På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
På grund av planerat underhållsarbete förekommer det kortare avbrott på webbplatsen lördagen den 17 och söndagen den 18 juni
Vi genomför underhåll av våra e-tjänster i dag 15 mars, kl. 17–22. Under tiden kan det förekomma störningar i alla våra e-tjänster.
Varning bluffmejl
Just nu är det problem att ringa Skatteupplysningen. Felsökning pågår. Vänligen försök igen senare.
När någon avlidit är det delägarna i dödsboet, det vill säga i regel de som är närmast anhöriga, eller ett ombud som delägarna har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration.
Dödsboet ska lämna Inkomstdeklaration 1 för det år som dödsfallet inträffade. Det gäller för både den inkomst som den avlidna personen hade före dödsfallet och den eventuella inkomst som dödsboet har haft.
Deklarationsblanketten skickas till den adress som dödsboet är skrivet på.
Om du som deklarerar för dödsboet deklarerar i e-tjänsten får du automatiska uträkningar och överföringar. För att kunna deklarera i e-tjänsten måste du först ansöka om att bli deklarationsombud för dödsboet och sedan använda din egen e-legitimation.
Har du ingen e-legitimation?
Ett dödsbo finns kvar så länge det är oskiftat, det vill säga så länge det finns tillgångar som inte delats upp mellan arvingarna.
Ett dödsbo ska deklarera för år efter dödsfallsåret om boet
Ett dödsbo behöver inte lämna någon inkomstdeklaration om det enbart haft kapitalinkomster (ränta, utdelning, annan inkomst eller schablonintäkt) som det lämnats kontrolluppgift på.
Om den avlidne var bosatt i Sverige vid sin död, är dödsboet obegränsat skattskyldigt. Detta innebär att dödsboet även ska ta upp inkomster från utlandet i deklarationen.
Dödsbodelägare kan vara den avlidnes efterlevande make, registrerad partner, sambo, arvingar eller universella testamentstagare. Läs mer i broschyren Bouppteckning (SKV 461).
» Till broschyren Bouppteckning (SKV 461)
I de allra flesta fall gäller samma skatteregler för dödsbon som för privatpersoner. Vissa skatteregler gäller dock särskilt för dödsbon. Dessa regler varierar beroende på hur lång tid som gått sedan dödsfallet.
För dödsfallsåret gäller samma regler som skulle ha gällt om personen levt hela det året. Den avlidnes och dödsboets inkomster ska därför redovisas i en och samma deklaration. De tre första åren efter dödsfallet respektive det fjärde året efter dödsfallet och senare gäller särskilda regler.
Läs i Rättslig vägledning om vilka regler som gäller
» Läs mer om de tre första åren efter dödsfallet
» Läs mer om det fjärde året efter dödsfallet och senare
Efter dödsfallet tar dödsboet över den avlidnes skattekonto. Eventuellt över- eller underskott ligger kvar på kontot och ränta beräknas som vanligt.
Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel (för ko