Alla som driver näringsverksamhet ska upprätta en bokföring. Det gäller alltså alla företagsformer. Bokföring har du framför allt för att du ska kunna följa upp verksamheten och styra verksamheten mot de mål du ställt upp. Det finns även lagar som styr bokföringsskyldigheten.
Bokslutet är en sammanställning av bokföringen. Det finns olika typer av bokslut. Vilken typ ditt företag ska upprätta beror bland annat på företagets omsättning. Det är bokslutet som ligger till grund för företagets beskattning.
När du driver näringsverksamhet är du bokföringsskyldig. Reglerna i bokföringslagen gäller då för dig. Bokföring innebär att alla affärshändelser ska bokföras löpande. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast följande arbetsdag. Övriga affärshändelser bokförs så snart det kan ske. Till varje bokföringspost ska finnas en verifikation, till exempel ett kvitto eller en faktura. Bokföringen ska avslutas med bokslut, det vill säga balansräkning och resultaträkning.
Allt bokföringsmaterial, till exempel verifikationer, bokföringsböcker och det som bokförts i dator, måste du spara i minst sju år.
I vår e-tjänst Förenklat årsbokslut har du en mall för hur du kan göra.
Du kan använda tjänsten om du bedriver enskild näringsverksamhet med en årsomsättning på högst 3 miljoner kronor.
E-tjänsten Förenklat årsbokslut har stängt för år 2024 och öppnas på nytt för år 2025 tisdag 14/1 kl. 07:00.
Har du aktieägare som bor utomlands?
Då vill vi gärna prata med dig och ta vara på dina erfarenheter. Vi undersöker nu hur vi kan göra det enklare att redovisa och betala skatt på vinstutdelning till aktieägare som bor utomlands (så kallad kupongskatt). Intervjun sker via videomöte under hösten 2024 och tar 45-60 minuter.
Du som är enskild näringsidkare ska avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut. Har ditt företag en årlig nettoomsättning som normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor får du upprätta ett så kallat förenklat årsbokslut. Det förenklade årsbokslutet ligger till grund för deklarationen.
Alternativet till att upprätta ett förenklat årsbokslut är att upprätta ett årsbokslut enligt bokföringslagen och övrig normgivning från Bokföringsnämnden.
Läs mer om förenklat årsbokslut i broschyren "Bokföring, bokslut och deklaration, del 1".
Tips – titta gärna på Bokföringsnämndens filmer om bokföring som kort beskriver vad du som nybliven företagare behöver tänka på.
När bokföringen är färdig ska du föra över uppgifterna till ett bokslut. Vi visar hur du avslutar din bokföring med ett förenklat årsbokslut i din enskilda näringsverksamhet.
Ja, det går bra att använda e-tjänsten Förenklat årsbokslut om du bokför enligt faktureringsmetoden.
En viktig skillnad mellan kontantmetoden och faktureringsmetoden är bokföringen av bokslutshändelserna. Det är bara du som bokför enligt kontantmetoden som får bokföra bokslutshändelserna på bokslutsunderlag. Du som bokför enligt faktureringsmetoden bokför i stället bokslutshändelserna på samma sätt som vanliga affärshändelser. I praktiken innebär det att en bokföringsorder (verifikation) upprättas för respektive bokslutshändelse, och därefter bokförs på vanligt sätt i kolumndagboken eller bokföringsprogrammet.
Om du använder faktureringsmetoden måste du periodisera kostnader och intäkter så att resultatet för räkenskapsåret blir korrekt. Du måste även värdera lagret och bokföra avskrivningar på inventarier och byggnader.
Faktureringsmetoden innebär att du löpande bokför alla affärshändelser, till exempel kundfordringar och leverantörsskulder, när fakturan skickas respektive mottas. Faktureringsmetoden är huvudmetoden i bokföringslagen och bör tillämpas av alla större företag.
Om du bokför enligt faktureringsmetoden bokar du upp en skuld till din leverantör när du får en faktura, en leverantörsskuld. När du sedan betalar fakturan är detta ytterligare en affärshändelse. Skulden bokas bort och aktuellt likviditetskonto krediteras.
Leverantörsfakturor ska du alltså bokföra två gånger – dels när fakturan mottas, dels när den betalas. Observera att detta inte bara gäller fakturor för varuinköp. Du ska behandla alla fakturor på detta sätt.
Oavsett om du bokför enligt kontant- eller faktureringsmetoden får du alltså upprätta ett förenklat årsbokslut, men det är bara du som bokför enligt kontantmetoden som på ett tillförlitligt sätt får använda bokföringsunderlagen som utgångspunkt. E-tjänsten Förenklat årsbokslut hjälper därför inte dig som bokför enligt faktureringsmetoden med vägledande hjälptexter och instruktioner, men du kan alltså använda e-tjänsten även om du bokför enligt faktureringsmetoden.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.