På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
En tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna (växa-stöd) gäller för enmansföretag som anställer sin första medarbetare. Stödet har tidigare gällt upp till 12 månader, men från och med den 1 augusti 2019 är den möjliga tidsperioden 24 månader i följd. De som kan få stödet är enskilda näringsidkare, handelsbolag med högst två delägare och aktiebolag. I aktiebolag kan en företagsledare ha tagit ut lön men företaget kan ändå få växa-stöd när de anställer sin första utomstående medarbetare. Stödet gäller inte för anställd som är delägare eller företagsledare i det anställande aktiebolaget eller handelsbolaget eller närstående till en sådan person.
Reglerna innebär att enmansföretag som anställer sin första medarbetare bara ska betala ålderspensionsavgift (10,21 procent) på den ersättning som betalas till personen. Växa-stödet infördes den 1 januari 2017 för enskilda näringsidkare och den 1 januari 2018 för handelsbolag och aktiebolag. Växa-stödet är tidsbegränsat och gäller till den 31 december 2021.
För att ha rätt till växa-stödet ska företaget räknas som ett enmansföretag.
Enmansföretag är:
Med närstående avses:
Som makar räknas också sambor som tidigare varit gifta med varandra eller som har eller har haft gemensamma barn. Med barn räknas alla barn i rakt nedstigande led, det vill säga barnbarn, barnbarnsbarn och så vidare.
Om du haft någon anställd och total avgiftspliktig ersättning uppgått till högst 5 000 kr till den anställda kan du ändå räknas som enmansföretag.
För företag i intressegemenskap, företag som står under i huvudsak gemensam ledning, gäller att de ska ses som en enda arbetsgivare. Det innebär att det inte är möjligt att starta upp flera bolag och antingen flytta den anställda mellan dessa eller att en ny person anställs i varje bolag.
Anställningsavtalet med den nya medarbetaren ska avse en anställning på minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka. Kravet om en minsta arbetstid avser faktiskt arbetad tid om 20 timmar varje vecka. Om den anställda varit sjuk, tagit hand om sjukt barn eller liknande och fått ersättning för det från Försäkringskassan räknas även denna tid som arbetad tid.
Växa-stödet gäller för ersättningar upp till 25 000 kronor per kalendermånad. På ersättningar över 25 000 kr per månad ska du betala fulla arbetsgivaravgifter. Stödet gäller bara för den först anställda, det vill säga du kan inte få stöd för fyra personer som arbetar tre månader vardera under ett år.
Stödet gällde tidigare under högst 12 kalendermånader i följd. Den 1 augusti 2019 ändrades det till att gälla under högst 24 månader i följd. Lagändringen från den 1 augusti 2019 gäller anställningar som påbörjats efter den 28 februari 2018. För anställningar som påbörjats före den 1 mars 2018 gäller fortfarande att stödet maximalt kan omfatta 12 månader.
Förlängningen innebär att du kan begära omprövning av arbetsgivaravgifterna efter den 1 augusti 2019 för att få del av det förlängda stödet. Det gäller enmansföretag som anställt sin första person under perioden mars till juli 2018 och som fortfarande hade denna person anställd när lagändringen började gälla.
Växa-stöd är ett statligt stöd som måste uppfylla kraven för att vara ett stöd av mindre betydelse (de minimis) enligt EU:s regler. Du kan bara få växa-stöd om du inte redan under den senaste treårsperioden totalt fått statliga stöd på 200 000 euro eller det lägre takbelopp som kan gälla för den sektor du är verksam i.
Eftersom ett avdrag från arbetsgivaravgifterna inte får vara lägre än ålderspensionsavgiften på 10,21 procent kan du inte få växa-stöd på ersättningar till anställda som vid årets ingång är 65 år eller äldre.
Växa-stödet gäller för den första anställda i ett enmansföretag på ersättningar upp till 25 000 kr per månad. På ersättningar som överstiger 25 000 kr per månad kan du få forskningsavdrag om du uppfyller de övriga förutsättningarna.
Om du får växa-stöd, får samma ersättning inte samtidigt ingå i underlaget för det särskilda avdraget enligt reglerna om regionalt stöd. På ersättningar som överstiger 25 000 kr per månad kan du få regionalt stöd om du uppfyller de övriga förutsättningarna.
Exempel 1:
En enskild näringsidkare som bara själv är verksam i näringsverksamheten, ska anställa en person efter den 31 mars 2016. Näringsidkaren har tidigare haft en anställd som slutade i februari 2016. Näringsidkaren har inte rätt till växa-stöd för någon av de två anställda. Om den tidigare anställda däremot slutade och fick sin sista lön utbetald i december 2015 kan den enskilda näringsidkaren få växa-stöd för den som anställs efter 31 mars 2016, förutsatt att övriga förutsättningar för att få stöd är uppfyllda.
Exempel 2:
En enskild näringsidkare kan inte få växa-stöd om den anställda är en person som sedan 1 januari 2016 varit anställd i en annan verksamhet som bedrivs direkt eller indirekt av näringsidkaren eller någon närstående till hen.
Exempel 1 aktiebolag:
Ett aktiebolag med tre delägare där en är avlönad. Aktiebolaget uppfyller kraven för att vara ett enmansföretag och bolaget kan få växa-stöd om bolaget anställer ytterligare en person som inte är delägare/företagsledare/närstående, under förutsättning att övriga krav för att få stödet är uppfyllda.
Exempel 2 aktiebolag:
Ett aktiebolag med två delägare där båda är avlönade. Aktiebolaget uppfyller inte kraven för att vara ett enmansföretag och kan inte få växa-stöd.
Exempel 3 aktiebolag:
Ett aktiebolag med endast en delägare, som är avlönad, anställer en närstående till delägaren. Företaget uppfyller då inte kriterierna för att vara ett enmansföretag och kan inte få växa-stöd.
Exempel 4 aktiebolag:
Ett aktiebolag som uppfyller villkoren för att vara ett enmansföretag anställer en utomstående person efter den 31 mars 2017. Bolaget har haft en anställd tidigare som slutade i februari 2017. Därför kan bolaget inte få växa-stöd för den som anställs efter 31 mars 2017. Om den tidigare anställda däremot slutade och fick sin sista lön utbetald i december 2016 kan bolaget få växa-stöd för den som anställs efter 31 mars 2017.
Exempel 1 handelsbolag:
Ett handelsbolag med fyra delägare uppfyller inte kraven för att vara ett enmansföretag och kan inte få växa-stöd.
Exempel 2 handelsbolag:
Ett handelsbolag som bedriver aktiv näringsverksamhet och har två delägare kan få växa-stöd om bolaget anställer en ny medarbetare som inte är delägare, företagsledare eller närstående till en sådan person, under förutsättning att övriga krav för att få stödet är uppfyllda.
Du behöver vara registrerad som arbetsgivare för att få en arbetsgivardeklaration. Är du inte det behöver du registrera dig som arbetsgivare på verksamt.se.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.