-
Vad är så kallade strimlade lån?
För att en medlem i bostadsrättsföreningen ska få avdrag för räntor på lån som föreningen är huvudgäldenär till, så kallade strimlade lån (fördelade lån), krävs att medlemmen också får ställning som huvudgäldenär för lånen. Dessutom krävs bland annat att medlemmen kan anses ha betalat ränteutgiften. Mer information om strimlade lån finns på Rättslig väglednings sida om ränteutgifter.
-
Vem ska skatta för räntan på skogskontot och skogsskadekontot? Hur hög är skatten?
Det är den som är innehavare av skogskontot eller skogsskadekontot som ska betala skatten. Skatten på räntan är slutlig och definitiv och får inte kvittas mot utgiftsräntor, kapitalförluster eller liknande. Skatt tas ut med 15 procent av den ränta som gottskrivits kontot.
-
Hur betalas skatten för räntan på skogs- och skogsskadekonton?
Det är den bank där kontot finns som ska redovisa och betala in skatten.Om ett konto avslutas under året ska banken redovisa skatten månaden efter kontot avslutats. Banken ska vid året slut redovisa varje konto för sig med aktuellt kapital, årets ränta och avdragen skatt.Särskilda skattekontoret handlägger frågor om skatt på ränta på dessa konton. Övriga frågor som rör kontona handläggs av kontohavarens skattekontor.
-
Vem ska skatta för räntan på upphovsmannakontot? Hur hög är skatten?
Det är den som är innehavare av upphovsmannakontot som ska betala skatten. Skatten på räntan är slutlig och definitiv och får inte kvittas mot utgiftsräntor, kapitalförluster eller liknande. Skatt tas ut med 15 procent av den ränta som gottskrivits kontot.
-
Hur betalas skatten för räntan på upphovsmannakonton?
Det är den bank där kontot finns som ska redovisa och betala in skatten.Om ett konto avslutas under året ska banken redovisa skatten månaden efter kontot avslutats. Banken ska vid året slut redovisa varje konto för sig med aktuellt kapital, årets ränta och avdragen skatt.Särskilda skattekontoret handlägger frågor om skatt på ränta på upphovsmannakonto. Övriga frågor som rör upphovsmannakonton handläggs av kontohavarens skattekontor.
-
Ska jag skatta för en vinst i ett utländskt lotteri?
Det beror på var spelet tillhandahålls och om anordnaren har licens i Sverige. Ett spel tillhandahålls i Sverige om det riktar sig till den svenska spelmarknaden, till exempel genom att ha information på svenska eller att man kan betala insatsen och få ut vinsten i svenska kronor.Följande vinster är skattefria:- Vinster från spel där anordnaren har licens i Sverige enligt spellagen.
- Vinster från spel som tillhandahålls i ett land inom EES-området där anordnaren inte behöver ha licens i Sverige. Anordnaren behöver i regel ha licens om spelet riktar sig till den svenska spelmarknaden.
Du behöver däremot skatta för vinster över 100 kronor i dessa fall:- Vinster från spel som tillhandahålls i Sverige, men där anordnaren saknar licens i Sverige.
- Vinster från spel som riktar sig till en spelmarknad (tillhandahålls) utanför EES-området, men där anordnaren inte har licens i Sverige.
- Vinster från pyramidspel.
Reglerna gäller för vinster från lotterier, kombinationsspel och vadhållning.
-
Vilka räntesatser gäller för skattekontot?
På skattekontot beräknas intäktsränta. Räntan räknas dag för dag på aktuellt saldo, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot.Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill.Räntorna på skattekontot knyts till en basränta som följer det allmänna ränteläget. Det gör att räntan kan ändras under året.Från och med 1 juli 2024 är intäktsräntan 1,6875 procent. Fram till dess är den 2,25 procent. När basräntan är högre än 1,25 procent blir intäktsräntan 45 procent av basräntan.Kostnadsräntan har däremot två olika nivåer:- Låg kostnadsränta = basräntan
- Hög kostnadsränta = basräntan + 15 procentenheter
Har du fått anstånd med att betala din skatt?Under anståndstiden beräknas kostnadsränta motsvarande den låga kostnadsräntan.
-
Vilka skatteregler gäller för ränteinkomster och utdelningar?
Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift på den ränta som du fått under inkomståret. Räntan på bankkonto och liknande tillgodoräknas den 31 december. Räntan anses disponibel denna dag och ska därför tas upp i den deklaration som du lämnar året därpå. Skattesatsen är 30 procent.Utdelning på aktier och fondandelar är skattepliktig. Skattesatsen är 30 procent.Särskilda regler gäller för onoterade företag och fåmansföretag. Här kan du läsa mer om dessa regler. Utdelning på utländska aktier eller på särskilda depåbevis redovisas före avdrag för den utländska skatten. I allmänhet betalas skatt på utdelningen i det land där det utbetalande bolaget finns. Den skatten får sedan räknas av från den svenska skatten i vissa fall. Du kan ansöka om en sådan avräkning i din deklaration.
-
Hur och när ska jag deklarera en räntekompensation?
Om du har köpt en obligation eller annat skuldebrev och ersatt säljaren för tillgodoräknad men ännu inte utbetalad ränta under 2023, ska säljaren ta upp ersättningen, så kallad räntekompensation, som ränteintäkt i deklarationen 2024.När räntan sedan betalas ut på skuldebrevet som du köpt ska du som köpare beskattas för hela räntan, samtidigt som du får göra avdrag för det belopp som du tidigare har betalat i räntekompensation. Skulle du som köpare i din tur ha sålt skuldebrevet innan räntan betalas ut, får du avdrag för betald räntekompensation det år då försäljningen ska tas upp till beskattning.
-
Jag har hyrt ut min bostad. Hur beskattas det?
Du ska i vissa fall betala skatt när du hyr ut din privatbostad. Skattens storlek beror bland annat på vilken hyra du tar ut av din hyresgäst. Du kan även behöva betala moms om du hyr ut din möblerade bostad på ett sätt som liknar hotellverksamhet. Reglerna är i korthet följande:- Du kan behöva betala skatt om du hyr ut din privatbostad för mer än 40 000 kronor på ett år.
- Skatten är 30 procent av överskottet.
- Det är olika regler för småhus, bostadsrätt och hyresrätt.
- Om din uthyrning liknar hotellverksamhet kan du behöva betala moms.
På sidan Hyra ut privatbostad kan du läsa om vilka regler som gäller i just din situation. Där kan du även få hjälp att räkna ut din skatt och vad du ska deklarera. Till din hjälp finns också exempel på olika uthyrningssituationer.
-
Vilka möjligheter har jag att göra avdrag för förvaltningsutgifter?
Från och med 1 januari 2016 får du inte göra avdrag för förvaltningsutgifter. Du får inte dra av dem, även om de är utgifter för att förvärva eller behålla inkomster.Här kan du läsa mer om vad en förvaltningsutgift är:
-
Hur stor är skattereduktionen vid underskott av kapital?
Skattereduktionen är 30 procent av underskott på högst 100 000 kronor. Om underskottet är större än 100 000 kronor blir reduktionen 30 000 kronor för 100 000 kronor och 21 procent av beloppet över 100 000 kronor.Särskilda regler gäller för investeraravdraget.