Du kan få sänkt arbetsgivaravgift (växa-stöd) i upp till 24 månader i följd för den först anställda i ditt enmansföretag.
Med stödet betalar du bara ålderspensionsavgift (10,21 procent) på ersättning upp till 25 000 kr per kalendermånad. På ersättning över 25 000 kr betalar du full arbetsgivaravgift (31,42 procent).
Ett aktiebolag kan räknas som ett enmansföretag även om lön har betalats ut till en person och det är en delägare, företagsledare eller närstående till en sådan person. Men växa-stöd gäller inte för delägarens, företagsledarens eller den närståendes lön.
När du bedömer om du är ett enmansföretag kan du bortse från anställningar där total avgiftspliktig ersättning har uppgått till högst 5 000 kronor till en och samma person.
En närstående är en
Som makar räknas också
Som barn räknas även barnbarn, barnbarnsbarn och så vidare.
En arbetsgivare med flera verksamheter kan bara få växa-stöd i en av dem. Om du har fått växa-stöd i en verksamhet kan du inte få det i någon av dina andra verksamheter.
Företag som står under i huvudsak gemensam ledning är i intressegemenskap med varandra. För att någon person (eller en viss krets av personer), ska anses ha ledningen över ett företag krävs att personen (eller viss krets personer) har det bestämmande inflytandet över företaget. I ett aktiebolag är det ägandet av aktierna i bolaget som ger inflytande genom möjligheten att tillsätta styrelse, VD osv. För bestämmande inflytande i ett aktiebolag krävs det alltså mer än 50 procent av rösterna eller ett bestämmande inflytande på grund av andra orsaker, t.ex. avtal eller liknande.
I växa-stödsreglerna anses en enskild firma och ett aktiebolag ägt av personen som driver den enskilda firman också vara två företag som står under gemensam ledning.
Företag i intressegemenskap ses som en enda arbetsgivare. För att ha rätt till växa-stöd ska alla företag i en intressegemenskap uppfylla kraven för att vara enmansföretag Det innebär att det inte är möjligt att starta upp flera aktiebolag och antingen flytta den anställda mellan dessa eller anställa en ny person i varje bolag. I en intressegemenskap är det endast företaget som först anställer som kan få växa-stöd.
Erik och hans son Daniel äger 50 procent var av bolag A och av bolag B. Bolagen står under gemensam ledning eftersom det är samma personer med samma fördelning av ägarandelarna i både bolag A och Bolag B. Kretsen av personer som tillsammans har det bestämmande inflytandet är densamma i båda bolagen och bolagen ingår i en intressegemenskap.
Om Erik istället äger 100 procent av bolag A och Daniel 100 procent av bolag B är det olika personer som äger, det vill säga som har det bestämmande inflytandet i bolag A respektive i bolag B. Bolagen står då inte under gemensam ledning och bolagen är därför inte i intressegemenskap, även om Erik och Daniel båda ingår i bolagens styrelser och är närstående.
Ali äger 100 procent av bolag A och Bella äger 100 procent av bolag B. Tillsammans äger Ali och Bella bolag X, där Ali äger 55 procent och Bella äger 45 procent av bolagets andelar.
Bolag A och bolag X är i intressegemenskap. Ali äger samtliga andelar i bolag A och mer än hälften av andelarna i bolag X. Bolagen står under i huvudsak gemensam ledning eftersom Ali har ett bestämmande inflytande över bägge bolagen.
Bolag B och X är inte i intressegemenskap med varandra. Bella äger samtliga andelar i bolag B, men bara 45 procent av andelarna i bolag X. Det finns inget avtal eller omständighet som ger Bella bestämmande inflytande över bolag X. Bella har bestämmande inflytande över bolag B, men inte över bolag X.
Den person du anställer får inte under kalenderåret, eller något av de tre föregående kalenderåren, varit anställd i annan verksamhet som bedrivs eller har bedrivits direkt eller indirekt av dig eller någon av dina närstående.
Aktiebolag och handelsbolag kan inte heller få växa-stöd om anställningen gäller en person som under kalenderåret, eller något av de tre föregående kalenderåren, är eller har varit delägare eller företagsledare i enmansföretaget eller närstående till en sådan person.
Anställningen ska avse minst tre månader i följd och arbetstiden ska vara minst 20 timmar varje vecka. Växa-stöd gäller bara för den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad och innebär att du bara betalar ålderspensionsavgift, 10,21 procent. Stödet gäller som längst under 24 månader i följd och är ett så kallat ”stöd av mindre betydelse”.
En anställd uppfyller kraven och arbetsgivaren får växa-stöd i fem månader och därefter uppfyller anställningen inte kravet på 20 timmars arbetstid per vecka, varje vecka, under månaderna 6–8. Arbetsgivaren får inget växa-stöd månaderna 6–8, men kan få växa-stöd för månad 9–24, om kraven uppfylls. Tidsperioden för stödet, alltså totalt 24 månader, förlängs inte.
Ett bolag anställer Eva (minst tre månader och minst 20 timmars arbetstid per vecka). Hon får lön i januari och februari men blir sedan sjuk i tre veckor i mars. Hon får ersättning från Försäkringskassan under sjukskrivningen och då räknas den tiden som arbetad tid. När bolaget ska betala ut lön för mars är förutsättningarna för växa-stöd därför uppfyllda.
Ett bolag anställer Jens (minst tre månader och minst 20 timmars arbetstid per vecka) i augusti 2022. Efter sju månaders arbete ansöker Jens om ledighet (inte semester, sjuk eller föräldraledig) för februari, mars och maj 2023. Eftersom Jens inte kommer att arbeta minst 20 timmar per vecka under februari, mars och maj kan arbetsgivaren inte få växa-stöd men det påverkar inte rätten till växa-stöd om kraven uppfylls för april, juni och kommande 13 månader. Tidsperioden för stödet, det vill säga totalt 24 månader, förlängs inte.
Om du inte hade någon anställd under kvalificeringsperioden 10 september 2020 fram till dess att du anställde en medarbetare under perioden 1 juli 2021–31 december 2022 var du ett växa-företag. Det innebar att du kunde få sänkt arbetsgivaravgift för en eller två personer.
Om du redan hade en anställd vid kvalificeringsperiodens början kunde du få växa-stöd för ytterligare en anställd som du anställde under perioden 1 juli 2021-31 december 2022. Det gällde bara så länge den första personen fortfarande var anställd när du anställde den andra personen.
Den person du anställde fick inte sedan den 10 september 2020 ha varit anställd i annan verksamhet som bedrevs direkt eller indirekt av dig eller någon av dina närstående. Personen fick inte heller vara delägare eller företagsledare i ditt företag eller närstående till en sådan per person.
Ett företag utan anställda den 10 september 2020 anställde den 1 maj 2021 en person som avslutade sin anställning den 31 augusti 2021. När företaget anställde en person den 1 oktober 2021 kunde inte företaget ses som ett växa-företag och hade inte rätt till växa-stöd eftersom den första anställda inte var fortsatt anställd.
Ami har en enskild firma och äger ett aktiebolag. Det finns en intressegemenskap mellan företagen och de ska ses som en arbetsgivare. Det innebär att båda företagen måste uppfylla villkoren för att vara ett växa-företag.
Om båda företagen uppfyllde villkoren för att vara växa-företag och en person anställdes i enskilda firman den 1 november 2021, kunde den enskilda firman få växa-stöd. När ytterligare en person anställdes den 1 februari 2022 kunde den enskilda firman även få växa-stöd för den andra anställda. Om däremot den andra personen anställdes av aktiebolaget hade bolaget inte rätt till växa-stöd, eftersom växa-stöd bara får utges till en näringsverksamhet.
Växa-stöd är ett statligt stöd som måste uppfylla kraven för att vara ett stöd av mindre betydelse (de minimis) enligt EU:s regler. Du kan bara få växa-stöd om du inte redan under den senaste treårsperioden totalt fått statliga stöd på 200 000 euro eller det lägre takbelopp som kan gälla för den sektor du är verksam i.
Ett avdrag från arbetsgivaravgifterna får inte göra att avgifterna blir lägre än ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. Det innebär att du till exempel inte kan få växa-stöd på ersättningar till anställda som vid årets ingång är 66 år eller äldre.
Växa-stödet gäller ersättningar upp till 25 000 kronor per person och kalendermånad. På ersättningar som överstiger 25 000 kronor per månad kan du få forskningsavdrag om du uppfyller de övriga förutsättningarna.
Om du får växa-stöd, får samma ersättning inte samtidigt ingå i underlaget för det särskilda avdraget enligt reglerna om regionalt stöd. På ersättningar som överstiger 25 000 kronor per person och kalendermånad kan du få regionalt stöd om du uppfyller de övriga förutsättningarna.
Kryssa i ruta 062 - Växa-stöd på individuppgiften för din första anställda. Har du enligt de tillfälligt utvidgade reglerna om växa-stöd rätt till stöd för två anställda kryssar du i ruta 062 på respektive individuppgift.
Redovisa de stöd (de minimis-stöd) du fått i år och de två föregående åren i rutan för Mottagna stöd (ruta 462). Ange också i rutan om du inte har fått något sådant stöd.
Logga in i tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration.
Gör så här när du är inne i tjänsten:
Du får en kvittens när Skatteverket har fått din rättelse. När vi har handlagt din omprövning får du ett omprövningsbeslut med ändrade belopp.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.