På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Dödsboets skattekonto

Skattekontot är knutet till personnumret för privat­personer och till organisationsnumret för juridiska personer. Efter dödsfallet tar dödsboet över den avlidnes skattekonto. Eventuellt över- eller underskott ligger kvar på kontot och ränta beräknas som vanligt.

Skatteregistrering året efter dödsfallet

Om dödsboet, som är en juridisk person, fortfarande är oskiftat året efter dödsfallet och det finns uppgifter som gör dödsboet deklarationsskyldigt, registrerar Skatteverket dödsboet och tilldelar ett organisations­nummer. Uppgifter som medför en registrering kan till exempel vara fastighetsinnehav eller andra kontrolluppgifter som kommer in till Skatteverket. I annat fall måste dödsbodelägarna kontakta skattekontoret för att registrera dödsboet.

I samband med registreringen får dödsboet ett organisationsnummer och därmed ett nytt skattekonto. Dödsbodelägarna bör då tänka på att göra eventuella inbetalningar till det nya skattekontot. Det kan också bli aktuellt att begära överföring av överskott från det gamla till det nya kontot. Ta i så fall kontakt med Skatteupplysningen.

Använd e-tjänsten Skattekonto för att avregistrera ett anmält mottagarkonto. Ange bankens clearingnummer och därefter 12 nollor i stället för bankkontonumret.

Skatteverket

Till toppen