Här finns information om vad som gäller när du som privatperson köper alkohol, exempelvis via internet, från en distansförsäljare som inte är registrerad i Sverige.
Om du som privatperson köper alkohol, exempelvis via internet eller postorder, och säljaren ser till att varorna skickas till dig från ett annat EU-land är det frågan om distansförsäljning.
Vid distansförsäljning ska den som skickar alkoholen till dig i Sverige registrera sig hos Skatteverket som distansförsäljare och betala den svenska alkoholskatten. Men om du väljer att köpa alkohol från en distansförsäljare som inte har registrerat sig för alkoholskatt i Sverige, blir det istället du som ska betala skatten.
Du kan alltid fråga oss på Skatteverket om en säljare är registrerad för alkoholskatt i Sverige genom att mejla oss:
Du kan också ringa oss. För att vi ska kunna svara på din fråga behöver du tala om säljarens bolagsnamn, eventuellt svenskt organisationsnummer, utländskt momsregistreringsnummer (VAT-nummer) eller liknande för oss. Dessa uppgifter står ofta på säljarens webbplats. Om det inte står något där bör du fråga säljaren om uppgifterna.
Bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker
Tänk på att det finns alkoholbestämmelser som säger att bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker till Sverige.
Även om du följer skattebestämmelserna kan det alltså i vissa fall vara otillåtet att föra in alkohol till Sverige. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.
Om du inte köper alkoholen som privatperson gäller istället bestämmelserna för företag.
Så här gör du för att anmäla dig, deklarera och betala alkoholskatten om du som privatperson ska ta emot alkohol från en distansförsäljare som inte har registrerat sig för alkoholskatt i Sverige:
Anmäl dig genom att använda vår e-tjänst Punktskatt – anmälan.
Du kan också anmäla dig genom att fylla i blanketten Anmälan för mottagare vid distansförsäljning och skicka den till Skatteverket.
När din anmälan är registrerad får du ett meddelande från Skatteverket. Med meddelandet får du också en deklarationsblankett så att du kan deklarera när alkoholen har kommit till Sverige.
Deklarera för alkoholen när den har kommit till Sverige. Deklarationen ska du lämna senast den dag som infaller först av
Du kan deklarera digitalt i e-tjänsten Punktskatt – deklaration.
Du kan också deklarera via blanketten Särskild skattedeklaration.
Betala skatten genom en insättning på ditt skattekonto. Betalningen ska vara bokförd senast den dag som infaller först av