På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Befrielse från trängselskatt

Om du har ett svenskt parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder, eller ett motsvarande tillstånd utfärdat inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), kan du ansöka hos Skatteverket om att få en bil befriad från trängselskatteplikt.

Ansökan kan gälla din egen eller någon annans bil och ska vara undertecknad av den som har parkeringstillståndet. Om du som söker är under 18 år och båda föräldrarna är vårdnadshavare måste bägge föräldrarna skriva under din ansökan.

Tillsammans med ansökan ska du bifoga något som styrker att du har ett parkeringstillstånd, till exempel en kopia på fram- och baksida av tillståndet eller en kopia på kommunens beslut.

Om det finns synnerliga skäl ska Skatteverket befria två bilar från skatteplikten. Sådana skäl kan vara att flera personer hjälper den som är rörelsehindrad och att dessa bor på olika håll, till exempel när ett barn med rörelsehinder har föräldrar som inte bor i närheten av varandra.

Ett beslut om befrielse gäller till och med parkeringstillståndets sista giltighetsdag. Om parkeringstillståndet förlängs måste du göra en ny ansökan om befrielse.

Reglerna om att bli befriad från trängselskatteplikt gäller i både Stockholm och Göteborg.

Skatteverket

Till toppen