Det är viktigt att du ställer krav på det företag du ska köpa tjänster från. Det finns många sätt att löpande följa upp företaget under avtalets gång. Det är också viktigt att kraven är relevanta och går att följa upp.
Beställaren kommer endast att anlita sådan uppdragstagare som
Detta gäller också de företag som uppdragstagaren i sin tur anlitar, i alla led. Uppdragstagaren är ansvarig för att kontroll sker i alla underliggande led. Inför varje nytt uppdrag ska underentreprenörer godkännas av beställaren.
Vi vet av erfarenhet att oseriösa företag ökar längre ned i leverantörskedjan. Karaktäristiskt för svartarbete är att det förekommer inom personalintensiva verksamheter och projekt som kräver flera led.
Många kontrollerar bara leverantörer/entreprenörer vid upphandlingstillfället. Men vad händer sedan? Att löpande kontrollera sina leverantörer och underleverantörer/-entreprenörer kan motverka obehagliga överraskningar. Det kan också innebära badwill för dig om exempelvis en underentreprenör anlitat någon för svartarbete, utan uppehålls- eller arbetstillstånd eller med kopplingar till den kriminella världen. Brister i uppföljningen av underleverantörer/- entreprenörer kan bidra till osund konkurrens. Kontinuerligt uppföljningsarbete kan istället skapa goodwill, stärka varumärket och främja en sund konkurrens.
Ett byggbolag har anlitat ett städföretag för byggstädning och bodstädning i ett av sina byggprojekt.
Kontroll av städföretagets offentliga skatteuppgifter (F-skatt, moms, arbetsgivaravgifter och skatteskulder hos Kronofogden) gjordes vid upphandlingen. Därefter har ingen löpande uppföljning gjorts. Byggprojektet har pågått i flera år.
Städföretaget har utfört ett utmärkt jobb.
Nu står byggbolaget i läge att signera avtal för slutstädning av projektet. Muntlig överenskommelse har ingåtts om att städföretaget ska få utföra slutstädningen.
Då får byggbolaget signaler om att inte allt står rätt till med städföretaget i och med att man gör en ny kontroll av offentliga uppgifter inför slutstädningen.
Det upptäckts att städföretaget inte redovisat några arbetsgivaravgifter för det senaste halvåret. Under hela denna tid har företaget utfört städning på byggprojektet med egen personal. Godkännande av F-skatt har också återkallats av Skatteverket. Städföretaget har bytt namn och ett nytt bolag har registrerats under tiden. Samma person är kontaktperson för båda städföretagen och samma personal utför arbetet. Kontaktpersonen är dock inte registrerad som företrädare hos Bolagsverket, varken för städföretag1 eller städföretag2. Företagen befaras företrädas av så kallade ”målvakter”. Målvakterna är skrivna på samma adress. Det visar sig att det första städföretaget har försatts i konkurs för någon månad sedan. Vid kontroll av kontaktpersonen upptäckts att personen tidigare varit involverad i tre bolag som gått i konkurs.
Det nya städföretaget (städföretag2) har sedan det registrerades redovisat 0 kronor i arbetsgivargifter, det vill säga inga löner har utbetalats av företaget. Dock har städarbete utförts på byggprojektet.
Vad skulle du göra som upphandlare/inköpare i en sådan situation?
Muntlig överenskommelse om slutstädning har ingåtts. Kan detta hävas? Ska det finnas rutiner att muntliga avtal kan ingås?
Hur hade byggbolaget kunnat undvika att hamna i denna situation?
Vilka tecken bör man vara uppmärksam på?
Hur påverkas byggbolagets varumärke om det uppdagas att svartarbete förekommer på deras byggprojekt?
Nedan redovisas ett antal uppgifter som var och en för sig inte behöver tyda på oegentligheter. Dock kan flera av uppgifterna sammantagna och sedda i sitt sammanhang göra det och därmed orsaka frågor till företaget med en begäran om förklaring.
Historikbolag är ett aktiebolag som tidigare ägare har sålt vidare med bibehållna registreringar, exempelvis godkännande för F-skatt, arbetsgivar- och momsregistrering, bankkonto och kreditvärdighet. Historikbolag skiljer sig från ett lagerbolag som är ett nybildat bolag utan historik.
Genom att köpa ett historikbolag kan personer med dålig betalningshistorik få tillgång till ett fungerande bolag med nödvändiga registreringar och kreditvärdighet. Exempel på dålig betalningshistorik är betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden eller tidigare konkurser.
Personer som köper ett historikbolag kan då undvika kontroller för skatteregistrering, exempelvis kontroller vid godkännande för F-skatt, eftersom bolaget redan är godkänt för F-skatt. Bolaget har ofta god kreditvärdighet som gör det möjligt att få bättre krediter och lån som de nya ägarna i sin tur inte har tänkt betala.
Historikbolag är därför högintressanta för kriminella aktörer som använder bolag som brottsverktyg. Detta visar på vikten att du kontrollerar historiken och bakgrunden för bolag och företrädare innan du anlitar ett bolag och att du också gör det vid den löpande uppföljningen av avtalet.
En rapport om historikbolag har tagits fram inom Nationellt underrättelsecentrum (Nuc) av Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Polismyndigheten.
Rapport: Historikbolag som brottsverktyg (Ekobrottsmyndigheten) Länk till annan webbplats.
På Bolagsverkets webbplats och på verksamt.se kan du läsa om vad den som säljer eller avvecklar sitt bolag bör vara uppmärksam på:
Är priset rimligt för det arbete som ska utföras? Våga ifrågasätt om ett pris är betydligt lägre än övriga anbud.
Företag förklarar ibland sin låga prissättning med att de vill komma in i branschen eller hos upphandlaren. Be om referenser till minst två företag där de arbetar till normalpris. Jämför företagets anbud och information med branschspecifika nyckeltal. Utred om det är sannolikt att företaget tar igen det låga priset på tilläggstjänster eller om det finns andra faktorer i ditt uppdrag som kan uppväga det låga priset. Det är bra att begära skriftlig förklaring till ett lågt pris.
Mer information på Upphandlingsmyndighetens webbplats
Vissa branscher är särskilt utsatta för osund konkurrens. Här kommer tips på vad du kan avtala om och vad du ska tänka på vid anlitande av städ- och taxitjänster.
Städbranschen är särskilt utsatt för osund konkurrens inom tjänstesektorn. Som inköpare av städtjänster kan du avgöra vilka företag som kommer in på marknaden. Låt det bli en konkurrensfördel att bara anlita städföretag som följer spelregler och betalar sina skatter och avgifter.
Tänk på detta:
Några tips är att du i avtalet skriver att
Hos branschorganisationer finns information om nyckeltal som kan hjälpa dig att bedöma rimligheten i exempelvis redovisade personalkostnader, materialkostnader och vinstmarginal. Avvikelser kan tyda på fusk och därför bör du ifrågasätta dem.
Taxibranschen är särskilt utsatt för osund konkurrens inom transportsektorn. Som inköpare av taxitransporter kan du avgöra vilka företag som kommer in på marknaden. Låt det bli en konkurrensfördel att bara anlita taxiföretag som följer spelregler och betalar sina skatter och avgifter.
Tänk på detta:
Några tips är att du i avtalet skriver att
Hos branschorganisationer finns information om nyckeltal som kan hjälpa dig att bedöma rimligheten i exempelvis redovisade personalkostnader, driftskostnader och vinstmarginal. Avvikelser kan tyda på fusk och därför bör du ifrågasätta dem.
Enskild näringsverksamhet är registrerad på personnummer. Redovisar bara lön för anställd och inte för eget arbete.
Handelsbolag/kommanditbolag redovisar bara lön för anställda. Delägare redovisar inte eget arbete som lön. Solidariskt betalningsansvar. Minst två bolagsdelägare. Firmatecknare (Bolagsverket).
Aktiebolag redovisar lön för anställda inklusive delägare. Firmatecknare (Bolagsverket).
Utländskt företag är en utländsk juridisk person eller enskild näringsidkare. Fungerar som enskild firma eller bolag enligt ovan, men är kanske bara registrerat i hemlandet.
Filial är en utländsk juridisk person med filialregistrering hos Bolagsverket. VD/firmatecknare (Bolagsverket).
Ideella föreningars företrädare finns inte registrerade, men framgår av årsmötesprotokollet.
Det går inte att helt säkert säga vilken företagsform som finns bakom ett
organisationsnummer. För många företag och föreningar stämmer dock följande lista.
Företagsform | Börjar på |
Enskild näringsverksamhet | Personnummer |
Handelsbolag/Kommanditbolag och enkla bolag | 9 |
Aktiebolag | 556 eller 559 |
Ekonomiska föreningar | 7 |
Stiftelser/Föreningar | 8 |
Stat, kommuner, regioner och församlingar | 2 |
Konkursbo, momsgrupp, representant i enkla bolag och anställd med socialavgiftsavtal | 66 |
Utländsk enskild näringsidkare | 302 |
Utländsk juridisk person utan filial | 502 |
Utländsk juridisk person med filial | 516 |
Utländska företag har bara svenskt registreringsnummer om de är registrerade i Sverige.