På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skogsavdrag och skogskonto

Om din anhöriga hade en lantbruksfastighet som det sålts skog från, kan det finnas ett skogsavdrag knutet till fastigheten. Det kan också finnas ett särskilt bankkonto för att skjuta upp beskattning av skogsinkomster – så kallat skogskonto. Om du ärver eller tar över en fastighet med skogsavdrag och skogskonto behöver du deklarera det året efter.

Om du eller dödsboet säljer lantbruksfastigheten ska skogsavdraget tas upp till beskattning, året efter försäljningen. Det kallas att återföra till beskattning.

Använd bilaga N8 för skogsavdrag 

Har du e-legitimation kan du enkelt deklarera skogsavdraget vid arv eller försäljning i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Belopp summeras och överförs automatiskt i tjänsten.

Ska du deklarera för ett dödsbo behöver du vara godkänd som deklarationsombud. Dödsbo­delägarna anger vem som ska vara det i blanketten:

Våra e-tjänster

Har du ingen e-legitimation? 

Ärva en fastighet med skogsavdrag

Skogsavdrag får göras med högst hälften av skogens och skogsmarkens anskaffningsvärde. Denna hälft kallas avdragsutrymmet. Om du ärver en fastighet med skogsavdrag, följer anskaffningsvärde och avdragsutrymme med fastigheten. Du anses ha gjort de skogsavdrag som hör till fastigheten.

Fyll i deklarationen

Kalenderåret efter övertagandet ska du omregistrera skogsavdraget till dig. Enklast gör du det i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1, bilaga N8.

Fyll i bilaga N8

 • Fastighetens beteckning
 • Ägd andel i procent
 • Belopp för skogsavdrag
 • Kryssa i rutan "Förvärvad/överlåten under året" – viktigt
 • Ökat avdragsutrymme

Det är viktigt att du kryssar i rutan "Förvärvad/överlåten under året" för att det bara ska bli en omregistrering. Annars förs beloppet automatiskt över till NE-bilagan som ett avdrag.

Dödsboet ska deklarera skogsavdraget

Dödsboet ska också ta upp omregistreringen av skogsavdraget i sin deklaration, kalenderåret efter övertagandet. Enklast görs det i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 om du är anmäld som deklarationsombud.

Fyll i bilaga N8

 • Fastighetens beteckning
 • Ägd andel i procent
 • Belopp för skogsavdrag som "återfört belopp"
 • Kryssa i rutan "Förvärvad/överlåten under året" – viktigt
 • Minskat avdragsutrymme

Det är viktigt att du kryssar i rutan "Förvärvad/överlåten under året" för att det bara ska bli en omregistrering. Annars förs beloppet automatiskt över till NE-bilagan och beskattas.

Sälja en fastighet med skogsavdrag

När fastigheten säljs av dödsboet eller den som har ärvt fastigheten, ska skogsavdragen som hör till fastigheten tas upp till beskattning. Tänk på att det bara gäller de avdrag som hör till fastighetens avdragsutrymme.

Använd vår e-tjänst Inkomstdeklaration 1, bilaga N8 och fyll i:

 • Fastighetens beteckning
 • Ägd andel i procent
 • Återfört belopp
 • Minskat avdragsutrymme.

Beloppen förs automatiskt in i NE-bilagan.

Ska du deklarera i e-tjänsten för ett dödsbo, behöver du först vara godkänd som deklarationsombud. Dödsbo­delägarna anger det i blanketten:

Regler vid försäljning

Det finns speciella regler när dödsboet eller den nya ägaren säljer en fastighet med skogsavdrag. Dessa regler finns beskrivna på sidan 35 i broschyren Bokföring, bokslut och deklaration – del 2, deklarationsanvisningar för enskilda näringsidkare.

Ärva eller överta skogskonto

En enskild näringsidkare, till exempel lantbrukare som driver skogsbruk, har rätt att skjuta upp beskattningen av vissa skogsinkomster genom insättning på ett särskilt bankkonto (skogskonto). Pengar som har satts in på ett skogskonto beskattas inte förrän det år de tas ut. På det sättet kan oregelbundna skogsinkomster jämnas ut mellan åren.

Om du som anhörig ärver eller tar över ett skogskonto finns särskilda regler. Reglerna finns beskrivna på sidan Skogsavdrag och skogskonto.

Deklarera på blankett

Om du deklarerar skogsavdraget på papper ska du använda blankett N8 – Skogsavdrag – Substansminskningsavdrag (SKV 2155).

Vid arv eller annat övertagande

 • Omregistrera skogsavdrag i avsnitt A1 (den som övertar) eller avsnitt A2 (dödsboet).
  För att det bara ska bli en omregistrering är viktigt att du inte för över beloppet till NE-blanketten.
 • Fyll i ökat avdragsutrymme (den som övertar) eller minskat avdragsutrymme (dödsboet) i avsnitt A3.

Vid försäljning

 • Fyll i att skogsavdraget ska återföras till beskattning i avsnitt A2.
 • För över beloppet till NE-blanketten, ruta R26.
Skatteverket

Till toppen