På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Skatteverket är beskattningsmyndighet för fordonsskatten. Fordonsskatten tas ut genom automatiserad behandling med stöd av de uppgifter som finns i vägtrafikregistret. Transportstyrelsen, som ansvarar för vägtrafikregistret, sänder ut inbetalningskort för fordonsskatten och följer upp betalningen.
Frågor om fordonsskatt besvaras av Transportstyrelsens kundtjänst 0771-14 15 16. Du kan även läsa mer på Transportstyrelsens webbplats.
Fordonsskatt betalas för skattepliktiga fordon, det vill säga de flesta fordon som inte är avställda eller tillfälligt registrerade.
Fordonsskatt betalas för:
Fordonsskatt betalas inte för:
Om en bil har byggts om till motorredskap eller traktor (så kallad EPA- eller A‑traktor) är fordonet skattepliktigt. Detta gäller även om tjänstevikten är högst 2 000 kg eller om traktorn används som en traktor skatteklass II.
Om du äger ett fordon vid ingången av den månad då skatten ska betalas är du skattskyldig för fordonet. Om ett fordon övergår till annan ägare den första dagen i betalningsmånaden, anses säljaren vara den som ägde fordonet vid månadens ingång.
Om du äger ett fordon som ställs på är du skattskyldig för den fordonsskatt som ska betalas på grund av påställningen.
Storleken på skatten beror på
I vissa fall kan även följande ligga till grund för skattens storlek:
I fordonsskattetabellerna framgår hur stor skatten är för olika typer av fordon.
Den koldioxidbaserade fordonsskatten bestäms utifrån fordonets drivmedel och utsläpp av koldioxid. Dessa fordon omfattas:
Om ett fordon tidigare har registrerats i ett annat land än Sverige, avses med skattepliktig för första gången den tidpunkt då fordonet för första gången har registrerats i annat land enligt uppgift i vägtrafikregistret (gäller från och med den 1 januari 2014).
Med fordonsår menas fordonets årsmodell. Om den uppgiften saknas i vägtrafikregistret är det istället fordonets tillverkningsår som räknas. Om båda uppgifterna saknas i vägtrafikregistret är det året då fordonet första gången togs i bruk som ska räknas.
Från och med den 1 juli 2018 gäller bonus malus-systemet vilket innebär att fordonsskatten är högre i tre år från att ett fordon blir skattepliktigt för första gången. Den högre fordonsskatten gäller endast personbilar, husbilar, lätta bussar och lätta lastbilar av fordonsår 2018 eller senare som blir skattepliktiga (tas i trafik) för första gången den 1 juli 2018 eller senare. I vissa sammanhang används begreppet malus för att beskriva att fordonsskatten är förhöjd i tre år.
I Skatteverkets rättsliga vägledning finns en detaljerad beskrivning av hur den förhöjda fordonsskatten beräknas. Det finns även flera räkneexempel.
Transportstyrelsen har tagit fram en beräkningshjälp som utifrån ett fordons drivmedel och koldioxidutsläpp beräknar skattens storlek.
Transportstyrelsen har också tagit fram en beräkningshjälp där det går att beräkna storleken på den bonus som betalas ut till fordon med mycket låga utsläpp. Där finns det även information om hur fordonsägare ska gå till väga för att få bonusen.
Bonus malus-systemet påverkar beräkningen av förmånsvärdet på förmånsbilar, vilket du kan få hjälp med i tjänsten Bilförmånsberäkning.
Fordon som har blivit skattepliktiga (tagits i trafik) för första gången före den 1 juli 2018 får inte höjd fordonsskatt. Inte heller fordon som är av fordonsår 2017 eller tidigare påverkas.
I Skatteverkets rättsliga vägledning kan du läsa mer om hur fordonsskatten beräknas för dessa fordon.
Personbilar, husbilar, lätta lastbilar och lätta bussar som blivit skattepliktiga (tagits i trafik) för första gången före den 1 juli 2018 och som uppfyller vissa utsläppskrav befrias från fordonsskatt under de fem första åren från det att fordonet blev skattepliktigt för första gången.
Fordon som blivit skattepliktiga (tagits i trafik) för första gången den 1 juli 2018 eller senare kan inte få den femåriga skattebefrielsen, den möjligheten har tagits bort ur lagstiftningen.
I Skatteverkets rättsliga vägledning kan du läsa mer om den femåriga skattebefrielsen.
De fordon som inte beskattas efter koldioxidutsläpp beskattas utifrån fordonsslag, drivmedel och skattevikt. Mer information om beskattningen av dessa fordon finns i fordonsskattetabellerna och Skatteverkets rättsliga vägledning.
Bestämmelserna om fordonsskatt finns i vägtrafikskattelagen (2006:227) VSL, lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt (2006:228) LSBF, och vägtrafikskatteförordningen (2006:242) VSF. Skattesatserna för fordonsskatt finns intagna i bilaga 2 till VSL och bilaga till LSBF.