Lagen säger att fysisk person som har enskild näringsverksamhet är bokföringsskyldig. Aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar är alltid bokföringsskyldiga. Här kan du läsa mer om vad skyldighet att bokföra innebär, vad en faktura ska innehålla och när du ska bokföra.
Tänk på att det är du som ansvarar för bokföringen! Även om du anlitar någon för att sköta din bokföring är det du som ansvarar för att bokföringen blir riktig. Detta ansvar kan du aldrig lämna ifrån dig. Så ställ krav på din bokförare att han eller hon förklarar om du inte förstår.
Några tips innan du lägger upp din bokföring!
För din egen skull är det viktigt att du har ordning på dina papper. Varje minut som behöver tas i anspråk för dig eller en redovisningskonsult kostar pengar. Sköter du din bokföring kan du spara pengar och undvika onödigt tidsspill.
Allmänt om vad bokföringsskyldigheten innebär:
Varje händelse av ekonomisk art, det vill säga det som påverkar ekonomin i företaget ska bokföras. Det kan vara att en tillgång/skuld förändras eller att en inkomst eller utgift uppstår. Bokföringen ska normalt alltid grunda sig på en skriftlig handling, ett underlag. Denna skriftliga handling kallas för verifikation.
En verifikation kan vara en faktura, men även en intern transaktion, till exempel avskrivningar på inventarier. Flyttar du pengar från checkkontot till kassan ska ett underlag finnas. Sätt gärna en konteringsstämpel på verifikationen så att du kan anteckna hur du tänker bokföra. Observera att den privata ekonomin ska hållas isär från verksamhetens ekonomi. Egna insättningar och uttag i verksamheten ska bokföras.
Eftersom du förmodligen själv kommer att upprätta dina fakturor visas här ett exempel på hur en faktura kan se ut:
Enligt bokföringslagen ska en faktura (verifikation) bland annat innehålla uppgift om:
Krav på hur en faktura ska se ut finns även i annan lagstiftning än bokföringslagen. Enligt mervärdesskattelagen ska en faktura dessutom bland annat innehålla uppgift om:
Läs mer om faktureringsregler för moms på sidan Momslagens regler om fakturering.
Du ska bokföra dina affärshändelser löpande i både grundbok och huvudbok. Kontanta in- och utbetalningar ska du bokföra senast nästa arbetsdag och övriga affärshändelser så snart som möjligt. Det innebär att du ska bokföra affärshändelser som inträffat under en kalendermånad senast månaden efter. Dina verifikationer måste vara samlade och ordnade så att du på ett enkelt sätt kan bokföra affärshändelserna.
Från och med 1 juli 2024 behöver du inte längre spara papperskvitton och pappersfakturor efter att du digitaliserat materialet. Det innebär att du till exempel kan kasta ett papperskvitto när du skannat in det i ditt bokföringsprogram och sett till att informationen inte kan förändras eller försvinner. På så sätt slipper du hantera en stor mängd pappersmaterial under en längre tid.
De nya reglerna gäller även räkenskapsinformation som du har överfört innan 1 juli. Du får alltså kasta kvitton, fakturor och andra handlingar som du har digitaliserat före 1 juli.
Vägledningar (Bokföringsnämnden) Länk till annan webbplats.
I en enskild näringsverksamhet är räkenskapsåret detsamma som kalenderåret, förutom det år du startar ditt företag. Då kan räkenskapsåret vara förkortat eller förlängt, men inte längre än 18 månader.
När ditt räkenskapsår är slut ska du upprätta ett årsbokslut, som ska bestå av en resultat -och balansräkning. Om du har en enskild näringsverksamhet med en årsomsättning som normalt understiger 3 miljoner kronor kan du välja att upprätta ett förenklat årsbokslut. Uppgifterna i ditt bokslut ligger till grund för din beskattning.
Om din årsomsättning understiger 3 miljoner kronor får du använda kontantmetoden som innebär att du bokför inköp och försäljning när betalningen sker. Den är enklare än faktureringsmetoden, där du bokför fakturor både när du tar emot eller skickar en faktura och när du betalar eller får betalt. Vid räkenskapsårets slut måste du bokföra alla obetalda skulder och fordringar, även om du använder kontantmetoden.
I broschyren "Bokföring, bokslut och deklaration - del 1" (SKV 282) hittar du mer information hur ett förenklat årsbokslut upprättas.
BAS-föreningen har tagit fram en ny anpassad kontotabell för dig som upprättar ett förenklat bokslut och den kan du hämta gratis på www.bas.se.
Du som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning, kontokort eller alla former av elektroniska betalningar måste ha ett certifierat kassaregister. Syftet med lagen är bland annat att skydda seriösa företagare inom kontanthandeln mot illojal konkurrens.
Du kan läsa mer om bokföring på Bokföringsnämndens webbplats.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.