 juni 2026 gäller en tillfällig skattefrihet för laddel på arbetsplatsen. En förutsättning för skattefriheten är att laddningen sker vid en laddpunkt eller ett eluttag som arbetsgivaren tillhandahåller i anslutning till arbetsplatsen.
Här fyller du i värdet av bilförmånen (utom drivmedel). När du värderar en bilförmån räknar du del av en månad som en hel månad.
Med e-tjänsten Bilförmånsberäkning kan du få hjälp med att räkna ut förmånsvärdet.
Här fyller du i förmån av fritt drivmedel vid bilförmån som är underlag för arbetsgivaravgifter. Du beräknar förmånens värde genom att multiplicera marknadsvärdet med 1,2. Skatteverket beräknar arbetsgivaravgifterna automatiskt på marknadsvärdet.
Om du har fyllt i rutan för drivmedelsförmån ska du även fylla i ruta 013 även om värdet av bilförmånen är noll (0) kr.
Även om den anställda betalat för drivmedelsförmånen genom nettolöneavdrag ska hela det uppräknade förmånsvärdet redovisas i ruta 018.
Exempel 1:
Bilförmån: 2 500 kr
Marknadsvärdet för drivmedelsförmån: 1 000 kr
Den anställdas betalning för förmånen genom nettolöneavdrag: 1 000 kr.
Ruta 013: 2 500 kr
Ruta 018: 1200 kr (marknadsvärdet 1 000 kr × 1,2)
Ruta 098: 1 000 kr
I exemplet ovan beskattas den anställda endast för uppräkning, det vill säga 200 kronor.
Exempel 2:
Bilförmån: 2 500 kr
Marknadsvärdet för drivmedelsförmån: 1 000 kr
Den anställdas betalning för förmånen genom nettolöneavdrag: 1 200 kr.
Ruta 013: 2 500 kr
Ruta 018: 1200 kr (marknadsvärdet 1 000 kr × 1,2)
Ruta 098: 1 200 kr
Exemplet ovan innebär att den anställda betalat för hela förmånen (marknadsvärdet inklusive uppräkningen).
Här fyller du i det belopp som betalningsmottagaren betalat för drivmedel vid bilförmån genom nettolöneavdrag. Även om den anställda betalat för drivmedelsförmånen ska hela det uppräknade förmånsvärdet redovisas i ruta 018. Nettolöneavdraget redovisar du i ruta 098.
Exempel 1:
Bilförmån: 2 500 kr
Marknadsvärdet för drivmedelsförmån: 1 000 kr
Den anställdas betalning för förmånen genom nettolöneavdrag: 1 000 kr.
Ruta 013: 2 500 kr
Ruta 018: 1200 kr (marknadsvärdet 1 000 kr × 1,2)
Ruta 098: 1 000 kr
I exemplet ovan beskattas den anställda endast för uppräkning, det vill säga 200 kronor.
Exempel 2:
Bilförmån: 2 500 kr
Marknadsvärdet för drivmedelsförmån: 1 000 kr
Den anställdas betalning för förmånen genom nettolöneavdrag: 1 200 kr.
Ruta 013: 2 500 kr
Ruta 018: 1200 kr (marknadsvärdet 1 000 kr × 1,2)
Ruta 098: 1 200 kr
Exemplet ovan innebär att den anställda betalat för hela förmånen (marknadsvärdet inklusive uppräkningen).
Här redovisar du det sammanlagda värdet av andra förmåner än bilförmån och förmån av fritt drivmedel vid bilförmån, som är underlag för arbetsgivaravgifter. Det kan vara till exempel förmån av fri kost, bostad, semesterbostad, telefon, rot- och rutarbete, fria tidningar, fritt garage, fri parkering eller ränteförmån. Om en betalningsmottagare har fått förmån av drivmedel utan att också ha bilförmån ska du redovisa marknadsvärdet av förmånen av fritt drivmedel.
Har betalningsmottagaren betalat för förmånen genom nettolöneavdrag drar du av den anställdas betalning när du beräknar förmånens värde. Om värdet blir noll (0) efter avdrag ska du fylla i en nolla (0) i ruta 012.
Om du som arbetsgivare har ansökt och fått beslut från Skatteverket om justering av förmånsvärdet för kost eller bostad ska du redovisa det justerade värdet i den här rutan och sätta ett kryss i ruta 048 – Förmån har justerats.
Här sätter du ett kryss om betalningsmottagaren fått en bostadsförmån för en bostad som finns i en småhusfastighet men inte är en semesterbostad, och förmånen är underlag för arbetsgivaravgifter. Värdet på bostadsförmånen skriver du i ruta 012 – Övriga skattepliktiga förmåner.
Här sätter du ett kryss om betalningsmottagaren fått en bostadsförmån för en bostad som inte finns i en småhusfastighet och inte är en semesterbostad, men där förmånen är underlag för arbetsgivaravgifter. Värdet på bostadsförmånen skriver du i ruta 012 – Övriga skattepliktiga förmåner.
Här redovisar du den del av bruttolönen som motsvarar ersättning för utgifter i arbetet enligt Skatteverkets beslut eller fastställd schablon där arbetsgivaravgifter inte ska betalas. Beloppet ska ingå i ruta 011 – Kontant bruttolön med mera.
Här fyller du i ersättning som du redovisat i tidigare redovisningsperioder och som nu är avgiftspliktig.
Om du vid tidigare redovisningsperioder har redovisat ersättningar på individnivå som inte är underlag för socialavgifter, och det nu visar sig att denna ersättning blir avgiftspliktig, ska du betala arbetsgivaravgifter från första kronan. När detta händer ska du redovisa den totala avgiftspliktiga ersättningen i den redovisningsperiod detta blir känt.
Fält | Redov. | Redov. | Redov. |
---|---|---|---|
Utbetalt belopp | 100 kronor | 100 kronor | 1000 kronor |
KontantErsattningEjUlagSA (FK131) | 100 kronor | 100 kronor | - |
KontantErsattningUlagAG (FK011) | - | - | 1200 kronor |
AvrakningAvgiftsfriErs (FK010) | - | - | 200 kronor |
I den här rutan fyller du i det sammanlagda beloppet som du i tidigare redovisningsperioder under året redovisat som ersättningar som inte är underlag för socialavgifter. Du kan också välja att rätta varje period för sig. Det gör du genom att sätta ner det du har redovisat som ej underlag för socialavgifter till noll (0) kronor i de tidigare redovisningsperioderna.
Kostnadsersättning är en ersättning som ska täcka den anställdes avdragsgilla kostnader i tjänsten.
Här sätter du ett kryss om du betalat ut ersättning för resor med privat bil inklusive förmånsbil där den anställda själv betalar drivmedel. Har du betalat ut högre bilersättning än schablonbeloppet ska du redovisa den överskjutande delen som lön.
Här sätter du ett kryss om du har betalat ut traktamentsersättning för resor i tjänsten. Har du betalat ut högre traktamentesersättning än schablonbeloppet ska du redovisa den överskjutande delen som lön.
Här fyller du i beloppet i de fall du har betalat ut andra kostnadsersättningar än bilersättning eller traktamente.
Ersättning för utlägg som den anställda gjort i samband med resor i tjänsten, för resa med allmänt kommunikationsmedel, hyrbil eller taxi, trängselskatt i samband med tjänsteresa med egen bil och logi, ska inte alls redovisas på individuppgiften.
Här fyller du i ersättning som inte är underlag för socialavgifter. Det kan till exempel handla om lön till anställd som tillhör ett annat lands socialförsäkring, ersättning till en juridisk person som har A-skatt, vissa ersättningar till idrottsutövare, samt ersättning under 1 000 kronor per person och kalenderår.
Här fyller du i kontant ersättning för arbete som inte är underlag för socialavgifter.
Huvudregeln är att en förmån ska redovisas på den period som förmånstagaren har kunnat förfoga över den. Det vill säga om den anställda har fått en förmån i januari ska den redovisas på den arbetsgivardeklaration som avser januari, och som du lämnar i februari.
För vissa förmåner där du som arbetsgivare inte vet förmånens värde vid aktuell löneutbetalning kan redovisning av förmånen förskjutas en eller högst två månader. Det kan gälla till exempel om du får vetskap om förmånen först när den anställda lämnar in en reseräkning.
En förskjutning av redovisningen kan ske i särskilda fall och ska inte tillämpas generellt när du redovisar förmåner.
Från 1 juli 2023 till och med 30 juni 2026 gäller en tillfällig skattefrihet för laddel på arbetsplatsen. En förutsättning för skattefriheten är att laddningen sker vid en laddpunkt eller ett eluttag som arbetsgivaren tillhandahåller i anslutning till arbetsplatsen.
Här fyller du i värdet av skattepliktig bilförmån utom drivmedel, som inte är underlag för socialavgifter. Om den anställda har betalat för förmånen genom nettolöneavdrag drar du av det beloppet från förmånens värde.
Med e-tjänsten Bilförmånsberäkning kan du få hjälp med att räkna ut förmånsvärdet.
Här fyller du i värdet av fritt drivmedel vid bilförmån för personer som inte omfattas av svensk socialförsäkring. Du beräknar värdet genom att multiplicera marknadsvärdet med 1,2. Om betalningsmottagaren har betalat för förmånen genom nettolöneavdrag drar du av det beloppet från förmånens värde.
Om du har fyllt i rutan för drivmedelsförmån ska du även fylla i ruta 133 - Skattepliktig bilförmån även om förmånen är noll (0).
Här fyller du i värdet av betalningsmottagarens andra skattepliktiga förmåner än bilförmån och drivmedelsförmån vid bilförmån, som inte är underlag för socialavgifter. Om du ska redovisa flera förmåner i den här rutan slår du ihop beloppen.
Här sätter du ett kryss om betalningsmottagaren har fått en bostadsförmån för en bostad i en småhusfastighet som inte är en semesterbostad och inte är underlag för socialavgifter. Värdet på bostadsförmånen skriver du i ruta 132 – Övriga skattepliktiga förmåner.
Här sätter du ett kryss om betalningsmottagaren har fått bostadsförmån för en bostad som inte finns i en småhusfastighet, inte är en semesterbostad, och inte heller är underlag för socialavgifter. Värdet på bostadsförmånen skriver du i ruta 132 – Övriga skattepliktiga förmåner.
Här sätter du ett kryss om du har en före detta anställd som har gått i pension och får en del av sin pension i form av en förmån.
Beloppet ska beroende på förmån redovisas i någon av nedanstående rutor:
Här fyller du i skattepliktiga ersättningar till betalningsmottagare som inte är underlag för socialavgifter och som inte ger rätt till jobbskatteavdrag. Det är vissa livräntor, ärvd royalty, utbetalningar från vinstandelsstiftelse och periodiskt understöd.
Här ska du fylla i betalningsmottagarens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska fylla i TIN för någon som är obegränsat skattskyldig i Sverige och bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det enda undantaget gäller för betalningsmottagare bosatta i ett land eller område som inte räknas upp i bilagan till Skatteverkets föreskrifter SKVFS 2018:17. I det fallet behöver inte utländskt skatteregistreringsnummer anges.
Det utländska skatteregistreringsnumret används av Skatteverket eller betalningsmottagaren vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt samt för informationsutbyte med andra länder. Om en anställd har en utländsk adress i bosättningslandet ska du också fylla i uppgifter om den utländska adressen och den anställdas namn.
Om du anger TIN i den här rutan måste landskod anges i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer du redovisat i ruta 252 - Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här ska du fylla i om konvention om social trygghet med Indien, USA, Kanada, Québec, Filippinerna, Sydkorea eller Japan ska tillämpas för betalningsmottagaren. Du ska bara använda rutan om delar av arbetsgivaravgifterna ska betalas i Sverige.
Du ska inte ange något i denna ruta om full arbetsgivaravgift eller ingen arbetsgivaravgift ska betalas.
Enligt konventioner om social trygghet med Sydkorea, Japan, Indien, USA, Filippinerna och Kanada samt avtal med Québec ska arbetsgivare i Sverige som sänder en anställd för arbete i Sydkorea, Japan, Indien, USA, Filippinerna, Kanada eller Québec i vissa fall inte betala alla arbetsgivaravgifter. Samma sak gäller för arbetsgivare i Sydkorea, Japan, Indien, USA, Filippinerna, Kanada och Québec som sänder en anställd för arbete i Sverige.
I vissa avtal eller konventioner om social trygghet finns en särskild bestämmelse som gäller arbete som utsänd till en filial eller ett dotterbolag till arbetsgivaren. Bestämmelsen innebär att utsändningsreglerna ska tillämpas även på en arbetstagare som är utsänd av sin arbetsgivare inom den ena avtalsslutande staten till arbetsgivarens filial eller dotterbolag inom den andra staten. I exempelvis konventionen med Indien saknas en sådan regel. Det innebär att utsändningsregeln inte är tillämplig om arbetstagaren är utsänd för att arbeta för en filial eller ett dotterbolag i arbetslandet. Är du svensk arbetsgivare (utbetalare) ska du bara ange siffrorna 1 eller 2 med bokstav A-D och är du utländsk arbetsgivare (utbetalare) ska du bara ange siffrorna 3 eller 4 med bokstav A-D. Du som svensk arbetsgivare ska därför inte använda dig av siffrorna 3 och 4.
I första positionen anger du siffra 1–4, i andra positionen bokstav A–D.
Du hittar tabeller för avgiftsprocentsatser på sidan Arbetsgivaravgifter.
1A | Utsänd till Kanada, USA, Indien, Sydkorea, Japan |
1B | Utsänd till Kanada, USA, Indien, Sydkorea, Japan och reducerad avgift först anställd |
1C | Utsänd till Québec och Filippinerna |
1D | Utsänd till Québec och Filippinerna, reducerad avgift först anställd |
2A | Utsänd från USA, Sydkorea, Kanada och Japan men svensk utbetalare (inom koncernen) betalar ersättningen |
2B | Utsänd från USA, Sydkorea, Kanada och Japan men svensk utbetalare (inom koncernen) betalar ersättningen och reducerad avgift först anställd |
2C | Utsänd från Québec men svensk utbetalare (inom koncernen) betalar ersättningen |
2D | Utsänd från Québec men svensk utbetalare (inom koncernen) betalar och reducerad avgift först anställd |
3A | Utsänd från Kanada, USA, Indien, Sydkorea, Japan |
3B | Utsänd från Kanada, USA, Indien, Sydkorea, Japan och reducerad avgift först anställd |
3C | Utsänd från Québec och Filippinerna |
3D | Utsänd från Québec och Filippinerna, reducerad avgift först anställd |
4A | Utsänd till Kanada, Sydkorea eller Japan men utbetalare i Kanada, Sydkorea eller Japan (inom koncernen) betalar ersättningen |
4B | Utsänd till Kanada, Sydkorea eller Japan men utbetalare i Kanada, Sydkorea eller Japan (inom koncernen) betalar ersättningen och reducerad avgift först anställd |
4C | Utsänd till Québec men utbetalare i Québec (inom koncernen) betalar ersättningen |
4D | Utsänd till Québec men utbetalare i Québec (inom koncernen) betalar ersättningen och reducerad avgift först anställd |
Om du har kryssat i ruta 062 – Reducerad avgift först anställd kan du endast välja något av värdena 1B, 1D, 2B, 2D, 3B, 3D, 4B eller 4D.
Du markerar alternativ A, B eller C för att redovisa utsändningstiden enligt utsändningsavtal om en anställd sänds ut för arbete i annat land, eller om en anställd sänds till Sverige från annat land för arbete.
A: Kortare tid än 6 månader
B: 6–12 månader
C: Längre tid än 1 år.
Här fyller du i den ort där betalningsmottagaren är född. Du ska alltid fylla i födelseort om du fyllt i rutan för betalningsmottagarens födelsetid, ruta 222 - Födelsetid. Fyll också i ruta 078 - Landskod födelseort.
Här fyller du i landskoden för betalningsmottagarens födelseort som du redovisat i ruta 077 – Födelseort.
Den här rutan fyller du i om du har betalat ut ersättning till person som är begränsat skattskyldig i Sverige. Här fyller du i vilket medborgarskap betalningsmottagaren har genom att välja en landskod.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet meddelas enligt följande:
Här fyller du i landskod på arbetslandet om betalningsmottagaren har arbetat i annat land än Sverige.
Om betalningsmottagaren har arbetat i flera olika länder under redovisningsperioden ska du lämna en individuppgift för varje land. Det är viktigt att individuppgifterna har olika specifikationsnummer.
Här redovisas tjänstepension som betalats ut till före detta anställda eller till deras efterlevande. Som tjänstepension räknas till exempel direktpension. Pensionsutbetalningar ska redovisas i en arbetsgivardeklaration på individnivå på samma sätt som lön och annan ersättning.
Du som är pensionärens tidigare arbetsgivare ska redovisa pensionen på individnivå. Det beror på att du är utgivare av pensionen och den som står för kostnaden för den. Du har även pensionsansvaret mot pensionären.
Detta gäller även om du som arbetsgivare har anlitat en pensionsadministratör som betalar ut pensionen åt dig.
Det finns ett undantag från kravet att redovisa pensionsutbetalningar på individnivå. När pension betalas ut på grund av en pensionsförsäkring är det försäkringsgivaren som ska redovisa pensionsutbetalningen i sin arbetsgivardeklaration. Försäkringsgivaren ska även fortsätta att lämna en årlig kontrolluppgift.
Observera att avgångsvederlag inte är pension utan räknas som lön och ska redovisas i ruta 011 – Kontant bruttolön med mera.
För att vissa förmåner och ersättningar till utländska experter med flera ska bli skattefria krävs ett beslut av Forskarskattenämnden.
Har du ett sådant beslut redovisar du det skattefria beloppet här.
Den skattepliktiga delen av ersättningen redovisar du enligt vanliga regler för ersättning för utfört arbete.
Den anställda får göra avdrag för vissa speciella avgifter i sin inkomstdeklaration. Det kan till exempel handla om avgifter som den anställde betalar i tjänsten för egen eller efterlevandes pension. Ange beloppet som den anställda betalar här. Beloppet ska ingå i ruta 011 – Kontant bruttolön med mera.
Du som har ett beslut från Skatteverket att den anställda ska beskattas enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta fyller här i de ersättningar och förmåner den anställda fått som inte är skattepliktiga.
I sådana fall är följande ersättningar och förmåner undantagna från särskild inkomstskatt och arbetsgivaravgifter:
Du fyller även i ersättningar och förmåner i denna ruta om lagen om utomlandsbosatta artister med flera kan tillämpas och inte är skattepliktiga.
I sådana fall är följande ersättningar och förmåner undantagna från särskild inkomstskatt och arbetsgivaravgifter:
Ersättningskoder används av utbetalare av pensions- och försäkringsersättningar. Koderna är tresiffriga och förklarar vilken typ av ersättning som har betalats ut.
Kod för ersättning skriver du i ruta 004 – Ersättningskod 1 och ersättningsbeloppet i ruta 005 – Ersättningsbelopp 1. Om du anger Kod för ersättning måste du även redovisa med vilket belopp ersättning utbetalats.
Om betalningsmottagaren har fått fler än en ersättningstyp ska du specificera varje typ. Du kan redovisa upp till fyra ersättningstyper per individuppgift. De andra ersättningarna redovisas då i rutorna:
084 – Ersättningskod 2 och 085 – Ersättningsbelopp 2
086 – Ersättningskod 3 och 087 – Ersättningsbelopp 3
088 – Ersättningskod 4 och 089 – Ersättningsbelopp 4.
Kod | Förklaring till ersättningskoder till arbetsgivardeklaration på individnivå | Siffrorna motsvarar de siffror som finns i Inkomstdeklaration 1 under avsnittet Inkomster – Tjänst |
100 | Ersättning från Försäkringskassan, inkomst av anställning | 1.1 |
101 | Ersättning från arbetslöshetskassa vid arbetslöshet | 1.1 |
102 | Ersättning från arbetslöshetskassa vid arbetsmarknadsåtgärd | 1.1 |
103 | Utbildningsbidrag för doktorander | 1.1 |
104 | Ersättning till deltagare i teckenspråksutbildning för vissa föräldrar (TUFF) och Omställningsstudiestöd | 1.1 |
105 | Dagpenning vid utbildning och tjänstgöring inom totalförsvaret | 1.1 |
106 | Ersättning från Försäkringskassan vid etableringsjobb | |
107 | Rehabiliteringspenning som utgör inkomst av anställning och aktivitetsstöd till deltagare i arbetsmarknadspolitiska program | 1.1 |
108 | Pensionsgrundande bidrag från Sveriges författarfond och från Konstnärsnämnden | 1.1 |
111 | Omvårdnadsbidrag och vårdbidrag | 1.1 |
112 | Arbetsskadelivränta – egen | 1.1 |
113 | Ersättning från försäkringsföretag, inkomst av anställning | 1.1 |
114 | Ersättning från AFA för arbetsskada (inträffat före 1 juli 1993), ”övervältringskostnader” | 1.1 |
120 | Inkomstrelaterad sjuk- och aktivitetsersättning | 1.1 |
121 | Ekonomiskt omställningsstöd och inkomstgaranti, till före detta riksdags- och Europaparlamentsledamöter, som jämställs med inkomst av anställning | 1.1 |
200 | Ersättning från Försäkringskassan, inkomst av annat förvärvsarbete | |
402 | Allmän pension | 1.3 |
403 | Sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning | 1.3 |
405 | Avskattning pensionssparkonto | 1.5 |
406 | Utbildningsbidrag för kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer som har en examen på forskarnivå | 1.5 |
408 | Bidrag av pensionskaraktär från Sveriges Författarfond och från Konstnärsnämnden | 1.5 |
409 | Sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall | 1.3 |
410 | Förlorad arbetsförtjänst | 1.5 |
411 | Barnpension - skattepliktig del | 1.3 |
412 | Pensionssparkonto | 1.4 |
420 | Pension som är delvis skattepliktig. Hela beloppet anges | 1.4 |
421 | Personskadelivränta, skada inträffad före 1962 | 1.4 |
422 | Personskadelivränta, skada inträffad 1962 och senare Underhållslivränta (helt skattepliktig) | 1.4 |
423 | Personskadelivränta, skada inträffad 1962 och senare. Annan livränta än underhållslivränta fastställd före 1976 (delvis skattepliktig). Hela beloppet anges. | 1.4 |
424 | Personskadelivränta, skada inträffad 1962 och senare. Annan livränta än underhållslivränta fastställd från och med 1976 och senare (skattepliktig del). | 1.4 |
426 | Engångsbelopp (brutto) till följd av personskada | 1.4 |
427 | Tidigare år utgivet engångsbelopp (brutto) på grund av samma skada (jfr 426) | |
428 | Livränta som är helt skattepliktig | 1.4 |
429 | Livränta som är skattepliktig till viss del. Hela beloppet anges | 1.4 |
440 | AGS med mera som är underlag för särskild löneskatt på förvärvsinkomster | 1.3 |
441 | Avgångsbidrag (AGB) o.d. Engångsbelopp enligt TFA med mera | 1.4 |
442 | Begärd återbetalning av sjukpension på grund av retroaktivt utbetald arbetsskadelivränta från annan | |
443 | Avgiftsfri AGS, Avgångsbidrag (AGB), Engångsbelopp enligt TFA med mera | |
450 | Arbetsskadelivränta, egen, inte pensionsgrundande och så kallat bruttoförhöjningsbelopp | 1.4 |
473 | Kapitaliserad yrkesskadelivränta, skada 1955 och senare, skattepliktig del | 1.4 |
481 | Yrkesskadelivränta, skada före 1955, skattepliktig del | 1.4 |
483 | Yrkesskadelivränta, skada 1955 och senare, skattepliktig del | 1.4 |
486 | Arbetsskadelivränta – efterlevande | 1.4 |
999 | Pensionsgrundande ersättning, som efter samordning med annan förmån inte betalats ut |
Så här hanterar du ersättningar som är avgiftspliktiga men som blir avgiftsfria på grund av beloppsgräns.
Du redovisar avgiftspliktig del här och avgiftsfri ersättning som du annars hade redovisat vid ersättningskod 113 redovisar du i ruta 131 – Kontant ersättning som inte är underlag för socialavgifter.
Om belopp du har redovisat i ruta 113 blir avgiftspliktigt ska du antingen redovisa det i ruta 010 eller rätta tidigare perioder. Mer information finns under ruta 010 och även här:
Du redovisar avgiftspliktig del här och avgiftsfri ersättning som du annars hade redovisat vid ersättningskod 121 redovisar du i ruta 131 – Kontant ersättning som inte är underlag för socialavgifter.
Du redovisar avgiftspliktig del här och avgiftsfri ersättning som du annars hade redovisat vid ersättningskod 440 redovisar du i ruta Ersättningskod 443: Avgiftsfri AGS, Avgångsbidrag (AGB), Engångsbelopp enligt TFA m.m.
Du redovisar avgiftspliktig del här och avgiftsfri ersättning som du annars hade redovisat vid ersättningskod 441 redovisar du i ruta Ersättningskod 443: Avgiftsfri AGS, Avgångsbidrag (AGB), Engångsbelopp enligt TFA m.m.
Ersättningar som är underlag för egenavgifter är till exempel inkomst av tjänst för mottagare med F-skatt och ersättning under 10 000 kronor från privatperson.
Här redovisar du kontant ersättning som är underlag för egenavgifter.
Huvudregeln är att en förmån ska redovisas på den period som förmånstagaren har kunnat förfoga över den. Det vill säga om den anställda har fått en förmån i januari ska den redovisas på den arbetsgivardeklaration som avser januari, och som du lämnar i februari.
För vissa förmåner där du som arbetsgivare inte vet förmånens värde vid aktuell löneutbetalning kan redovisning av förmånen förskjutas en eller högst två månader. Det kan gälla till exempel om du får vetskap om förmånen först när den anställda lämnar in en reseräkning.
En förskjutning av redovisningen kan ske i särskilda fall och ska inte tillämpas generellt när du redovisar förmåner.
Från 1 juli 2023 till och med 30 juni 2026 gäller en tillfällig skattefrihet för laddel på arbetsplatsen. En förutsättning för skattefriheten är att laddningen sker vid en laddpunkt eller ett eluttag som arbetsgivaren tillhandahåller i anslutning till arbetsplatsen.
Här fyller du i värdet av skattepliktig bilförmån, utom drivmedel, som är underlag för egenavgifter. Om den anställda har betalat för förmånen genom nettolöneavdrag drar du av den anställdas betalning när du beräknar förmånens värde.
Här fyller du i förmån av fritt drivmedel vid bilförmån som är underlag för egenavgifter. Du beräknar förmånens värde genom att multiplicera marknadsvärdet med 1,2. Om betalningsmottagaren har betalat för förmånen genom nettolöneavdrag drar du av den anställdas betalning när du beräknar förmånens värde.
Om du har fyllt i rutan för drivmedelsförmån ska du även fylla i ruta 127 – Skattepliktig bilförmån även om förmånen är noll (0) kronor.
Här ska du fylla i det sammanlagda värdet av andra skattepliktiga förmåner än bilförmån och drivmedelsförmån vid bilförmån som är underlag för egenavgifter.
Här sätter du ett kryss om den anställda har bostadsförmån som är underlag för egenavgifter för en bostad som finns i en småhusfastighet och inte är semesterbostad. Du ska redovisa förmånsvärdet i ruta 126 – Övriga skattepliktiga förmåner.
Här sätter du ett kryss om den anställda har bostadsförmån som är underlag för egenavgifter för en bostad som inte finns i en småhusfastighet och inte är semesterbostad. Du ska redovisa förmånsvärdet i ruta 126 – Övriga skattepliktiga förmåner.
Du fyller i rutorna om sjöuppgifter om du har betalat ut ersättning till en sjöman för arbete ombord på något av följande:
Sjöinkomst ger rätt till skattelättnaderna sjöinkomstavdrag och skattereduktion för sjöinkomst. Du måste fylla i samtliga rutor om sjöuppgifter.
Här anger du fartygets fartygssignal i fyra tecken. Om fartygssignalen har fler än fyra tecken anger du de fyra första. Fartygssignalen är en internationell identitet på fartyget som du hittar i det meddelande om fartygsklassificering som Skatteverket utfärdar i början av varje år. Uppgiften är nödvändig för att kunna beräkna bland annat sjöinkomstavdrag och du ska alltid ange fartygssignal även för arbete ombord på utländska fartyg.
Här fyller du i antal dagar med sjöinkomst i närfart eller fjärrfart. Du ska alltid ange denna uppgift, eftersom den är nödvändig för beräkning av bland annat sjöinkomstavdrag.
Alla dagar som berättigar till någon form av ersättning från arbetsgivaren för anställning ombord på fartyg räknas in i antal dagar med sjöinkomst.
Här fyller du i om fartyget går i närfart eller fjärrfart. Denna uppgift hittar du i meddelande om fartygsklassificering som Skatteverket utfärdar i början av varje år. Du ska även ange detta för arbete ombord på utländska fartyg (EES-handelsfartyg). Uppgiften är nödvändig för beräkning av bland annat sjöinkomstavdrag.
Du ska fylla i fartygets namn för att säkerställa rätt sjöinkomstavdrag med mera. Namnet kompletterar uppgiften om fartygssignal.
Om du har en anställd som haft förmån av rot- eller rutarbete, och det finns förutsättningar för skattereduktion, ska du som arbetsgivare redovisa underlaget för skattereduktionen. Detta underlag redovisar du i denna del av arbetsgivardeklarationen.
Underlaget för skattereduktion motsvarar inte alltid värdet av förmånen av rot- eller rutarbete. I underlaget för skattereduktion får du bara ta med kostnader för arbete. Du får inte ta med kostnader för material, utrustning och resor, trots att de kostnaderna ska beaktas när du värderar förmånen.
Om den anställda har betalat hela eller del av förmånens värde med sin nettolön ska du dra av detta belopp när du beräknar förmånens värde. När du anger underlaget för skattereduktion ska du däremot alltid ange värdet utan avdrag.
Här fyller du i underlag för skattereduktion för rutarbete, till exempel arbetskostnad för städning, trädgårdsarbete, flytt med mera.
Här fyller du i underlag för skattereduktion för rotarbete, till exempel arbetskostnad för reparation, underhåll, om- och tillbyggnad.
Hyresersättning är den enda inkomst av kapital som du ska redovisa på individnivå i arbetsgivardeklarationen.
De skatteavdrag från utdelning och inkomstränta som du har gjort redovisar du i klumpsumma på arbetsgivarnivå och i kontrolluppgift för den anställda.
Här fyller du i den marknadsmässiga hyresersättning som du har betalat till den anställda som ska deklareras som inkomst av kapital. Det kan vara ersättning för hyra av garage eller lagerlokal i bostaden.
Om hyresersättningen är högre än vad som är marknadsmässigt men övriga förutsättningar är uppfyllda ska du redovisa den marknadsmässiga delen i den här rutan och den överskjutande delen som lön, vanligtvis i ruta 011 – Kontant bruttolön med mera.
Här fyller du i vilken typ av verksamhet som ersättningen avser om du har en betalningsmottagare som är begränsat skattskyldig och ska beskattas enligt lag om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister med flera (A-SINK).
Från och med redovisningsperioden januari 2024 ska det styrelsearvode som du redovisar som kontant ersättning och/eller förmån även redovisas i ruta 023 – Varav ersättning som är styrelsearvode.
Här fyller du i hur stort belopp av den ersättning eller förmån betalningsmottagaren fått som avser styrelsearvode. Styrelsearvodet ska även ingå i beloppet du redovisar som kontant ersättning eller förmån.
Du betalar ut kontant ersättning med 2 500 kronor. 500 kronor avser styrelsearvode och 2 000 kronor avser annat arbete. Du redovisar 2 500 kr i ruta 011 och 500 kr i ruta 023.
Här sätter du ett kryss om du som arbetsgivare har fått ett beslut från Skatteverket om att förmånsvärdet ska justeras för betalningsmottagaren. Det gäller oavsett om den ifyllda förmånen är underlag för arbetsgivaravgifter, underlag för egenavgifter eller inte underlag för socialavgifter. Har du satt ett kryss i den här rutan ska du redovisa det justerade förmånsvärdet i en av följande rutor:
Har du till exempel fått beslut från Skatteverket om justering av värdet för bilförmån som är underlag för arbetsgivaravgifter ska du sätta ett kryss i ruta 048 – Förmån har justerats och redovisa det justerade värdet i ruta 013 – Skattepliktig bilförmån.
Det finns särskilda skattelättnader för anställda som förvärvar andelar i företag, så kallade kvalificerade personaloptioner. Genom att sätta kryss i denna ruta lämnar du uppgift om att sådan personaloption som inte ska förmånsbeskattas har utnyttjats för förvärv av andel.
Om något villkor för särskild skattelättnad inte är uppfyllt är personaloptionen skattepliktig och du ska inte kryssa i ruta 059. Du redovisar istället värdet av förmånen för din anställda i ruta 012 – Övriga skattepliktiga förmåner.
Observera att här ska du bara fylla i underlaget på ränta och utdelning som skatteavdrag har gjorts från.
Det gäller alla kapitalförvaltande bolag, banker, kreditinstitut och andra juridiska personer som betalar ut ränta och utdelning och som är skyldiga att göra skatteavdrag från dessa belopp.
Du som har gjort ett skatteavdrag på inkomstränta ska redovisa underlaget i den här rutan och skatteavdraget i ruta 496. Kom också ihåg att lämna kontrolluppgift, KU20.
Du som har gjort ett skatteavdrag på utdelning ska redovisa underlaget i den här rutan och skatteavdraget i ruta 496. Kom också ihåg att lämna kontrolluppgift, KU31.
Observera att skatteavdrag på ränta/utdelning inte ska redovisas per betalningsmottagare i arbetsgivardeklarationen utan bara i ruta 496 och på kontrolluppgiften.
Observera att här ska du bara fylla i den avdragna preliminära skatten från ränta och utdelning. Fyller du i den här rutan måste du redovisa underlaget för skatteavdraget i ruta 492 – Underlag för skatteavdrag ränta och utdelning.
Du som har gjort ett skatteavdrag på inkomstränta ska redovisa skatteavdraget i den här rutan och underlaget i ruta 492. Kom också ihåg att lämna kontrolluppgift, KU20.
Du som har gjort ett skatteavdrag på utdelning ska redovisa skatteavdraget i den här rutan och underlaget i ruta 492. Kom också ihåg att lämna kontrolluppgift, KU31.
Observera att skatteavdrag på ränta/utdelning inte ska redovisas per betalningsmottagare i arbetsgivardeklarationen utan bara i ruta 496 och på kontrolluppgiften.
Här fyller du som är tjänstepensionsinstitut, försäkringsbolag, med flera i det underlag för avdragen skatt på utbetalningar från bland annat privata pensionsförsäkringar som du ska redovisa på kontrolluppgift.
Underlaget för skatteavdrag för allmän pension, premiepension och direktpension som redovisas på individnivå ska däremot redovisas i individuppgiften i arbetsgivardeklarationen, och inte på arbetsgivarnivå.
Här ska du fylla i avdragen preliminär skatt eller avdragen särskild inkomstskatt för utomlands bosatta på pensionsutbetalning. Om du redovisar skatteavdrag pensionsförsäkring ska du också redovisa underlaget i ruta 491 – Underlag skatteavdrag pensionsförsäkring.
Regionalt stöd gäller för arbetsgivare med viss verksamhet inom vissa branscher och som har fast driftställe inom ett stödområde. Avdrag får göras med 10 procent av avgiftsunderlaget i ruta 471 – Underlag avdrag regionalt stöd, men med högst 7 100 kronor per redovisningsperiod.
Avdraget får inte medföra att den sammanlagda avgiften att betala blir lägre än ålderspensionsavgiften på 10, 21 procent. Därför får särskilt avdrag inte göras för anställda för vilka endast ålderspensionsavgift betalas, anställda som vid årets ingång har fyllt 66 år.
Du som fått stöd av mindre betydelse ska även fylla i ruta 462 - Mottagna stöd av mindre betydelse.
Arbetsgivare kan i vissa fall göra avdrag från arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift för ersättning till personer som arbetar med forskning och utveckling. Du som arbetsgivare får i så fall göra avdrag med totalt 20 procent av avgiftsunderlaget. Avgifterna får efter avdraget inte understiga ålderspensionsavgiften.
Sammanlagt får avdraget uppgå till högst 3 000 000 kronor per koncern och redovisningsperiod.
Här fyller du i underlaget för avdrag från arbetsgivaravgifterna för regionalt stöd.
Om du redovisat underlag för regionalt stöd ska du även fylla i ruta 476 - Avdrag regionalt stöd.
Här fyller du i avdrag från arbetsgivaravgifterna för regionalt stöd.
Om du gör avdrag för regionalt stöd måste du även fylla i underlaget i ruta 471 – Underlag för regionalt stöd.
Här fyller du i underlaget (ersättningen till de anställda) för avdrag från arbetsgivaravgifterna för personer som jobbar med forskning och utveckling och omfattas av reglerna om av avdrag.
Fyll också i avdraget i ruta 475 – Avdrag forskning och utveckling.
Här fyller du i avdrag från arbetsgivaravgifterna för ersättning till person som arbetar med forskning och utveckling. Fyll också i underlaget i ruta 470 – Underlag Avdrag för forskning och utveckling.
Avdrag för forskning och utveckling ska inte vara högre än 20 procent av det underlag som du redovisat i ruta 470 - Underlag avdrag forskning och utveckling. Avdraget får vara högst 3 000 000 kronor.
Underlaget ska motsvara den del av sjuklönen som Försäkringskassan ersätter och avdraget ska motsvara tidigare redovisade arbetsgivaravgifter
Här fyller du i underlaget för avdrag från arbetsgivaravgifterna för rederi vid regress på grund av arbetsgivarinträde.
Fyll också i avdraget i ruta 477 – Avdrag för rederi vid regress på grund av arbetsgivarinträde
Här fyller du i avdrag från arbetsgivaravgifterna för rederi vid regress på grund av arbetsgivarinträde. Fyll också i underlaget i ruta 472 – Underlag avdrag för rederi vid regress på grund av arbetsgivarinträde.
Här fyller du i SLF på bidrag till vinstandelstiftelse och sjukpension.
Redovisar du särskild löneskatt här måste du redovisa underlaget för den särskilda löneskatten i ruta 481 – Underlag SLF, vinstandel och sjukpension.
Här fyller du i underlaget för SLF på bidrag till vinstandelsstiftelse och sjukpension. Du måste då även redovisa ruta 486 – SLF, vinstandel och sjukpension.
Du som fått stöd av mindre betydelse ska fylla i ruta 462. Redovisa alla stöd av mindre betydelse som ditt företag har fått de tre senaste åren. Skriv också vilken myndighet som har betalat ut stödet, beloppet samt utbetalningsår. Har ditt företag inte mottagit något stöd av mindre betydelse ska även det anges.
Om platsen inte räcker ska du skicka ett brev till Skatteverket 205 30 Malmö med upplysningen.
Här sätter du ett kryss om det företag du redovisar för saknar fast driftställe i Sverige.
En utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige ska inte betala allmän löneavgift.
I e-tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration behöver du inte fylla i totalt skatteavdrag eller totala arbetsgivaravgifter och särskild löneskatt på förvärvsinkomster (SLF) att betala. Det räknar e-tjänsten fram automatiskt utifrån de uppgifter du redovisat och visar resultatet i en sammanställning. När du granskat sammanställningen skriver du under och skickar in arbetsgivardeklarationen. När du skickat in arbetsgivardeklarationen får du en kvittens.
Du som lämnar arbetsgivardeklaration på blankett måste själv utifrån de uppgifter du redovisat på individuppgifterna räkna ihop totalsumman av arbetsgivaravgifter, särskild löneskatt på förvärvsinkomster (SLF) och skatteavdrag. Du redovisar sedan totalsummorna på huvuduppgiften i ruta 487 respektive 497.
I e-tjänsten kan du fylla i uppgifter till en eller flera kontaktpersoner på företaget. Om du vill kan du specificera sakområde för respektive person. Det är inte obligatoriskt att lämna kontaktuppgifter men om du gör det är det enklare för oss att nå dig om det behövs. Du som har sparat kontaktuppgifter sedan tidigare kan se dem under kontakter. Du kan även ändra sparade kontaktuppgifter från e-tjänstens startsida. De uppgifter som du lämnar kan endast ses av Skatteverket och används bara för att vi ska kunna nå dig vid behov.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.